TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra. Kollár vyzval Mikulca, aby konečne odstúpil

TASR27.04.2022., 11:05h
Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní.
Lajkuj Brainee.sk na

Vláda SR považuje návrh na odvolanie Mikulca za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. O Robertovi Ficovi priami svedkovia svedčia, že vytváral zločinecký systém a opakovane zneužíval postavenie verejného činiteľa na účel kriminalizácie svojich politických oponentov a masívneho tunelovania verejných prostriedkov,” uvádza sa v stanovisku vlády.

Poukázala na to, že „kľúčový člen organizovanej zločineckej skupiny s názvom Smer-SD Bernard Slobodník tvrdí, že bola to jedna organizovaná zločinecká skupina cieľavedome konajúca v prospech určitej skupiny ľudí z vysokej politiky, vysokého biznisu a v prospech svojich vlastných záujmov. Bola to arogancia moci, beztrestnosti a možnosti dosiahnutia všetkého.”

​Podľa vlády sa napriek tomu Fico dva roky snaží vytvoriť ilúziu o 'spiknutí' sa jeho vlastných ľudí proti nemu. „Preto jeho slová nemajú žiadnu váhu a vláda SR nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi vnútra, ktorý garantuje slobodný výkon poslania všetkým statočným vyšetrovateľom,” dodáva sa v stanovisku vlády.

Kollár vyzval Mikulca, aby konečne odstúpil

Hnutie Sme rodina počas tlačovej besedy vyjadrilo podporu poslancovi Martinovi Borguľovi, ktorý je obvinený z toho, že zaplatil úplatok.  Podľa ich slov, ako aj slov samotného Borguľu, bol poslanec vydieraný a namiesto podplácania v skutočnosti "zaplatil výplatné".

Boris Kollár TASR

​Martin Borguľa je obvinený z toho, že zaplatil úplatok vo výške 50-tisíc eur za to, aby na Národnej kriminálnej agentúre zamietli pod koberec jeho trestné stíhanie. Predseda Sme rodina Boris Kollár počas besedy kritizoval aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a vyzval ho, aby konečne odstúpil zo svojej funkcie.

Reagoval tak na informáciu, že poslanec OĽaNO Milan Vetrák novinárom povedal, že by bolo lepšie, ak by sa Borguľa vzdal poslaneckého mandátu. Kollár pritom predtým naznačil, že Sme rodina za opozičný návrh Mikulcovo odvolanie hlasovať nebude, lebo si ctí koaličné dohody.

SaS nebude hlasovať za odvolanie

Koaličná strana SaS nebude v parlamente hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Vicepremiér a šéf SaS Richard Sulík to povedal novinárom počas stredajšieho rokovania vlády. Ak by malo prísť k odvolaniu ministra vnútra, bol by to podľa neho vážny koaličný problém.

TASR/Jaroslav Novák

​Nekonkretizoval, či sa poslanci SaS zdržia hlasovania alebo budú hlasovať proti odvolaniu Mikulca. Zdôraznil, že nechcú rozbíjať koalíciu. „Je stabilná, funkčná. Chceme dovládnuť,” dodal.

Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) neočakáva, že by hnutie Sme rodina zahlasovalo v parlamente za odvolanie šéfa rezortu vnútra. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

Mikulec sa odstúpiť nechystá

Minister vnútra Roman Mikulec sa nechystá sám odísť z funkcie. „Pokiaľ tak rozhodnú poslanci Národnej rady SR, budem to akceptovať, je to ich legitímne právo, ja to rešpektujem, ale sám nemám dôvod,” povedal po rokovaní vlády.

TASR / Erika Ďurčová

​Ministra mrzia vyjadrenia predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý v súvislosti s obvinením poslanca Martina Borguľu povedal, že by mal odstúpiť.

„Ja nemám o tom (obvinení) detailné informácie, nezasahujem do vyšetrovaní. Je to vec Policajného zboru, vyšetrovateľov, ktorí sú procesne samostatní. Samozrejme, pokiaľ sa ukáže, že to nie je správne, tak potom budeme vyvodzovať dôsledky,” povedal.

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca inicioval opozičný Smer-SD. Najnovšie ministrovi opozícia vyčíta medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých” trestných vecí. Mimoriadna schôdza sa má začať v stredu od 14.00 h.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:45