archív Roberta Uhrina, Pexels.com/Ksenia Chernaya, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Volal nám pán, aby hodinový manžel išiel na večeru s jeho ženou, lebo jemu sa nechcelo, hovorí Robert

Dominika Pacigová19.01.2022., 11:00h
Hodinový manžel, kuchár či vnuk. Počul si už o takzvaných hodinových povolaniach či aktivitách?
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa ti doma nechce variť a nemáš dôveru v donáškové služby, môžeš osloviť hodinového kuchára. Keď sa ti pokazí práčka a nevieš ju sám opraviť, môžeš sa obrátiť na hodinového manžela. Ide o služby, ktoré pohodlne a rýchlo vyriešia tvoje problémy. V Česku však existuje aj hodinový vnuk, ktorý predstavuje dobrovoľnícku činnosť. Čo všetko zahŕňa práca takzvaných hodinových povolaní a aktivít?

Majster na všetky práce, ktoré sú potrebné v domácnosti 

Hodinový manžel je služba, ktorú využívajú najmä Bratislavčania, no už sa pomaly rozmáha aj do ostatných slovenských miest. Najčastejšie sa venuje montáži nábytku, drobným opravám v byte, menším vodoinštalatérskym prácam, ako napríklad výmene batérií, oprave sifónov, taktiež aj základným elektrikárskym prácam, ako napríklad montáži svietidiel, výmene zásuviek, no dokonca aj remeselným prácam. „V dnešnej dobe sa pojem hodinový manžel rozšíril prakticky na všetky práce, ktoré sú potrebné v domácnosti,“ prezradil pre Brainee Robert Uhrin, konateľ spoločnosti, ktorá sprostredkúva služby hodinových manželov.

Takéto služby využívajú aj muži, aj ženy. Za bežnú návštevu a drobnú opravu zaplatíš od 30 do 60 eur. „Muži volajú najmä vtedy, keď sú pracovne vyťažení a nemajú čas alebo náradie, prípadne potrebujú urobiť opravu odborne,“ objasnil. 

​Uhrin pritom poukazuje na to, že sa stretávajú s mužmi nad 40 rokov, ktorí dokážu opraviť veľa vecí sami, ale pri predstave, že si majú zaobstarať náradie či kúpiť materiál, z ktorého využijú len časť, sa radšej rozhodnú zaplatiť si niekoho, kto prácu urobí profesionálne a nemusia sa s danou vecou „naťahovať“. Naopak, približne polovica mužov od 30 do 40 rokov väčšinou nemá potrebné náradie, a niekedy ani potrebné zručnosti vykonávať činnosť hodinového manžela.

Najväčšie generačné rozdiely je podľa neho cítiť v prípade mužov do 30 rokov, ktorí väčšinou už ani neuvažujú, že by sa nejakou opravou zaoberali a zavolajú si hodinového manžela.

Služby využívajú aj ženy. Dôvodom ich volania je to, že im chýba v dome mužská ruka. Taktiež aj ženy, ktoré majú doma muža, ale je zväčša pracovne vyťažený, a preto si radšej zavolajú odborníka, ktorý im s opravou pomôže.

​V tíme majú viac ako 20 hodinových manželov. „V minulosti sme spolupracovali aj so ženami, ktoré poskytovali upratovacie služby, ale mali sme skúsenosť aj s tým, že jedna slečna chodila skladať nábytok, druhá sa venovala maliarskym prácam. Stretávalo sa to s veľmi pozitívnou odozvou,“ priblížil.

Doposiaľ mali viacero telefonátov, ktoré ich príjemne pobavili. „Napríklad jeden pán nám volal, že by chcel, aby nejaký hodinový manžel išiel na večeru s jeho manželkou, lebo jemu sa nechce,“ zaspomínal.  

To však nie je ani zďaleka všetko. „Volala nám aj jedna pani, ktorá chcela manžela na večer, no keď sme jej vysvetlili, že u nás ide o remeselné práce, zasmiala sa, poďakovala a zhodnotila, že si z nej kamarátky vystrelili,“ doplnil Uhrin.

hodinový manžel archív Roberta Uhrina

Navarí ti a urobí šou 

Hlad je silný pán. Ďalším „hodinovým“ povolaním je hodinový kuchár. Ide o službu, ktorá je zameraná na zvýšenie gastronomických štandardov. „Neobjednávaš si jedlo z reštaurácie, ale kuchára, ktorý priamo pred tebou pripraví jedlo,“ povedal Márk Görcs, šéfkuchár zo spoločnosti, ktorá sprostredkúva hodinových kuchárov. 

Hoci si môžeš nakúpiť aj vlastné suroviny, ideálne je, keď to necháš na kuchára. Görcs pritom poukazuje na to, že dôležitá je kvalita surovín, aby kuchári dokázali pripraviť chutné a dobré jedlo.

V tíme majú mužov a jednu kuchárku. Okrem prípravy jedla ti kuchár urobí aj šou. Aj napriek tomu, že ide o hodinové povolanie, s takýmto kuchárom sa môžeš stretnúť aj na rôznych akciách či oslavách. „Už sa nám stalo, že sme prišli na akciu o druhej poobede a odchádzali sme na druhý deň doobeda,“ dodal Görcs.

Svoj čas venujú seniorom

V Česku majú aj hodinového vnuka. V tomto prípade však ide o dobrovoľníctvo, teda neplatenú činnosť. Myšlienka projektu vznikla ako protiváha k projektu Počítaníčko s babičkou. V rámci neho chodia seniorky každý deň do nemocníc za chorými deťmi. „Napadlo nám, že by vôbec nebolo zlé obrátiť to - aby mladí chodili za staršími do domovov dôchodcov,“ uviedol predseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina. 

Hodinovým vnukom alebo vnučkou sa môže stať každý občan, ktorý má viac ako 15 rokov a je ochotný venovať hodinu svojho času týždenne seniorke alebo seniorovi v domove dôchodcov. „Teda niekomu úplne cudziemu, pomimo svojej biologickej rodiny,“ poznamenal. 

​Do tejto dobrovoľníckej aktivity sa väčšinou zapájajú stredoškoláci a vysokoškoláci. „Cieľom projektu je spríjemniť ľuďom pobyt v domove seniorov. Väčšinou tým, ktorí sú opustení, nemajú rodinu alebo rodina na nich akosi zabudla,“ vysvetlil.

Hodinoví vnuci a vnučky prichádzajú za seniormi po dohovore s personálom domova dôchodcov v určený deň a hodinu. Spríjemňujú im pobyt najmä rozprávaním, ale aj čítaním, spoločenskými hrami či vychádzkou. Obľúbené je aj predčítanie a riešenie zábavných kvízov.

Študenti prinášajú seniorom radosť a energiu mladosti. Taktiež aj smiech a pohodu. „Presne to, čo klienti v domovoch potrebujú. Je to príliv medzigeneračnej energie, úsmev a pohladenie na duši. V niekoľkých prípadoch vznikli medzi študentom a seniorom skutočne pevné putá. Vymenili si telefónne čísla a pravidelne si volali, návštevy si dohovárali aj mimo určených dní. Skrátka to vyzeralo tak, že na návštevu za seniorkou v domove prišla jej skutočná vnučka,“ uzavrel Sekanina s tým, že aj v ostatných prípadoch platí, že seniori sú vďační, že za nimi niekto príde.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 09:46