Na čítačky elektronických kníh spotrebuješ veľa elektrickej energie (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Desíš sa účtov za energie? Prinášame jednoduché triky, ako zaručene ušetríš

Marta Fandlová13.04.2022., 11:00h
Zdražovanie zasiahne každého. Nielen v obchodoch s potravinami či drogériou, obávať by si sa mal aj účtov za vodu, elektrinu či plyn. Ak si náhodou ešte nezačal šetriť, je najvyšší čas.
Lajkuj Brainee.sk na

Stúpajúcej inflácii, teda zvyšovaniu cien, čelia krajiny celej Európy. Zdražujú potraviny, pohonné hmoty ale aj náklady na bývanie. Ovplyvní to náš bežný život a my siahneme hlbšie do vrecka. Štvorčlenná rodina za jedlo a energie oproti roku 2021 zaplatí približne o 50 eur viac. Značnú časť slovenskej populácie toto zdražovanie môže zavrhnúť aj do energetickej chudoby. Prinášame ti však super tipy, ako môžeš ušetriť pitnú vodu, elektrinu a plyn.

Pomôžeš prírode aj peňaženke.

Ako ušetriť vodu?

Priemerná ročná spotreba pitnej vody Slovákov je dosť vysoká. Pohybuje sa to od 90 do 130 litrov na osobu za rok.

Priemerný Európan však míňa ešte viac - až 140 litrov vody ročne. Vieš, čo všetko považujeme za pitnú vodu? Je to voda na pitie, splachovanie a kúpanie, pranie a upratovanie, varenie, umývanie rúk. Najviac pitnej vody však míňame na osobnú hygienu - umývanie zubov, či sprchovanie. Voda je v našom živote potrebná, priemerný človek vypije za deň viac ako 2 litre vody.

Organizácia Spojených národov tvrdí, že jej miléniový cieľ o prístupe k čistej pitnej vode sa jej splniť podarilo predčasne. V skutočnosti kvalitná voda chýba takmer osemsto miliónom ľudí, najhorší prístup k nej majú obyvatelia afrických krajín. Už teraz tam obyvatelia zvádzajú medzi sebou boje kvôli nedostatku vody, klimatická kríza a narastajúce sucho tieto problémy ešte znásobí. Každý z nás však môže pomôcť a ušetriť vodou. Pýtaš sa, ako na to?

Sprchuj sa efektívne

Ak vymeníš tvoj obľúbený kúpeľ za sprchu tak vieš veľmi jednoducho minúť o polovicu menej vody. Počas toho, ako si dávaš šampón alebo sa mydlíš tak vypni vodu. Samozrejme, je dôležité vypnúť kohútik s vodou aj keď si umývaš zuby. Ak chceš prispieť k výraznejšiemu šetreniu vody, medzi obľúbené produkty, ktoré pomáhajú šetriť vodu patria aj tzv. perlátory. Úsporný perlátor na vodovodnú batériu s nastaviteľným prietokom dokáže ušetriť spotrebu vody až o 85 percent.

Riady nechaj na umývačku

Umývačka riadu šetrí čas, nervy aj energiu. Vedel si o tom, že dokáže ušetriť viac ako 50 percent vody oproti ručnému umývaniu riadov? Neplatí to však vždy. Stroj je potrebné naplniť celý, aby si toľko vody ušetril. Množstvo spotrebovanej energie môžeš ušetriť aj výberom správneho cyklu umývačky. Väčšina umývačiek riadu má už svoj ECO program. Umýva zvyčajne pri 50 stupňoch a je najúspornejším z pohľadu spotreby vody a energie.

Zapínaj plnú práčku

Poznáš to - oblečieš si raz svoje obľúbené rifle a po jednom dni ich hodíš do koša na bielizeň. Toto správanie však nie je vôbec ekologické. Je dôležité nosiť oblečenie viackrát ako len raz. Vodu môžeš efektívne ušetriť aj tým, ak zapneš plnú práčku. Štatistiky hovoria o tom, že vďaka efektívnemu praniu môžeš ušetriť neuveriteľných 26 tisíc litrov vody za domácnosť ročne. To je celkom dosť, nie? Ak je to možné, skús prať čím väčšie dávky a pohľadaj, či má tvoja práčka aj ekologický, šetrnejší program na prianie.

Skús zúžitkovať dažďovú vodu

Na Slovensku máme stále taký luxus ako to, že splachujeme pitnou vodou. Nielenže je to neekologické, je aj výrazne neekonomické, keďže splachovanie vody na WC predstavuje podstatnú časť spotreby vody v akejkoľvek domácnosti. Na strechu priemerného rodinného domu ročne spadne až 50 000 litrov vody. Niektoré krajiny Európskej únie ako napríklad Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko si uvedomujú hodnotu vody a vo svojich domácnostiach sa snažia využívať dažďovú vodu. Na Slovensku je možné si tento systém, ktorý na splachovanie toalety používa nazbieranú dažďovú vodu nainštalovať tiež - má to však háčik, zatiaľ sa to dá len v rodinných domoch.

Ako ušetriť elektrinu?

V domácnostiach používame energiu v troch formách: vo forme elektrickej energie na svietenie, vďaka nej nám fungujú elektrospotrebiče, elektrinu používame aj na varenie, ohrev vody alebo kúrenie. Energia sa využíva aj na ohrev teplej úžitkovej vody. Pýtaš sa ako môžeš v domácnosti ušetriť elektrinu?

Odpoj spotrebiče, ktoré nepoužívaš denne

Vedel si o tom, že spotrebič, ktorý je stále zapojený v sieti, môže míňať elektrickú energiu, aj keď ho práve nevyužívaš? Určite sa stalo aj tebe, že si zabudol nabíjačku na mobil v elektrickej zásuvke aj v čase, keď si si už nenabíjal mobil. Ak odpojíš z elektrickej zásuvky niečo, čo nepoužívaš denne, vieš ušetriť naozaj dosť peňazí.

Nezatváraj úplne ventily na radiátoroch, nechaj ich temperovať na nižšej teplote

Vedel si o tom, že kúrenie nie je dobré úplne vypínať? Na príliš vychladnutý byt spotrebuješ viac energie. Rovnako je dôležité odstrániť všetky prekážky z radiátorov, ako je bielizeň, záclony, závesy, je dôležité nechať prúdiť teplo až k tebe. Okrem toho pomáha aj to, ak budeš svoj byt pravidelne vetrať.

Používaj LED-žiarovky

Počul si už o tom, že výmenou klasických žiaroviek za tie úsporné vieš ušetriť až 80 percent energie? Nové žiarivky majú životnosť až 15 000 hodín a LED žiarovky aj 50 000 hodín. Výmena nových úsporných žiaroviek je však vhodná, až keď nám doslúžia tie staré, aby sme zamedzili zbytočnému odpadu z ešte funkčných žiaroviek.

Super správou je aj to, že vďaka LED svietidlám ušetríš až 70 percent nákladov na energie v porovnaní s inými zdrojmi svetla.

Ako ušetriť plyn?

40 percent plynu v Európskej únii pochádza z Ruska. Dokonca, Slovensko patrí medzi najviac závislé krajiny na Ruskom plyne - až 85 percent nášho plynu pochádza odtiaľ. Platby za energie tvoria celkom významnú čiastku vo výdavkoch každej domácnosti, ak sa posnažíš ušetriť plyn, často vieš ušetriť aj dosť peňazí.

Udržuj optimálnu izbovú teplotu

Optimálna izbová teplota pre obývacie izby je približne 20 stupňov Celzia. V kúpeľni môže byť teplejšie, v spálni chladnejšie. Odborníci dokonca radia, že je lepšie spať v chladnejšej spálni, človek má potom kvalitnejší spánok.

Hovoria aj o tom, že ak Európska únia zníži spotrebu plynu o približne 15 percent a zvýši dovoz z iných regiónov, tak by sme sa v pomerne krátkej dobe mohli zaobísť bez dovozu plynu z Ruska. Ak chceš znížiť vo svojej domácnosti závislosť na ruskom plyne, stačí, ak na začiatok znížiš teplotu o jeden stupeň. Okrem toho ušetríš aj peniaze.

Skús čo najčastejšie vetrať

Vydýchaný vzduch je plný látok, ktoré telu neprospievajú. Každému z nás sa lepšie funguje, ak má v izbe čerstvý vzduch, no nie? Európska štúdia Healthy Homes Barometr za rok 2015 totiž patrí čerstvý vzduch k jednému z troch najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich našu životnú energiu. Správne vetranie domu prispieva aj k tomu, že sa vám na stenách nebudú vytvárať plesne.

Ak chceš pri vetraní ušetriť energiu, pomôže aj kúpa rekuperácie. Tá v okne odvedie z miestnosti použitý a vydýchaný vzduch, vo všeobecnosti je to spätné získavanie energie z odpadového vzduchu. Výhodou rekuperácie je aj to, že dokáže ušetriť náklady na energiu. Ako hovoria štatistiky, vetraním strácaš 40 percent tepla, vďaka rekuperácii stratíš ani nie 10 percent.

Utesni úniky vzduchu

Energiu aj peniaze ušetríš aj tým, že nebudeš doplácať za vyhrievanie vonkajšieho vzduchu. Pýtaš sa ako ? Teplý vzduch sa dokáže tlačiť von cez všeličo – od okien, dverí až po zle utesnené otvory na plynové a vodovodné potrubie a práve preto je naozaj dôležité ich utesniť. Jednorazová investícia sa ti môže vrátiť viacnásobne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:37