NemocnicaTASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Hniezda záchrany už na Slovensku zachránili desiatky detí. Tragický prípad z Bratislavy nemá obdobu

ševTASR21.04.2022., 12:30h
Slovenskom otriasol prípad mŕtveho novorodenca v hniezde záchrany. Polícia už začala v tejto veci vyšetrovanie vo veci trestného činu usmrtenia. Hniezda záchrany u nás však už zachránili životy mnohých detí.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa portálu noviny.sk našli mŕtve dieťa v hniezde záchrany v utorok dopoludnia. Hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická zdôraznila, že funkčnosť hniezda záchrany sa pravidelne kontroluje.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa zatiaľ nechce vyjadrovať k nálezu mŕtveho novorodenca v bratislavskom hniezde záchrany. Na stredajšej tlačovej konferencii uviedol, že s prijatím opatrní, ktoré majú podobným prípadom zabrániť chce počkať.

„Potrebujem mať najskôr patričné množstvo informácií, aby som opatrenia mohol prijať, a takisto, aby ich prijali všetky nemocnice, kde takéto hniezda záchrany sú,“ povedal minister. Nemyslí si, že za prípad by mal zodpovedať riaditeľ nemocnice. „Ten systém tam bežal dlhé roky a beží aj v iných hniezdach záchrany,“ skonštatoval. K prípadnému vyvodeniu personálnej zodpovednosti iných pracovníkov sa chce vyjadriť až po získaní ďalších informácií.

AP/TASR

Hniezda záchrany na Slovensku už zachránili desiatky detí

Projekt hniezd záchrany u nás funguje už od roku 2004. Ako uvádza portál NaseZdravie.sk vtedy vznikli prvé tri takéto verejné inkubátory a dnes ich funguje už devätnásť.

Podľa údajov, ktoré uverejnilo občianske združenie OZ Šanca v roku 2017, hniezda záchrany dovtedy zachránili život 58 deťom. Udalosť, ktorá sa stala v Nemocnici na bratislavských Kramároch je podľa tragédiou. „Od roku 2004 kedy bolo zriadené na Slovensku prvé Hniezdo záchrany sa nič podobné nestalo,“ píše sa v stanovisku OZ Šanca.

​V stanovisku sa vyjadrili, že občianske združenie „ako iniciátor verejných inkubátorov na záchranu novorodencov zriadi Hniezdo záchrany a daruje ho danej nemocnici, ktorá sa - ako obdarovaný - zaväzuje starať sa o technickú funkčnosť hniezda, o jeho hygienu, o zdravie novorodenca.“

Ďalej pripomínajú, že už pred vyše dvoma rokmi vďaka sponzorom ich technicky vylepšili tým, že do ich vnútra zapojili kamerový systém. To umožňuje zdravotníkom sledovať vnútro inkubátora aj cez kameru, ktorej záznam môže nechať viditeľný na ploche počítača počas služby. Aj napriek tomu však chcú počkať na oficiálne výsledky vyšetrovania.

Zúfalé riešenie, ktoré zachráni život

Matka môže do hniezda záchrany vložiť dieťa do 6. týždňa po narodení a dať tak svojmu potomkovi šancu na život. Novorodenec, ktorý skončí v hniezde záchrany je právne voľný, čo znamená, že po zápise do matriky môže začať adopčný proces. Matka sa však k dieťaťu môže vrátiť dovtedy, kým súd nevydá právoplatne rozhodnutie o adopcii dieťaťa. Po jeho rozhodnutí už biologický rodič nemá na návrat k dieťaťu nárok.

Inkubátor Novorodenec TASR/Ilustračné foto

​Hniezda záchrany, tak ponúkajú možnosť na život nechceným deťom. Aj napriek tomu, že ich nikto nevítal na svete s otvorenou náručou, majú šancu na lepší zajtrajšok a prežitie plnohodnotného života. Po vložení do inkubátora, tak novorodenec dostáva šancu dostať sa rýchlo do rodiny, kde bude chcený. Jediným problémom môže byť iba to, že bábätko odložené takýmto spôsobom stráca možnosť sa niekedy dozvedieť viac o svojej identite a biologickej rodine.

Základnou myšlienkou hniezd záchrany však naďalej ostáva znížiť počet nájdených mŕtvych novorodencov na Slovenku. Ako uvádza o svojej činnosti OZ Šanca, „dávame šancu konkrétnym ľuďom, nie nejakej pomyselnej mase ľudí. Lebo len pomoc konkrétnemu človeku je efektívna a preukázateľná.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:10