UtečenecFacebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Slováci, máte veľké srdce, ďakuje matka ukrajinského chlapčeka, ktorý sám prešiel viac ako 1000 kilometrov

khiDnes07.03.2022., 09:30h
Slovenská polícia zverejnila video údajnej matky jedenásťročného chlapca, ktorý v piatok v noci sám prešiel ukrajinsko-slovenské hranice. Chlapček vyrazil zo Záporožia vzdialeného od Slovenska viac ako 1000 kilometrov.
Lajkuj Brainee.sk na

Žena z celého srdca ďakuje našim colníkom i dobrovoľníkom, že zachránili život jej syna. Vysvetľuje tiež, prečo ho na nebezpečnú cestu musela pustiť samého.

Žena, ktorá sa predstavuje ako Julija Volodymyrivna Pisecká zo Záporožia, na videu ďakuje slovenským colníkom, ktorí chlapca „vzali za ruku a pomohli mu prejsť cez hranicu na Slovensko“, aj dobrovoľníkom, ktorí mu potom dali najesť a odviezli ho do Bratislavy. Tam už si ho prevzali jeho príbuzní.

Vďačná matka

Matka totiž synovi na ruku napísala telefónne číslo, aby ľudia na Slovensku vedeli, s kým ho majú spojiť. Okrem igelitovej tašky a pása so sebou nič nemal. Na slovenské hranice sa dostal vlakom. „Som veľmi vďačná, že ľudia zachránili život môjmu dieťaťu,“ pokračuje žena, ktorá má podľa svojich slov niekoľko detí a je vdova. Video zverejnila slovenská polícia.

„Vedľa môjho mesta je jadrová elektráreň, ktorú ostreľujú Rusi. Horela, ale ja som nemohla opustiť svoju matku, pretože sa nemôže hýbať. Preto som syna posadila na vlak smerom na slovenské hranice. Tam ho stretli ľudia s veľkým srdcom. Vo vašej malinkej krajine žijú ľudia s veľkým srdcom,“ hovorí potom dojato.

Záporožská jadrová elektráreň padla tento týždeň do rúk ruskej armády. Predtým sa aj samotní obyvatelia priľahlého mesta Energodar snažili okupantom zabrániť v postupe tým, že obsadili cestu. Nakoniec to však nestačilo, Rusi elektráreň ostreľovali a spôsobili v nej požiar.

Ten podľa dostupných informácií bezpečie reaktorov, a tým aj zdravia ľudí, neohrozil. V piatok nad ránom potom vojaci elektráreň dobyli. „Zachráňte prosím naše ukrajinské deti a poskytnite im bezpečné útočisko,“ prosí nakoniec Ukrajinka, kým kameru s plačom vypne.

Útoky ruskej armády na civilné obyvateľstvo sa v posledných dňoch stupňujú. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že očakáva bombardovanie Odesy.

Kvôli tomu, že ruská strana nedodržiava dohodnuté prerušenie paľby, zatiaľ ani nebola možná evakuácia obyvateľov Mariupolu a civilné obete sú hlásené aj z ďalších miest. V Irpini podľa ukrajinských úradov zomreli najmenej traja ľudia, medzi nimi dve deti, keď ruskí vojaci zahájili paľbu na utekajúcich obyvateľov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:02