ZelenskyjTASR/Alexei Druzhinin/Twitter/La Política Online
StoryEditor

Putinova kybervojna: Ukrajinci sú fašisti či konflikt vyprovokoval Západ. Najväčšie hoaxy, ktoré šíri propaganda

Lukáš Kovalčík02.03.2022., 08:47h
Vojna neprebieha len na bojisku, ale aj v kyberpriestore.
Lajkuj Brainee.sk na

Počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine sa internetom šíria rôzne, a niekedy aj nepravdivé správy z prebiehajúcich bojov. Hoaxy slúžia najmä proruskej propagande, ktorá sa v očiach časti obyvateľstva snaží ospravedlniť svoju okupáciu.

Prinášame ti prehľad tých najväčších hoaxov a konšpirácií, ktoré na internete šíri Putin a proruská propaganda.

Vojnu na Ukrajine vyprovokoval Západ

„Vojenský konflikt na Ukrajine nie je konfliktom medzi Ukrajinou a Ruskom, je to konflikt medzi USA a Ruskom, obeťou ktorého sú bežní občania Ukrajiny,“ napísal na svojom Facebooku v deň, kedy začala vojna známy dezinformátor a poslanec Smeru SD Ľuboš Blaha.

Tento naratív na Slovensku Blaha, ale napríklad aj predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko, dlhodobo šíria cez sociálne siete. 

Ľudia, ktorí ich sledujú (a nie je ich veru málo) tieto myšlienky zvyknú preberať, v skutočnosti však ide o klasické odkláňanie pozornosti od faktu, že s útokom začalo Rusko.

Ukrajinci sú fašisti

Tento nezmysel s radosťou šíri proruská propaganda a sekundujú jej v tom, aj viacerí slovenskí extrémisti. Ultrapravicová strana Svoboda získala v posledných parlamentných voľbách 2,2 % a má jedného poslanca v parlamente, antisemitské útoky na Ukrajine sú zriedkavými udalosťami.

​Teraz sa skús na chvíľku zamyslieť. V slovenskom parlamente sa už druhé volebné obdobie nachádzajú kotlebovci, ktorých viacerí súčasní či bývalí predstavitelia patria, alebo sú priamo spájaní s neonacizmom či fašizmom. Nehovoriac o tom, že hnutie Republika sa do parlamentu reálne môže dostať v budúcich parlamentných voľbách.

Vieš si však predstaviť hovoriť o Slovákoch všeobecne ako o fašistoch? Ja veru nie.

Čerešničkou na vyvracaní tohto naratívu je fakt, že prezident Ukrajiny Volodomyr Zelenskyj je žid, a jeho predkovia prežili holokaust.

Ukrajina si nezaregistrovala hranice, a preto neexistuje

Na tento hoax už dávnejšie upozorňovala aj slovenská polícia. „Generálny tajomník Ban Ki-moon OSN vydal 07.04.2014 prehlásenie, že od r.1991 Ukrajina nepožiadala o registráciu hraníc, takže štát Ukrajina neexistuje. To je neuveriteľná blamáž Ukrajiny! Toto prehlásenie je zakázané šíriť v ukrajinských médiách a na internete," približuje nezmysel na svojej sociálnej sieti polícia.

„Ukrajina existuje! Žiadny štát nemá povinnosť nechať si zaregistrovať svoje hranice v OSN. Štát sa stáva suverénnym na základe toho, že ho uznajú a príjmu medzi seba ostatné štáty sveta a je začlenený do štruktúr OSN. Ukrajina je suverénnou krajinou, plnohodnotným členom OSN a Slovenská republika uznáva jej hranice a územnú celistvosť, vrátane Krymského polostrova. Zároveň odsudzujeme kroky Ruskej federácie na Ukrajine, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom," takto jednoducho lži vyvracia slovenská polícia.

Ukrajina historicky neexistovala

Túto dezinformáciu vo svojom prejave dokonca použil sám ruský prezident Vladimir Putin. Očividne sa tým snažil ospravedlniť ruskú inváziu.

V skutočnosti však samostatná Ukrajina vznikla v roku 1991. Osamostatnila sa na základe referenda, v ktorom 90% ľudí hlasovalo za nezávislosť tohto štátu.

Putin Prezident TASR/AP/Alexei Druzhinin

​Keď sa pozrieme do histórie, zistíme, že Kyjevská Rus vznikla v 9. storočí a rozprestierala sa na niektorých územiach dnešnej Ukrajiny a Ruska. Aj Rusi, aj Ukrajinci toto historické obdobie považujú za začiatok formovania svojich národov.

„Rusko bol Kyjev, a Kyjev bolo majestátne mesto. A to už v čase, keď inde boli močiare a nikto si nevedel predstaviť, že na nich vyrastie Moskva,“ poznamenal s odkazom na Kyjevskú Rus kyjevský primátor Vitalij Kličko. Bolo to tesne pred tým, ako Rusko začalo vojnu, a viac sme o tom písali v tomto článku.

Ukrajinci terorizujú obyvateľov v Donecku a Luhansku

Túto teóriu šíri aj Andrej Danko. Na sociálnej sieti nedávno zverejnil svoj názor, že ukrajinská vláda vraj dlhodobo terorizuje ruských obyvateľov v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Píše, že Rusko na to dlhodobo upozorňovalo, že tam prebieha genocída a že si neželá prítomnosť vojsk USA v Európe.

Rusko sa vraj okupáciou rozhodlo pomôcť ruskému obyvateľstvu na Ukrajine. Ukrajinská armáda údajne ostreľuje mestá a obce v Donecku a Luhansku.

Tak toto znie, akoby mu príspevok napísal samotný Putin. Danko však onedlho celý príspevok zmazal, nie je teda jasné, či svoj názor zmenil, alebo si len uvedomil vážnosť situácie.

Každopádne s veľmi podobnými slovami posielal do vojny na Ukrajine svojich vojakov aj samotný ruský vládca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:00