TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Vallo sa pochválil, že je medzi top 5 primátormi Európy. Nikto však nevie, kto a ako ho do rebríčka vybral

Jaroslav Fabok19.01.2022., 10:00h
Chorvátska platforma Mayors of the Europe, ktorá zostavila zoznam piatich najlepších starostov a primátorov Európy medzi ktorými sa umiestnil aj bratislavský primátor Matúš Vallo, má nejasné pozadie.
Lajkuj Brainee.sk na

Najskôr sa na Facebooku pochválil tým, že sa dostal do výberu piatich najlepších primátorov Európy za rok 2021, potom príspevok stiahol. Bratislavský primátor Matúš Vallo sa ocitol na zozname ocenených lídrov miest z celej Európy v ankete The Best of 2021 Mayors of Europe.

Ten medzi najvýraznejšie úspechy primátora zaradil napríklad vysokú mieru zaočkovanosti obyvateľov hlavného mesta, pokračujúcu revitalizáciu Bratislavy či boj proti klimatickým zmenám v podobe zamerania sa napríklad na udržateľnú formu dopravy.

FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu

„Čeliac jednej z najväčších kríz v nedávnej histórii, primátor Bratislavy ukázal svoje výnimočné schopnosti pri vedení mesta,“ píše sa v závere správy, ktorou projekt zdôvodňuje, prečo je jedným z ocenených práve Vallo.

„Boli sme upozornení na nezrovnalosti ohľadom nominácii v danom ocenení,“ priblížil bratislavský magistrát dôvod, pre ktorý sa rozhodli status z fanúšikovskej skupiny na Facebooku stiahnuť. 

Pochybná platforma

V zozname piatich najlepších lídrov európskych miest sa okrem Valla nachádza starosta Hamburgu Peter Tschentscher, starostka Štokholmu Anna König Jerlmyr, primátor Atén Konstantinos Bakoyannis či pražský primátor Zdeněk Hřib.

Hřib, ktorý sa do primátorského kresla dostal ako kandidát Pirátov, sa podobne ako Vallo ocením pochválil na sociálnej sieti. Vzápätí však zožal vlnu kritiky.

Tá odkazuje najmä na pochybnosti spojené s chorvátskym webom mayorsofeurope.eu, ktorý výsledky ankety zverejnil. Podľa informácií uvedených na webovej stránke má byť jej správcom chorvátska neziskovka Centrum pre analýzu politiky so sídlom v Záhrabe, ktorá však má nepriehľadnú minulosť.

„Platforma mayorsofeurope.eu spája miestne samosprávy zo všetkých krajín EÚ, sleduje, porovnáva a propaguje osvedčené postupy, pozitívne príklady a skúsenosti s miestnych politikmi a pozorne monitoruje prácu starostov so zámerom vyhľadávať a zbierať informácie z prvej ruky priamo od starostov,“ zaznievajú ciele projektu zo stránky neznámeho chorvátskeho think tanku. 

Príspevok stiahli

Nejasné pozadie chorvátskej neziskovky, ktorá zoznam najlepších európskych starostov a primátorov vytvorila, nie je v tomto prípade jediným problematickým bodom. Jasné nie sú ani kritériá, na základe ktorých boli lídri miest na zoznam ocenených vyberaní.

Regionálne noviny Pražský deník navyše upozorňujú na to, že projekt reprezentujú fotografie ľudí, ktoré boli stiahnuté z fotobánk.

​„Platforma Mayors of the Europe tiež vyzdvihla náš boj proti vizuálnemu smogu, revitalizáciu verejných priestorov, podporu kultúry a udržateľnej dopravy,“ pochválil sa na sociálnej sieti ešte pred zmazaním príspevku primátor Vallo. 

Vallo, ktorý ako primátor Bratislavy pôsobí od roku 2018 v spolu s tým dodal, že sa teší zo štvorročnej práce jeho tímu na "lepšej Bratislave".

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:58