PolitikTASR/Jaroslav Novák/Facebook/Hlavné Správy
StoryEditor

Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha

Lukáš Kovalčík04.03.2022., 12:30h
Spoločnosť na boj s dezinformáciami zverejnila zoznam top proruských informačných zdrojov na Slovensku.
Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Gerulata Techologies, za ktorou stojí Michal Trnka sa venuje boju proti fake news, hoaxom či konšpiráciám. Robí to prostredníctvom analyzovania a monitorovania rôznych webových stránok či stránok a profilov na sociálnych sieťach.

V záujme pomoci občanom Slovenska a úradom s bojom proti propagande Kremľa počas prebiehajúcej ruskej agresie na Ukrajine sa rozhodli zverejniť zoznam top proruských informačných zdrojov na Slovensku.

Šíritelia proruskej propagandy

„Analyzovali sme aktivitu zdrojov pred rokmi. Nie je prekvapením, že väčšina obsahu pochádza z posledných mesiacov, no väčšina zdrojov v zozname je dlhodobo konzistentne proruských, niektoré siahajú až po ruskú anexiu Krymu,“ uvádza spoločnosť na svojej webovej stránke.

Spoločnosť upozorňuje, že zoznam obsahuje rôznorodú zmes rôznych informačných aktérov. Sú na ňom krajne pravicoví, krajne ľavicoví aj populistickí politici, ktorí šíria proruskú propagandu z autentických dôvodov alebo z oportunistických politických ziskov.

Gerulata Technologies pripomína, že existujú dezinformačné médiá, ktoré sú niekedy priamo spojené s ruskými štátnymi záujmami, a iné, ktoré len túžia po šírení akéhokoľvek druhu kontroverzie. A potom sú tu ruskí štátom kontrolovaní trolovia a proxy.

Metodika

Gerulata začala analýzu s ručne anotovaným súborom údajov (väčšinou) Facebook stránok, ktorý vznikol zlúčením ich interných údajov s údajmi od partnerov.

Použili pritom technológiu vesmírnych grafov, aby objavili ďalších proruských aktérov na základe toho, ako zdieľajú obsah a ako sa koordinujú so zdrojmi zo základného súboru údajov. Tieto dodatočné zdroje tiež manuálne skontroloval špeciálny tím na prítomnosť proruských príbehov.

Neskôr vyhodnotili každý zdroj na základe nasledujúcich troch kritérií:

1. Aktivita – ako aktívny je zdroj a koľko obsahu vyprodukoval za posledný rok
2. Dopad – koľko interakcií generuje zdroj
3. Vplyv – ako často sa obsah zo zdroja šíri ďalej do proruskej siete

Kombináciou týchto troch metrík vytvorili hodnotu úrovne hrozby a zoradili všetkých aktérov v zozname do 5 kategórií hrozieb na základe z-skóre hodnoty hrozby.

Graf Aktivita Gerulata Technologies/Dramatický nárast obsahu súvisiaceho s DCA začiatkom januára 2022

Obranná dohoda s USA

​„Oznámenie o dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi (DCA) v decembri 2021 vyvolalo doteraz nevídanú vlnu antiamerikanizmu a naratívov proti NATO a EÚ.Proruským aktérom sa podarilo premeniť DCA ako hrozbu pre slovenskú suverenitu a mier v regióne a opäť sme boli svedkami volaní po neutralite, vystúpením z NATO a ďalšími pokusmi o podkopanie bezpečnostnej architektúry východnej Európy,“ vysvetľuje spoločnosť na svojej stránke.

Zoznam

V zverejnenom zozname top proruských webových stránok a stránok na Facebooku, môžeš nájsť napríklad profil známeho dezinformátora a poslanca Smeru SD Ľuboša Blahu. 

Ten, okrem večnej lásky k Rusku a hoaxom napríklad dlhodobo šíri naratív, že vojnu na Ukrajine vyprovokoval Západ. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Ďalším profilom na zozname je Štefan Harabin. Bývalý kandidát na prezidenta taktiež dlho šíri rôzne hoaxy, proruskú propagandu či konšpirácie. Na svojej oficiálnej stránke má takmer 140 000 sledovateľov, a o vojne na Ukrajine zase šíri hoaxy o tom, že Rusko bojuje proti neonacistom.

Nasleduje známy politik, a líder extrémistickej ĽSNS Kotleba. Ten zase v posledných dňoch ľudí straší videami o migrantoch prichádzajúcich z územia Ukrajiny. K videám sa nedávno vyjadrila aj Polícia.

Zoznam ďalej obsahuje profily Tarabu, Uhríka, Danka, Mazureka a mnohých ďalších. Nachádza sa na ňom aj konšpiračné médium Hlavné Správy, ktoré štát nedávno kvôli šíreniu dezinformácií vypol, ale napríklad aj DAV DVA, Slovanské Noviny a mnohé ďalšie.

Kompletný zoznam nájdeš tu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:30