Unsplash/Jared Rice
StoryEditor

Prieskum hovorí jasne. Vyše 70 percent Slovákov podporuje zákaz testovania na zvieratách

Tlačová správakam02.02.2022., 15:00h
Každý rok sa v EÚ na vedu, výskum a testovanie liečiv, čistiacich prostriedkov či kozmetiky použije 10 miliónov zvierat vrátane psov, mačiek, králikov, prasiat či primátov, napriek tomu, že jestvujú overené postupy bez zvierat.
Lajkuj Brainee.sk na

Sloboda zvierat sa opýtala Slovákov a Sloveniek, či by súhlasili alebo nesúhlasili so zákazom testovania na zvieratách. Podporu zákazu vyjadrilo 70,7% ľudí pričom so zákazom testovania na zvieratách rozhodne súhlasilo 41,1% a skôr súhlasilo 29,6% opýtaných. Reprezentatívny prieskum pre občianske združenie realizovala agentúra Focus 16. – 23.11. 2021 na vzorke na vzorke 1005 respondentov.

Podľa prieskumu je typickým zástancom zákazu mladšia žena s vysokoškolským vzdelaním z väčšieho mesta a s napriemerným príjmom. Podpora zákazu klesá s vekom a stúpa s dosiahnutým vzdelaním, pričom však medzi ženami je výrazne vyššia ako u mužov (74,4% vs. 66,7%). Výsledky tiež kopírujú zistenia európskych prieskumov.

Pes Unsplash/Marliese Streefland

Pridávajú sa ostatné krajiny

Sloboda zvierat sa o postoj občanov a občianok Slovenska zaujímala aj v súvislosti s aktuálnou Európsku iniciatívou občanov (ECI) "Save Cruelty Free Cosmetics - Commit to a Europe without animal testing", ktorej cieľom je zachovať zákaz testovania kozmetiky na zvieratách a zároveň pripraviť legislatívu na postupné ukončenie všetkých testov na zvieratách v EÚ.

ECI podporilo už viac ako 355-tisíc občanov a občianok Únie a Slovensko, ako jedna zo štyroch krajín Únie dosiahlo minimálny potrebný počet podpisov stanovených pre krajinu (15 420 / 9 870). Prahové hodnoty už presiahli aj Česko, Fínsko a Holandsko.

​Aj keď testovanie kozmetických výrobkov a ich zložiek na zvieratách bolo v EÚ zakázané v roku 2009 a zákaz predaja kozmetiky testovanej na zvieratách platí od roku 2013, Európska chemická agentúra v súčasnosti požaduje nové testy na zvieratách na niektoré zložky – a to i tie, ktoré sa používajú výlučne v kozmetike a zložky s dlhodobo overeným bezpečným používaním.

Zvieratá sa používajú tiež v základnom aj aplikovanom výskume, na overovanie bezpečnosti potravín, krmív, chemických látok pre priemysel aj domácnosti, veterinárnych a humánnych liečiv, zdravotníckych pomôcok, ale aj skúmanie správania.

Smrteľné problémy

Výsledkom aplikácie nebezpečných látok sú často vnútorné krvácanie, dýchacie ťažkosti, zlyhanie orgánov aj smrť zvieraťa. Ročne použijú EÚ laboratóriá v invazívnych experimentoch 10 miliónov zvierat vrátane psov, mačiek, primátov, hospodárskych zvierat, rýb či vtákov.

Prasatá Unsplash/Amber Kipp

​Vývoj alternatívnych metód (napr. In Vitro metódy využívajúce ľudské bunky a tkanivá, In Silico metódy využívajúce počítačové modelovanie a simulácie) napreduje, potrebné sú však systémové legislatívne zmeny, vrátane finančnej podpory. Okrem toho, že tieto postupy sú etické, prinášajú adresnejšie výsledky, dáta získané na zvieratách nemožno vždy aplikovať v humánnej medicíne.

Prostredníctvom ECI žiadajú občania Európsku komisiu, aby

• Zachovala a posilnila súčasný zákaz testovania kozmetických výrobkov a ich zložiek na zvieratách;
• zmenila Nariadenie EÚ o chemických látkach tak, aby zabezpečila ochranu ľudského zdravia, životného prostredia a zvierat bez pridania nových požiadaviek na testovanie na zvieratách;
• pripravila konkrétny plán na postupné ukončenie všetkých testov na zvieratách, vrátane podpory vedeckých postupov bez použitia zvierat.

Milión podpisov

Silvia Čaňová, Sloboda zvierat: „Výsledky reprezentatívneho prieskumu potvrdili, že Slovensko patrí do vyspelej Európy, pretože 7 z 10 Slovákov a Sloveniek je za koniec nezmyselného utrpenia zvierat v laboratóriách. Teraz je potrebné našu túžbu pretaviť do skutkov, jednou z možností je podpísať aktuálnu petíciu európskej občianskej inciatívy za zákaz testovania na zvieratách v EÚ. Potrebujeme milión podpisov!“

​Petícia ECI sa začala 31.8. 2021 a organizátori majú presne rok na vyzbieranie 1 milióna podpisov občanov EÚ (minimálny počet podpisov musí byť dosiahnutý aspoň v 7 krajinách), aby ju mohli predložiť Európskej komisii, ktorá rozhodne o následných krokoch. Výsledkom by mohli byť nové právne predpisy na postupné ukončenie všetkých testoch na zvieratách v Únii. Občania Slovenska môžu petíciu naďalej podpisovať.

Iniciatívu podporujú koalície Cruelty Free Europe, Európska koalícia na ukončenie pokusov na zvieratách (ECEAE), HSI/Europe, PETA a Eurogroup for Animals a jej 79 členských organizácií, vrátane Slobody zvierat.

Testovanie bez zvierat dlhodobo podporuje aj európska verejnosť. V reprezentatívnom prieskume až 75 % dospelých z členských štátov je presvedčených, že EÚ by mala investovať viac do rozvoja alternatívnych metód k testovaniu na zvieratách a 72% občanov žiada EÚ o prijatie záväzného plánu na ukončenie testovania na zvieratách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:55