TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Výbor odporučil plénu odsúhlasiť žiadosť o vydanie Fica do väzby. Ten hovorí o politickom procese

TASR27.04.2022., 20:30h
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR v stredu večer prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica. Informovala o tom predsedníčka výboru Anna Andrejuvová (OĽANO). Diskusia sa má začať vo štvrtok (28. 4.) ráno.
Lajkuj Brainee.sk na

„Schválili, že vydávame súhlas na vzatie poslanca NR SR Roberta Fica na základe žiadosti Generálnej prokuratúry SR,” povedala Andrejuvová. Ozrejmila, že na základe uznesenia výboru bola vypracovaná aj správa, ktorú predloží poslancom NR SR na rokovaní.

„Tá bola tiež schválená,” dodala s tým, že za ňu zahlasovalo osem poslancov z desiatich prítomných. Dvaja poslanci Sme rodina sa zdržali. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Na rokovaní výboru sa zúčastňovali Ficovi obhajcovia aj prokurátor ÚŠP. Poslanci Smeru-SD sa z rokovania ospravedlnili. Prítomných bolo desať poslancov. Opozícia sa zhodla, že nemá zmysel sa zúčastňovať na politickom procese, ktorý je nezmyselný a šialený, vyhlásil šéf Smeru-SD Robert Fico.

TASR/Jaroslav Novák

Fico hovorí o šialenom procese

„Opozícia je toho názoru, že nemá žiadny zmysel sa zúčastňovať na tomto politickom procese, ktorý je neuveriteľný a šialený,” povedal Fico k zasadnutiu výboru. Za konaním vlády vidí Fico likvidáciu opozície. To je podľa neho dlhodobý cieľ a vláda v ňom chce pokračovať až do najbližších parlamentných volieb.

Koalícia tiež podľa neho koná takéto kroky, pretože chce prekryť neschopnosť vlády reagovať na „najakútnejšie veci, ktoré sa na Slovensku dejú, a tiež prekryť šialenstvá, ktoré robí vláda v zahraničnej politike”. Fico zároveň avizoval, že poslanci Smeru-SD budú na mimoriadnej schôdzi hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Podľa Smeru-SD by mal odstúpiť zo svojej funkcie.

Myslí si, že ho sleduje Vojenské spravodajstvo

Líder Smeru-SD Robert Fico si myslí, že ho sleduje Vojenské spravodajstvo. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to razantne odmieta. „Vyprosujem si, aby za to, že som povedal, že je nezmyslom posielať S-300 na Ukrajinu, aby tu niekto špekuloval o mojom trestnom stíhaní z vyzvedačstva a vyprosujem si, aby mi dva týždne chodili za nosom agenti,” povedal Fico.

Vojenské spravodajstvo tak podľa neho teraz robí najšpinavšiu robotu, lebo Slovenskej informačnej službe už nikto neverí. Hovorí o používaní fašistických metód voči slovenskej demokratickej opozícii. Minister vyzýva poslanca, aby Vojenské spravodajstvo neočierňoval.

Reuters

„Vyzývam obvineného Roberta Fica, aby na svoju trápnu politickú obhajobu nezneužíval výmysly proti inštitúcii, ktorá v súčasnosti preukázateľne robí všetko pre to, aby chránila Slovensko a jeho občanov. To, čo Vojenské spravodajstvo robilo za obvineného Fica, je len na jeho svedomí a zodpovednosti, ale opäť sa ukazuje to známe, že Fico podľa svojho konania súdi iných,” skonštatoval Naď.

Upozornil, že ak má Fico akékoľvek podozrenia z nelegálnych aktivít voči jeho osobe, mal by ako právnik vedieť, ako v zmysle zákona postupovať.

Zločinecká skupina a zneužívanie právomoci

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Žiadosťou prokurátora ÚŠP o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala NR SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:31