O chvíľu očakávaj jar. Záver roka bude teplý, počasie dosiahne historický rekordTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Padne teplotný rekord? Meteorológovia prezradili, aké bude počasie na Slovensku koncom roka

ros27.12.2021., 10:00h
So zimou sa môžeme nadobro rozlúčiť. Záver roka má byť až príliš teplý.
Lajkuj Brainee.sk na

Tieto Vianoce boli za uplynulé roky jedny z najzimnejších, informuje portál iMeteo. Na Štedrý deň k nám prúdil teplý vzduch, no už na 1. sviatok vianočný na viacerých miestach snežilo. V stredných polohách napadlo aj desať centimetrov snehu26. decembra nás zasiahli aj mrazivé teploty, na niektorých miestach namerali aj pod mínus dvadsať stupňov Celzia.

V polovici tohto týždňa sa však oteplí, teploty môžu dosahovať historické denné rekordy. Počas stredy začne počasie na našom území ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie postupne od západu na naše územie sneženie, ktoré sa však veľmi rýchlo začne meniť na dážď a to aj na horách,“ uvádza portál iMeteo.

V strede tohto týždňa má byť teplejšie, teploty by sa mali držať dokonca nad nulou. V najteplejších lokalitách by sa mohli vyšplhať až do plus sedem stupňov Celzia.  Od štvrtka bude počasie na našom území pod vplyvom tlakovej výše. Okolo nej má do našej oblasti z juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Sneh už vôbec nemusí prísť (ilu) Sneh už vôbec nemusí prísť (ilu) unsplash.com

Vďaka tomuto faktu dosiahnu teploty v najteplejších lokalitách Slovenska rekordnú hranicu mínus až plus pätnásť stupňov Celzia. Na túto dobu sú privysoké a nezvyčajné. Aj nočné mrazy poklesnú, postupne nebude ani na severe počas noci mrznúť.

Záver roka tak prinesie výrazné oteplenie a jarné teploty tak dosiahnu historické rekordy. Na Slovensku má byť aj viac ako pätnásť stupňov Celzia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:03