PoliticiTASR/Jakub Kotian/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nikdy som nebol protiruský, nestavajme sa na akúkoľvek stranu, tvrdí Danko. Naď ho vyzval, aby zavolal Lavrovovi

Lukáš Kovalčík11.03.2022., 09:30h
Pôvodne mal namiesto Danka vystúpiť v relácii Ľuboš Blaha, avšak televízia odmietla ponúkať priestor známemu dezinformátorovi.
Lajkuj Brainee.sk na

V relácii televízie Joj Na hrane sa v štvrtok stretli minister obrany Jaroslav Naď (Oľano) a bývalý predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS).

Dvaja zástupcovia opačných názorových pólov si v diskusii nič nedarovali.

Nestavajme sa na akúkoľvek stranu, tvrdí Danko

„Nechajme Rusov a Ukrajincov, aby si tento problém vyriešili. Nedodávajme tam zbrane, nestavajme sa na akúkoľvek stranu,“ vyhlásil Danko v relácii.

„Neťahajte nás do vojny, nerobte si na tom kariéru,“ vyčítal Andrej Danko ministrovi Naďovi. „Vy milujete vojnu a konflikt,“ dodal v reakcii na rozhodnutie vlády umožniť prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska.

Danko sa vyjadril aj k zoznamu spoločnosti Gerulata Techologies, ktorá zverejnila analýzu top proruských informačných zdrojov na Slovensku. Zo zoznamu totiž vyplýva, že práve Andrej Danko patrí medzi najaktívnejších rozširovateľov prorouskej propagandy na Slovensku.

Šéf SNS označil zoznam za vymyslený, a poukazoval aj na to, že za ním stojí syn majiteľa spoločnosti Eset. 

„Ja som bol vždy proslovenský, a nikdy som nebol ani proamerický ani protiruský," povedal Danko v relácii.

„No proruský ste boli,“ doplnil ho minister Naď.

Naď vyzval Danka aby zavolal Lavrovovi

Minister obrany povedal, že ešte nepočul Danka použiť ešte ani jeden pravdivý výrok a preto dáva šéfovi národniarov za pravdu, že „pravda je prvou obeťou vo vojne“.

Zároveň Danka vyzval aby zavolal ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi a požiadal ho o ukončenie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Andrej Danko sa totiž v minulosti často chválil, že má na Lavrova telefonický kontakt a kedykoľvek mu môže zavolať.

Dokonca mu písal listy, v ktorých mu tykal. Minister obrany si do štúdia priniesol aj fotografiu, na ktorej sa Danko a Lavrov objímajú.

Sergej Lavrov vo štvrtok na tlačovej konferencii oznámil, že Rusko zbombardovalo detskú nemocnicu, pretože malo informácie, že je z nej vojenská základňa.

Svet však obleteli fotky zranených matiek, ktoré utekali z rozpadajúcej sa budovy. Andrej Danko vyjadrenia Lavrova neodsúdil.

„Počas vlády, počas ktorej bol predsedom Národnej rady pán Danko, mal v rukách aj vojenské spravodajstvo. SIS a vojenské spravodajstvo vo svojich správach upozorňovali, aké naratívy používa Rusko, aby zmenilo stratégiu na Slovensku. Ochraňoval Rusov. Prečo to robil? To vie on sám najlepšie,“ obul sa do Danka Naď.

Naď ďalej uviedol že „majú množstvo spravodajských informácií“ o informačnej vojne na Slovensku. Tvrdí, že sú aj informácie, že „z ruskej strany do alternatívnych médií prúdia peniaze“.

Danko zasa tvrdí, že „do priebehu politiky zasahujú iné politické sily“. Tvrdí, že sa to deje odvtedy, čo sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou.

Na divácku otázku, či šéf SNS nejako pomohol obetiam vojny, Danko odvetil, že on osobne nie, ale v strane majú viacerých ľudí, ktorí pomáhajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 12:39