TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prejav prezidentky vznikol na počítači poslanca Valáška. Matovič reagoval na Facebooku: „Strašná hanba“

ms03.02.2022., 12:45h
Prezidentská kancelária mala prejav z webu stiahnuť a nahradiť ho novým. Meno poslanca Valáška vo vlastnostiach dokumentu už nenájdeš.
Lajkuj Brainee.sk na

Viaceré médiá informovali o prezidentkinom prejave, ktorý vznikol na počítači poslanca Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko). Prvý s touto informáciou prišiel webový portál Refresher.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok večer vystúpila v RTVS s prejavom k situácii na Ukrajine. Prepis prejavu neskôr zaslala prezidentská kancelária, zverejnený bol aj na stránke prezidentského paláca.

Podľa dostupných informácií, ktoré ponúkol napríklad denník SME, z vlastností dokumentu „Vyhlásenie v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine“ vyplýva, že ako autor bol prednastavený poslanec Valášek, ktorého manželka Jana Kobzová pracuje ako poradkyňa hlavy štátu.

Prezidentský palác tvrdí, že ide o nedorozumenie. Na zverejnenie informácie už reagoval na sociálnej sieti aj minister financií Igor Matovič so slovami „strašná hanba“.

„Jana Kobzová je poradkyňou prezidentky pre zahraničnú politiku a Tomáš Valášek je jej manžel. Ako poradkyňa pripravovala podklad k vyhláseniu prezidentky a písala ho na počítači, ktorý doma využívajú ako manželia spoločne. To je dôvod, prečo sa vo vlastnostiach dokumentu objavilo jeho meno,“ povedal hovorca Martin Strižinec.

​Ak je niekto v dokumente podpísaný, ešte neznamená, že ho aj reálne vytvoril. V jednej domácnosti sa častokrát používa len jeden počítač, alebo viaceré počítače zdieľajú „rovnaký kľúč“ k vytvoreniu dokumentov. Ten automaticky podpisuje rovnakého autora na všetky vytvorené dokumenty. To sa mohlo stať aj v tomto prípade. 

Pre Refresher poslanec priznal, že text čítal, no tvrdí, že ho napísala jeho manželka. O tom, že je pod textom podpísaný, sa dozvedel od Refresheru. „Tak to mi je úplná novinka, dozvedám sa to až teraz od vás,“ reagoval Valášek pre Refresher.

Dnes poslanec reagoval na sociálnej sieti statusom, ktorý mal pripomínať inzerát na „kúpu druhého počítača do domácnosti“. Pravdepodobne tak reagoval na vzniknutú kauzu ohľadom napísania prezidentkinho prejavu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:32