PamätníkTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slavín poškodili vandali, ruská ambasáda je pobúrená. Ostrý odkaz od Korčokovho ministerstva

TASRkov03.03.2022., 13:14h
Pamätník Slavín natreli žltou a modrou farbou, polícia to vyšetruje.
Lajkuj Brainee.sk na

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Páchateľ týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona požíva ochranu podľa osobitného predpisu, škodu v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania," priblížil Szeiff.

Vyjadril sa aj primátor

Premaľovanie časti vojenského pamätníka Slavín v Bratislave podľa primátora hlavného mesta Matúš Valla nepomôže nikomu. Vo svojej reakcii uviedol, že je dosť príležitostí poskytnúť Ukrajincom podporu, nemusí sa však pritom zneuctiť pietne miesto a národná kultúrna pamiatka.

Slavín Pamätník TASR/Jaroslav Novák

„Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže. Obráťme, prosím, našu pozornosť voči tým, ktorí vojnu spôsobili a ktorí ju môžu zastaviť. Zachovajme pokoj a nevzbudzujme vášne," vyzval Vallo.

Ako podotkol, je potrebné venovať energiu na pomoc utečencom. „Toto bude naša úloha v nasledujúcich dňoch a týždňoch, dať všetku našu energiu, súcit a úsilie na pomoc tým, ktorí to potrebujú," skonštatoval bratislavský primátor. Solidarita podľa jeho slov môže mať rôzne podoby, jej zmyslom však má byť pomoc a podpora.

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Ruská ambasáda je pobúrená, Korčokovo ministerstvo reaguje

Na pomaľovanie Slavína zareagovalo aj veľvyslanectvo Ruskej federácie, ktoré hovorí o „znesvätení pamätníka sovietskych vojakov osloboditeľov“ a žiada obnoviť pamätník do pôvodnej podoby.

„V súvislosti s pomaľovaním pamätníka Slavín žltou a modrou farbou a obvinením zo strany veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave, že došlo k „znesväteniu“ tohto pietneho miesta, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v 2. svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou,“ napísalo v reakcii Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojom Facebooku.

„Ruské veľvyslanectvo v Bratislave zároveň žiadame, aby videlo realitu a tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945. Farby ukrajinskej vlajky na Slavíne sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo túto nezmyselnú vojnu," uzatvára ministerstvo.

Poškodený Slavín budú musieť obnoviť reštaurátori

Mesto Bratislava rieši poškodenie časti vojenského pamätníka Slavín s krajským pamiatkovým úradom, keďže je národnou kultúrnou pamiatkou. „Slavín dajú do pôvodného stavu reštaurátori, ktorých je potrebné vysúťažiť. Na tom intenzívne pracujeme a pamätník by mal byť vyčistený najneskôr do konca budúceho týždňa," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.

Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave na poškodenie jednej z dominánt hlavného mesta reagoval, že pomoc a spolupatričnosť je v súčasnosti potrebné prejavovať viac ako kedykoľvek predtým, nie však ničením kultúrneho dedičstva.

„Poškodenie pamätníka Slavín, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň pietnym miestom, považujeme za neakceptovateľné v akejkoľvek situácii. Veríme, že pamätník sa čoskoro vráti do pôvodnej podoby a že príslušné orgány vypátrajú páchateľov," skonštatoval ústav.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 17:07