TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Petržalská škola nesie názov po Putinovom poslancovi. Minulý rok rozdával žiakom diplomy, žiadajú zmenu

pc16.03.2022., 13:00h
Petržalka súhlasí so zmenou názvu základnej školy Anatolija Karpova, v konečnom dôsledku však rozhodne ministerstvo školstva.
Lajkuj Brainee.sk na

Základná škola Anatolija Karpova na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke nesie meno šachového veľmajstra od decembra 2018. Ten však prednedávnom ako poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie zahlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej republike na Ukrajine, čím legitimizoval vojnu v susednom štáte. Mestská časť preto súhlasí s návrhom zmeniť oficiálny názov školy a prinavrátiť jej ten pôvodný, pričom návrh odosiela Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré v tejto veci rozhodne.

V šachu budú pokračovať, no s vojnou nesúhlasia 

Ruský šachista a poslanec ruskej Štátnej dumy, ktorého meno nesie základná škola, je na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s vojenským útokom Ruska na Ukrajinu. „Jeho športové úspechy sú neodškriepiteľné, ale ako najľudnatejšia mestská časť Slovenska sa nemôžeme tváriť, že sa jeho športové pôsobenie dá oddeliť od toho politického. Plne sa preto stotožňujeme s rozhodnutím zástupcov našej školy opäť pristúpiť k zmene svojho názvu, a tým rázne odsúdiť konanie pána Karpova,“ zdôrazňuje mestská časť na Facebooku.

K premenovaniu došlo pri príležitosti 30. výročia školy, ktorá už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory Šachovému klubu Slovan Bratislava. Od decembra 2018 tak nesie meno šachového veľmajstra. „Odvtedy sme začali vytvárať triedy, v ktorých učíme šach. V ňom určite budeme pokračovať, pretože rozvíja deti. Na druhej strane, vyjadrujeme nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Aj rodičia, aj zamestnanci školy sa prikláňajú k tomu, aby došlo k odňatiu symbolického názvu,“ prezrádza pre brainee.hnonline.sk riaditeľka základnej školy Zora Dóczyová. 

Karpov pritom ešte minulý rok v októbri odovzdával pamätné diplomy žiakom prvého stupňa základnej školy pri príležitosti šachového turnaja. „Nemohli sme tušiť, že o necelé štyri mesiace zahlasuje ako poslanec Štátnej dumy za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, a tým legitimizuje vojnu v susednom štáte,“ konštatuje pre brainee.hnonline.sk vedúci referátu komunikácie mestskej časti Petržalka Jozef Rybár.

​​Jasný odkaz 

Na sociálnej sieti sa pod príspevkom mestskej časti objavilo množstvo komentárov. Zatiaľ čo jedni vítajú túto iniciatívu, iní považujú tento krok za irelevantný. „Názvy verejných priestranstiev či budov by nemali niesť mená ľudí odobrujúcich vojnu, v ktorej umierajú nevinní ľudia. Práve preto tento krok nie je z nášho pohľadu zbytočný,“ objasňuje Rybár.

​Niektorí sa zas chytili toho, že ulica, na ktorej sa základná škola nachádza, je pomenovaná podľa ruského filozofa Nikolaja Gavriloviča Černyševského. „S jeho názormi môžeme v kontexte danej doby nesúhlasiť, ale nedá sa to porovnať s tým, že niekto hlasuje za vojnu a má politickú zodpovednosť,“ dodáva Rybár s tým, že pokiaľ obyvatelia majú akékoľvek podnety na premenovanie priestranstiev alebo budov, mestská časť je otvorená diskusii. 

Rybár zároveň poukazuje na to, že Petržalka už dlhodobo rieši historický názov Námestia hraničiarov, ktorý odkazuje na komunistický režim. „Hraničná stráž vtedy strieľala na nevinných ľudí, ktorí chceli utiecť z Československa. Je to komplikovanejší proces, no veríme, že v blízkom čase bude námestie premenované,“ vysvetľuje.  

Od začiatku vojny prijali osemnásť študentov z Ukrajiny 

Základnú školu podľa stanoviska mestskej časti aktuálne navštevuje najviac ukrajinských detí, vrátane tých, ktoré utiekli pred vojnou. „Už predtým navštevovalo školu trinásť detí z Ukrajiny. Od začiatku vojny sme doposiaľ prijali osemnásť ďalších študentov,“ priblížila Dóczyová.

Na otázku, ako ukrajinskí rodičia vnímajú krok odňatia čestného názvu školy, má jasnú odpoveď: „Rodičia sú vďační, že prijímame ich deti do školy, ale pri všetkých starostiach, ktoré majú, sme sa k tomu nedostali.“ 

Pomerne zložitý proces 

Proces zmeny názvu školy je pomerne zložitý. Po prvotnej diskusii na úrovni miestnej školskej komisie a s riaditeľkou školy, návrh na odňatie čestného názvu schválili aj členovia jej rady. Mestská časť, ako zriaďovateľ školy, následne s odobrením starostu Jána Hrčku vyjadrila súhlas s návrhom, a písomnú podobu návrhu na odňatie symbolického názvu odosiela na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Proces prijatia pomenovania školy po osobnosti a odňatie názvu totiž určuje smernica ministerstva školstva z roku 2017. Podnet môže schváliť až komisia menovaná rezortom školstva. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:12