Unsplash/Quick PS
StoryEditor

Počasie robí problémy v každom kúte Slovenska. Ak nemusíš, von radšej vôbec nechoď

TASR30.01.2022., 14:45h
Na západe a pod Tatrami je miestami búrlivý vietor, v Nitre víchrica a v horských oblastiach sneženie a záveje. Také je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) aktuálne počasie na Slovensku, ktoré v nedeľu zasiahlo mimoriadne nepriaznivé počasie.
Lajkuj Brainee.sk na

Na území Slovenska je už niekoľko hodín silno veterno, len na východe je podľa meteorológov miestami vietor slabší. „Na západnom Slovensku nárazy vetra miestami dosahujú 80 až 105 kilometrov za hodinu, na strednom Slovensku a na Spiši väčšinou 60až 80 kilometrov za hodinu,” spresnil SHMÚ.

Na niekoľkých meteorologických staniciach zaznamenal aj búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť vetra dosiahla aspoň 62 kilometrov za hodinu. Ide o lokality Bratislava - letisko, Slovenský Grob, Trenčín, Jaslovské Bohunice, Poprad a Gánovce. „V Nitre sme zaznamenali až víchricu (priemerná rýchlosť 75 kilometrov za hodinu),” podotkli z ústavu.

Vietor už lokálne spôsobil aj škody, najmä spadnuté stromy. Meteorológovia preto vyzývajú ľudí na opatrnosť. Odporúčajú im, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Silno veterno je podľa SHMÚ aj na horách, kde je víchrica, no napríklad na Chopku až mohutná víchrica s priemernou rýchlosťou vetra 115, nárazy do 160 kilometrov za hodinu.

Výstrahy SHMÚ SHMÚ

​Zároveň najmä na Orave, Liptove, Spiši a v okolí Nízkych Tatier stále sneží, čo pri silnom vetre vytvára záveje a výrazne tak komplikuje dopravu. „Situácia bude pretrvávať približne do večera, keď začne vietor postupne slabnúť a začnú ustávať aj zrážky,” predpovedajú meteorológovia.

Spadnuté stromy

Hasiči v nedeľu v Bratislavskom kraji zasahujú najmä pri popadaných stromoch, ale aj odtrhnutých strechách či plechoch. Doteraz sa počet výjazdov zvýšil na 35. Ako pre TASR uviedli z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave, zranenia ani ľudské obete v tejto súvislosti neevidujú.

Počasie na Slovensku Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

​HaZZ priblížilo, že zatiaľ eviduje približne dva prípady odtrhnutia strechy, tiež prípady poškodenia majetku pre popadané stromy na autách.

Desiatky výjazdov

Silný vietor na území Trnavského kraja si do 15.00 h vyžiadal spolu 47 výjazdov hasičov. Najviac udalostí mali podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Leny Košťálovej v okresoch Trnava a Dunajská Streda. Všetky sa obišli bez zranení.

„V týchto dvoch okresoch máme zhodne po 14 výjazdov,” uviedla Košťálová pre TASR. V okrese Senica ich bolo osem, v Piešťanoch a Hlohovci spolu päť, v Galante štyri a v Skalici dva. Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov.

„Hlavne na cestných komunikáciách, ale dvakrát spadol strom aj na elektrické vedenie a tiež na dve autá,” doplnila Košťálová. Nateraz bola najväčšou udalosťou odfúknutá plechová strecha z objektu kasární v Hlohovci.

Počasie na Slovensku Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Ždiar vyhlásil mimoriadnu situáciu

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásila v nedeľu obec Ždiar v okrese Poprad. Ako pre TASR povedal starosta Pavel Bekeš, dôvodom sú najmä snehové jazyky a autá v priekopách. V dôsledku toho zostali niektoré časti obce „odrezané od sveta“.

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili, aby sme mohli povolať ďalšie mechanizmy,“ povedal s tým, že pomáhajú aj pri sprejazdnení cesty I/66 smerom od čerpacej stanice do Poľska, aby sa ľudia mohli dostať domov.

„Išli do Poľska na lyžovačky, na nákupy, teraz sa vracajú. Začalo fúkať a intenzívne snežiť, cesty neboli zjazdné. Autá končili v priekopách, kolóny boli až z Poľska. Pluhy nestíhali odhŕňať,“ priblížil starosta.

Za vážnu považuje aj situáciu priamo v obci, kde prišli mnohí turisti aj z Poľska, ktorí sa vracajú naspäť. „Nie všetci vodiči sú zdatní. Keď zazmätkuje jeden, je to reťazová reakcia a pluh nevie prejsť. Niektoré časti Ždiaru, ako aj jednotlivé prístupové cesty k rodinným domom, sú odrezané od sveta,“ dodal starosta.

Viacerí podľa jeho slov nerešpektovali vydané výstrahy súvisiace s poveternostnou situáciou. Zdôraznil, že v súčasnosti je na cestách veľmi slabá viditeľnosť.

Donovaly uzatvorili pre všetku dopravu

Horský priechod Donovaly momentálne uzatvorili pre všetku dopravu. Informuje o tom polícia, ktorá odhaduje obmedzenie na 30 až 45 minút. Zelená vlna RTVS informuje, že vozovka na Donovaloch je momentálne nezjazdná.

Horský priechod bol doteraz uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Polícia tu celý deň upozorňuje na silný vietor, snehom zaviate cesty a zlú viditeľnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:08