TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Polícia potvrdila obvinenie Roberta Fica z podnecovania. Za trestný čin bežne hrozia dva roky väzenia

kam17.12.2021., 11:30h
Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico po prepustení z policajnej stanice povedal, že bol obvinený z trestného činu podnecovania. Informáciu pred chvíľou potvrdila aj polícia na sociálnej sieti.
Lajkuj Brainee.sk na

„Je to vymyslené od samého začiatku až do konca,” skonštatoval Fico s tým, že nikoho k ničomu nepodnecoval. Absurdity, ktoré sú páchané touto vládnou koalíciou, podľa neho nemajú konca kraja. 

„Jediným účelom tohto smiešneho zákroku bolo, aby som sa nemohol zúčastniť autoprotestu,” skonštatoval Fico.
Za absurdné považuje, že bol ako poslanec Národnej rady SR v rámci jeho práce takto predvedený na policajné oddelenie.

Polícia medzitým na sociálnej sieti potvrdila, že Fica obvinila. „Poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vzniesol obvinenie z trestného činu podnecovania 57-ročnému Róbertovi F. z Bratislavy. Obvinený nebol v zmysle Trestného poriadku zadržaný, bol predvedený na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní, za účelom vykonania nevyhnutných procesných úkonov.”

Trestný zákon uvádza, že „kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.”

Robert Fico TASR/Jaroslav Novák

​Konanie polície vníma Fico ako zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Robert Fico zdôraznil, že takýmto protestom nič protiprávne nerobili, chceli len pokojne vyjadriť nesúhlas so stavom demokracie na Slovensku a s politikou vlády SR.

​Nikto podľa neho nemal záujem vyvolávať napätie. „To, čo predstavila vládna koalícia, je koniec demokracie na Slovensku. To všetci uznáte,” vyhlásil Fico. Podujatie bolo podľa neho v súlade so zákonom.

Lídra Smeru-SD odviedla vo štvrtok večer krátko po 18.00 h polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:10