TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Respirátor bude povinný aj v exteriéri. Lehota po prekonaní covidu sa nebude skracovať

TASR17.01.2022., 17:05h
OP plus režim bude platiť od stredy pre viaceré prevádzky aj podujatia, v múzeách a galériách budú možné aj skupinové prehliadky.
Lajkuj Brainee.sk na

V rámci nových pravidiel sa od stredy (19.1.) budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia covid-19). Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ - po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

Môžu fungovať v režime základ 

Úrad pripomenul, že v režime základ môžu fungovať predajne potravín, liečebné kúpele na základe predpisu lekára, reštaurácie predávajúce jedlo a nápoje so sebou či prostredníctvom donášky (pre zákazníkov konzumujúcich na mieste v režime OP musia zatvoriť o 22:00 hod.) a lekárne, predajne zdravotníckych pomôcok či optiky. Takisto pre všetkých môžu byť otvorené predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, prevádzky zásielkového predaja, miesta na výdaj, vrátenie či reklamáciu tovaru alebo predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá a odťahové služby.

Do tejto kategórie patria aj práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby, služby technickej a emisnej kontroly, taxislužby, advokáti, notári, exekútori a podobné povolania a aj zberné dvory. Takisto v režime základ môžu mať otvorené služby dlhodobého a karanténneho ubytovania, závodné či školské jedálne a obchodné domy. 

Medzi prevádzky, ktoré môžu byť otvorené od 5:00 hod. do 22:00 hod. a môžu fungovať v režime základ, patria predajne drogérie, novín a tlačovín, výdajné miesta, prevádzky telekomunikačných operátorov, prevádzky poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a lízingových služieb alebo oprava a servis elektroniky či iných vecí. Takisto sem patria kľúčové služby, obchodné miesta sieťových odvetví, predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská a prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu či terapiu osobám so zdravotným postihnutím. 

​Po novom môžu v režime základ fungovať aj predajne oblečenia a obuvi, predajne kancelárskych, školských potrieb a predajne s potrebami pre deti. Patria sem ďalej aj galantérie, predajne textilu, predajne stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farby-laky či predajné miesta poskytujúce služby výberu a evidencie úhrady diaľničnej známky a knižnice.

„Obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ,“ upozornil úrad.

Respirátor bude povinný aj v exteriéri a na podujatiach

Povinnosť nosiť respirátor bude platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako bude respirátor povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá vstupuje do platnosti v stredu 19. januára.

Lehota po prekonaní covid-19 sa zatiaľ skracovať nebude

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia covid-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá. V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali covid-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Prekonanie ochorenia je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast na základe antigénového testu vykonaného v MOM, vydaného do 15. novembra 2021.

Režim OP+

Nový režim OP+, ktorý bude platiť od stredy 19. januára, bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok, ako napríklad fitness, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie, ako aj krátkodobé ubytovacie služby - hotelové, turistické. Bude platiť aj pre vysokorizikové podujatia, ako oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach.

Knižnice a galérie 

V galériách a múzeách bude možné konať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Knižnice sa zasa zaraďujú medzi prevádzky, ktoré sú prístupné v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status.

„Múzeá, galérie i výstavné siete budú môcť byť otvorené naďalej v režime OP, platí pre ne stále kapacitné obmedzenie jeden návštevník na 15 štvorcových metrov. Otvorené budú môcť byť do 22:00 hod.,“ uviedli hygienici.

Autoškoly budú prístupné aj pre testovaných 

Autoškoly sa zaradia k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia covid-19). „Počas teoretickej výučby a skúšok je potrebné zabezpečiť dvojmetrové rozstupy frekventantov, uvedené sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára,“ objasnili hygienici. Upozorňujú tiež, že v miestnosti platí kapacitné obmedzenie jedna osoba na 25 štvorcových metrov. „Ak má miestnosť menej ako 250 štvorcových metrov, maximálny počet účastníkov je 30,“ doplnil ÚVZ SR.

Pri jazdách a záverečných praktických skúškach môže byť vo vozidle len jeden účastník kurzu, inštruktor, respektíve skúšobný komisár. 

Vonkajšie športoviská môžu byť otvorené do 22:00 hod. v režime OTP

Podobne, ako napríklad lanovky a vleky, aj vonkajšie športoviská budú prístupné v režime OTP. Ruší sa pre ne kapacitné obmedzenie. 

Hygienici v nej spresňujú, že vonkajšie športoviská môžu fungovať od 5:00 hod. do 22:00 hod. Doterajšie kapacitné obmedzenie maximálne jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb sa ruší.

Podmienky nastavené pre organizovaný a profesionálny šport sa nemenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:49