TASR/M. Baumann
StoryEditor

Heger pre BBC: Ak Putinovi dovolíme zlomiť našu jednotu a nebude fungovať solidarita, bude to koniec EÚ

TASR01.05.2022., 20:00h
Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy.
Lajkuj Brainee.sk na

Členské štáty Európskej únie musia byť odvážne a jednotné v otázke platieb za dodávky ruského plynu v eurách, povedal predseda vlády SR Eduard Heger v rozhovore pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC, ktorý zverejnil v nedeľu na Facebooku.

Európska únia musí byť odvážna a jednotná, povedal Heger

Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy. „Na druhej strane však musíme byť odvážni a musíme podporovať Ukrajinu,“ povedal Heger v relácii BBC Newsnight. Pripomenul, že Slovensko súhlasí s postojom Európskej komisie a bude za ruský plyn platiť v eurách.

V súvislosti s postojom Maďarska, ktoré je ruským dodávateľom ochotné platiť v rubľoch, Heger opäť zdôraznil dôležitosť jednoty. „Ak (ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi) dovolíme zlomiť našu jednotu a nebude fungovať solidarita, bude to takpovediac koniec EÚ, čo nemôžeme dovoliť,“ povedal.

Na otázku moderátorky, či Slovensko pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane vrátane stíhacích lietadiel MiG-29 Heger odpovedal, že Kyjev o tieto stíhačky zatiaľ nepožiadal. SR je však veľmi ochotná poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc, dodal premiér s tým, že vláda schválila ďalší balík pomoci, ktorého súčasťou je aj munícia. Pripomenul tiež systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý slovenská armáda nedávno darovala Ukrajine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:18