Pexels/Tofros.com, Unsplash/Nahel Abdul Hadi
StoryEditor

Veľké obavy slovenských celebrít. Neznámi hackeri získali ich intímne fotky a požadujú výkupné

kam30.01.2022., 09:00h
Na Slovensku sa množia prípady celebrít, ktoré sa mali stať obeťami vydierania hackerov.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenské celebrity sa na sociálnych sieťach postupne priznávajú k tomu, že ich vydierajú hackeri. Tí mali údajne získať ich intímne fotografie. O tom, že nejde len o prázdne slová, majú svedčiť aj dôkazy, ktoré známym Slovákom hackeri poslali. 

Všetko to začalo pred dvomi dňami, keď sa herečka Dominika Kavaschová na Instagrame priznala, že sa stala obeťou vydierania. „Je mi zle z toho, čo sa mi stalo,“ hovorí herečka. „Pred pár dňami mi napísal niekto, kto tvrdil, že má moje intímne fotky. Odignorovala som to, pretože som si vôbec neuvedomovala, že mám nejaké intímne fotky,“ vysvetľuje.

Herečka Kavaschová TASR/Dano Veselský

​O pár dní neskôr jej ich však daný človek poslal. „Vtedy som si uvedomila, že mám intímne fotky. Dala by som aj ruku do ohňa, že som tie fotky dokonca aj vymazala, čiže neviem, ako sa k nim ten človek dostal,“ opisuje zúfalá herečka.

„Došlo mi strašne zle z tej predstavy, že sa na to niekto kuká, nespala som preto niekoľko nocí, ten človek ma teraz vydiera a nie je to malá suma,“ hovorí Kavaschová. Bývalá hviezda seriálu Oteckovia dodáva, že na fotografiách nie je nič strašné, avšak sú to jej intímne veci.

​Odvtedy sa ku Kavaschovej pridalo množstvo ďalších slovenských celebrít. „Ja som tiež dostala niekoľko výhražných mailov, že na mňa niečo majú, že mám zaplatiť určitú sumu. Nie som si vôbec vedomá toho, že by niekto mohol mať nejaké moje fotografie, ktoré by boli takého druhu, ako spomínala Dominika,“ povedala herečka Zdena Studenková.

„Napriek tomu si myslím, že je hrozné, že ten človek to skúšal aj na mňa. Že sa zľaknem, že sa niekde niečo objaví, no neobjaví nič. Pridávam sa k tomu, čo povedala Dominika a vyzývam ľudí, aby boli obozretní a dávali si pozor, čo si nahrávajú a čo zdieľajú,“ dodala herečka cez profil partnera Braňa Kostku.

Hackeri však podľa vyjadrenia herca Martina Klinčúcha boli v jeho prípade úspešnejší. V príbehoch na Instagrame totiž svojich fanúšikov informoval, že neznámi ľudia získali jeho nahé video a teraz požadujú ako výkupné päť bitcoinov (viac ako 170-tisíc eur).

Najhoršie však zrejme dopadla Emma Drobná s priateľom Filipom Šebom. Tým sa stala podobná situácia, no s tým rozdielom, že v ich prípade už hackeri na internete ich intímne fotografie aj zverejnili.

Rozhodli sa preto k radikálnemu kroku. „Mrzí nás táto situácia. Necítime sa safe, a preto s Filipom odchádzame z Instagramu. Dúfam, že nás pochopíte.“ Ich profily sú už teraz nedostupné, aj keď sa stále zobrazujú vo vyhľadávaní cez Google. 

Z vyjadrení spomínaných celebrít nie je jasné, či sa v prípade vydierania obrátili aj na políciu. Je dôležité zdôrazniť, že na internete si treba dávať veľký pozor na to, čo, kde a komu zdieľaš. Vyhneš sa tak zbytočným problémom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:54