TASR/DPA
StoryEditor

Ako na domáci samotest? Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíš možno aj ty

pc06.02.2022., 13:00h
Ak pociťuješ príznaky covidu, doma sa vieš rýchlo otestovať. Dôležité je však správne postupovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Pred použitím samotestu by si si mal prečítať návod na použitie. V závislosti od konkrétneho typu sa jednotlivé parametre môžu líšiť. Kvalita steru totiž zásadne ovplyvňuje výsledok testu, informuje Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Ako na domáci samotest? 

Pred vykonaním testu je nutné, aby si si poriadne vyfúkal nos. „Pri teste totiž nechceme nabrať hustý hlien, ako sa ľudia často mylne domnievajú, ale potrebujeme sa dostať odberovou tyčinkou priamo na nosovú sliznicu. Vírusový proteín, ktorý test zachytáva, sa totiž nachádza v bunkách na povrchu nosovej sliznice, ktoré tyčinkou odoberáme,“ hovorí vo videu Karin Malenovská z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied s tým, že celá testovacia sada by mala mať izbovú teplotu. 

Ak pociťuješ príznaky covidu, podľa rezortu zdravotníctva si môžeš urobiť samotest aj hneď, no najväčšia záchytnosť antigénového samotestu je spravidla deň až dva po začiatku príznakov, pričom pri omikrone to môže byť aj viac dní. „Ak si urobíme test hneď, ako máme podozrenie, že máme covid a výsledok je negatívny, je dobré test zopakovať aj na ďalší deň,“ dodáva lekárka Simona Šebová z covid oddelenia Univerzitnej nemocnice s tým, že negatívny výsledok testu nemusí znamenať, že nie si infikovaný, zatiaľ čo pozitívny výsledok vzhľadom na aktuálnu vysokú prevalenciu vírusu takmer s istotou znamená pozitivitu a infekčnosť.

Rozhoduje lekár 

Ak u pacienta pretrvávajú príznaky ochorenia covid-19, o ukončení izolácie a práceneschopnosti rozhoduje lekár. Pri bezpríznakovosti sa izolácia končí po piatich dňoch od pozitívneho testu, pripomenula TASR s odvolaním na rezort zdravotníctva.

Hlavná odborníčka MZ SR Adriana Šimková pripomína, že ten, kto má pozitívny výsledok testu alebo pozitívny kontakt, má informovať svojho všeobecného lekára. A to aj v prípade, že nemá príznaky. „Zdravotný stav pozitívneho sa môže zhoršiť, aj keď v čase testu nemá žiadne príznaky ochorenia. Je preto dôležité, aby bol v kontakte s lekárom, a ten včas prispôsobil liečbu pacienta,“ dopĺňa Šimková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:21