TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

NAKA zadržala Kaliňáka. Spoločne s Ficom mali založiť a zosnovať zločineckú skupinu

red20.04.2022., 10:34h
Roberta Fica zadržať nemohli, potrebujú na to súhlas parlamentu.
Lajkuj Brainee.sk na

NAKA dnes ráno zadržala Roberta Kaliňáka. Bývalého ministra vnútra obvinili spolu s expremiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

Fica ale nezadržali, pretože na to treba súhlas Národnej rady. Obaja sú tiež podľa informácií Denníka N obvinení aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad súvisí s kauzou Očistec. Podľa medializovaných informácii mala polícia zadržať aj advokáta Mareka Paru.

Politici reagujú

Vicepremirérka Veronika Remišová zo strany Za ľudí na svojom facebookovom profile píše, že „konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie.“ Podľa nej by sa Robert Fico nemal schovávať za poslanecký mandát a mal by sa ho vzdať. 

Podľa Matúša Šutaja Eštoka, ktorý je členom predsedníctva strany Hlas, je zadržanie bývalého ministra vnútra a obvinenie expremiéra len potvrdením, že NAKA koná na politickú objednávku Igora Matoviča. 

Na situáciu zareagoval aj Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska. „Vždy sme tušili, že v pozadí únosu štátu a spravodlivosti na Slovensku sú práve oni dvaja," napísal na svojom Facebooku. Podľa neho sa teraz konečne ukáže, či majú polícia a súdy dostatok dôkazov, aby to aj potvrdili.

Poslanecký klub Sloboda a Solidarita sa rozhodol dať voľný priebeh spravodlivosti. Na svojom facebookovom profile sa vyjadrili, že klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu SR. 

Podľa informácii agentúry TASR však Kancelária NRSR nateraz neeviduje žiadosť o zadržanie poslanca políciou. 

Obvinených bude obhajovať bývalý sudca David Lidtner

Roberta Kaliňáka a Roberta Fica bude ako advokát zastupovať bývalý sudca David Lidntner, ktorý bol obvinený z korupcie. Podľa neho ide o útok na predstaviteľa opozície.

Lidtner povedal, že Roberta Kaliňáka zadržali mimo Bratislavy na rybačke s rodinou. „Chlapci sa pozerali, ako im berú tata, je to určitý spôsob politickej pomsty,“ dodal.

Bývalého ministra vnútra podľa jeho slov nezadržali kukláči, ale približne desať policajtov a tri autá. Advokát tvrdí, že ak by Roberta Kaliňáka predvolali na výsluch, tak by sa dostavil. Ďalej dodal, že medzi poškodenými v celkom vyšetrovaní sú napríklad aj Andrej Kiska, Daniel Lipšic alebo Boris Kollár.

„Boli by sme najradšej, keby na celú kauzu dozorovala generálna prokuratúra,“ povedal Lidtner. Nevie si predstaviť nezávislé a nestranné rozhodovanie, pokiaľ „sa tu bude nachádzať priamo pán špeciálny prokurátor“. Dodal, že po konzultácii s klientom budú zvažovať aj námietky zaujatosti

Premiér verí, že obvinenia sú podložené dôkazmi

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní obviniť členov strany Smer-SD Roberta Kaliňáka a Roberta Fica je autonómnym rozhodnutím týchto orgánov. Po rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger . Verí zároveň, že obvinenia sú podložené aj relevantnými dôkazmi.

Minister vnútra SR Roman Mikulec prípad nechcel komentovať, nemá o ňom bližšie informácie, predpokladá, že sa v súčasnosti realizujú procesné úkony. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď neočakáva v parlamente prekvapenia pri prípadnej žiadosti o zadržanie poslanca alebo jeho vzatie do väzby. Predpokladá, že poslanci OĽaNO to podporia.

Ide o čistú politickú pomstu, tvrdí Robert Fico

Predseda strany Smer-SD sa na svojom facebookovom profile vyjadril k dnešným obvineniam. Podľa jeho slov to bolo organizované „na pokyny a so súhlasom vládnych špičiek“. Podľa neho ho obvinili len za to, že si ako opozičný politik robí svoju prácu. 

„Ide o čistú politickú pomstu, ide o čistý pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej politickej strany,“ povedal vo videu Robert Fico. Podľa neho si v obvinení vymysleli príbeh o zločineckej skupine, ktorá mala škodiť Kiskovi, Matovičovi a Kollárovi. 

TASR/Pavol Zachar

​Nad rámec právneho štátu a demokracie považuje Fico aj obvinenie advokátov Roberta Kaliňáka a Mareka Paru. „Ide o zjavný pokus zločineckých štruktúr na NAKA a na Úrade špeciálnej prokuratúry zlikvidovať efektívnu obhajobu obvinených v prípadoch zjavného krivenia spravodlivosti a manipulácie s trestnými konaniami v neprospech nominantov opozície,“ myslí si Fico.

Podpredseda parlamentu a strany Juraj Blanár vyjadril za vedenie Smeru-SD a poslanecký klub absolútnu podporu Ficovi a Kaliňákovi. Slovensko podľa neho čelí bezprecedentnému a škandalóznemu zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní voči politickej opozícii. „Budeme bojovať všetkými politickými nástrojmi proti tomuto smiešnemu zneužívaniu, ktoré zasahuje do demokracie tak, ako to nikdy nebolo v modernej histórii Slovenska,“ vyhlásil.

Blanár zároveň avizoval iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca. „Pretože minister Mikulec musel vedieť o všetkom, všetko koordinoval,“ načrtol Blanár. Odkázal na údajné tajné stretnutie Mikulca s policajným prezidentom Štefanom Hamranom pred jeho vymenovaním, kde mal Hamran povedať, čo má vo funkcii splniť.

Prezidentka rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní . Uviedla to v súvislosti s obvinením expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Zdôraznila, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Politicky komentovať takéto procesy podľa nej nie je vhodné.

TASR/P. Zachar

„Rešpektujem to, že je to postup orgánov činných v trestnom konaní. Všetci sme si rovní pred zákonom. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony zo strany vyšetrovateľov a prokuratúry,“ povedala novinárom Čaputová, ktorá je na oficiálnej návšteve Talianska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:22