TASR/AP
StoryEditor

Čelíme vodnej kríze, napriek tomu splachujeme pitnou vodou. Každý rok zomrie milión ľudí kvôli jej nedostatku

Marta Fandlová22.04.2022., 11:00h
Počas Dňa Zeme si pripomíname dôležitú úlohu, ktorú v našich životoch zohráva príroda. Jednou z jej najdôležitejších súčastí je voda.
Lajkuj Brainee.sk na

Bez čerstvej vody náš organizmus nefunguje. Populácia Zeme stále rastie, množstvo vody každým dňom ubúda. Klimatická kríza bude spôsobovať čoraz väčšie sucho a bez vody sa nám na svete bude žiť naozaj ťakžo.

Prinášame ti znepokojivé fakty o vodnej kríze, ktorej ako ľudstvo čelíme.

Viac ako dve miliardy ľudí žijú na miestach, ktoré sú vystavené vysokému vodnému stresu. Je to preto, lebo časť svojho dňa musia venovať hľadaniu pitnej vody. Ľudia, ktorí by mohli pracovať či chodiť do školy tak celé dni trávia tým, že hľadajú pitnú vodu. Štatistiky hovoria, že každý rok spotrebujeme o jedno percento viac vody ako ten predtým. Očakáva sa, že do roku 2050 bude trpieť smädom sedem miliárd ľudí. Práve preto je absolútne nelogické, že na Slovensku a aj v iných krajinách sveta splachujeme pitnou vodou. Vodné zdroje u nás aj na celom svete musíme čoraz efektívnejšie chrániť.

Len percento pitnej vody

Takmer všetka voda na našej planéte 96,5% pochádza z oceánov. Zvyšok tvoria rieky, jazerá, ľad, para, ale aj rastliny a živočíchy. Len 2,5 percenta zo všetkej vody na Zemi je sladkovodná a ani tá nie je celá dostupná alebo pitná: z celkového množstva sladkovodnej vody sa až 68,7 percent nachádza v ľadovcoch a 30,1 percent tvorí podzemná voda. Takže vo finále len 1,2 percenta tvorí povrchová a iná sladká voda vhodná na pitie. Zdroje musíme chrániť najviac, najmä pred intenzívnejšími obdobiami sucha, znečistenia z ťažkého chemického priemyslu, či znečistením z pesticídmi z pesticídmi presiaknutej pôdy. Náš konzumný spôsob života a klimatická zmena nás o tieto vodné zdroje pripravujú a nedostatok vody je dnes jednou z najväčších ekologických hrozieb, ktorej budeme čeliť.

​Organizácia Spojených národov tvrdí, že jej cieľ o prístupe k čistej pitnej vode sa jej splniť podarilo predčasne, v skutočnosti kvalitná voda chýba takmer osemsto miliónom ľudí, najhorší prístup k vode majú obyvatelia afrických krajín. Už teraz tam obyvatelia zvádzajú medzi sebou boje kvôli nedostatku vody, klimatická kríza a narastajúce sucho tieto problémy ešte znásobuje. Ročne zomrie takmer milión ľudí kvôli nedostupnosti zdroja pitnej vody a základnej hygieny. Každý z nás by sa mal nad tým zamyslieť a začať šetriť vodou.

Vodou plytváme

Priemerná ročná spotreba pitnej vody Európanov je dosť vysoká. Pohybuje sa okolo 140 litrov vody ročne.

Priemerný Slovák jej našťastie spotrebuje menej, je to od 90 do 130 litrov za rok. Vieš, čo všetko považujeme za pitnú vodu? Ide o vodu na pitie, splachovanie a kúpanie, pranie a upratovanie, varenie, umývanie rúk. Najviac pitnej vody však míňame na osobnú hygienu - umývanie zubov, či sprchovanie. Denne vypijeme približne 2 litre vody. Vedel si o tom, že úplné prerušenie príjmu tekutín vyvoláva veľmi závažné zmeny v celom organizme, ktoré v priebehu 5-7 dní môžu spôsobiť smrť?

Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Na naše vodné bohatstvo môžeme byť hrdí. Žitný ostrov predstavuje najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe a dokázal by zásobovať pitnou vodou viac ako 13,5 mil. obyvateľov. Naše zásoby by pokojne vystačili všetkým obyvateľom Senegalu, Zimbabwe, Somálska či Kuby. Tieto krajiny sú presne tie krajiny, v ktorých ľudia najčastejšie trpia vodným stresom.

​Okrem pitnej vody sa môžeme chváliť obrovským množstvom riek, ktoré pomáhajú nielen pri výrobe elektrickej energie, ale poskytujú aj viaceré možnosti oddychu a adrenalínu. Na Slovensku máme 180 riek s dĺžkou takmer 50 tisíc kilometrov. Okrem veľkého množstva riek máme aj veľké množstvo priehrad a jazier, iba 175 plies je vo Veľkých Tatrách. Veľmi veľa zahraničných turistov navštevuje našu krajinu kvôli vodnému bohatstvu. Slovensko navštevujú aj kvôli liečivým minerálnym prameňom, Slovensko je na výskyt minerálnych a termálnych vôd neobyčajne bohaté. Vodné zdroje treba chrániť a starať sa o ne.

Nenažrané priemyselné odvetvia

Vodou plytváme aj v rôznych odvetviach, napríklad v módnom, či živočíšnom priemysle. V roku 2015 sa v módnom priemysle minulo toľko vody na výrobu oblečenia, ktorá by dokázala naplniť 32 miliónov olympíjskych bazénov s vodou. Pri výrobe oblečenia míňame skutočne veľa vody, na výrobu jedného trička sa minie 2 700 litrov vody, na pár jedných nohavíc sa minie 7 500 litrov vody. Takže platí, že ak chceš šetriť vodou, skús nenakupovať toľko oblečenia. Poľnohospodárstvo spotrebuje na celom svete až 70 % sladkej vody, napríklad na výrobu 1 kg obilného zrna je potrebných 1 000 litrov vody, na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa sa spotrebuje viac ako 15 tisíc litrov vody.

Na výrobu 1 kg ovčieho mäsa sa priemerne minie 10 400 litrov vody, na výrobu bravčového mäsa sa spotrebuje 6 000 litrov vody, na výrobu kuracieho sa spotrebuje 4 300 litrov vody.

Takže áno, čítaš správne, na tvoj obľúbený hamburger sa minie toľko vody, koľko sa minie pri dvojmesačnom sprchovaní. Skús si predstaviť 50 vaní naplnených vodou- toľko vody sa minie na výrobu jedného streaku. Je jasné, že produkcia živočíšnych výrobkov spotrebuje viac vody ako výroba rastlinných produktov. Ak chceš ušetriť výrazne vodou, skús aspoň raz za čas vymeniť mäsité jedlo za niečo vegetariánske. Rovnako pomôže aj to, ak sa budeš efektívnejšie sprchovať a riady necháš radšej na umývačku. Ak chceš ušetriť vodou, zapnu vždy plnú práčku a aspoň raz za čas sa pokús zúžitkovať dažďovú vodu.

Spôsobov ako ušetriť vodou je naozaj mnoho, stačí si vybrať pre teba ten najvhodnejší. Na túto problematiku skvelo upozorňuje aj dokument s názvom World Water Crisis, ktorý nájdeš v sérii Explained na Netflixe. Zaujímavý je aj dokument Flow: For Love of Water a za pozretie stojí aj dokument Blue Gold: World Water Wars.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:37