TASR/Michal Svítok, Jakub Kotian
StoryEditor

Reakcia Hatrákovej na kauzu Heráka pobúrila Ligu za duševné zdravie. Ostrá kritika z radov odborníkov

Ľubomíra Somodiová08.06.2021., 11:35h
Poslankyňa Katarína Hatráková je vyštudovanou psychologičkou. Jej kolegovia v otvorenom liste kritizujú jej reakciu na kauzu poslanca Jána Heráka, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania.
Lajkuj Brainee.sk na

Psychológovia a psychiatri podpísaní vo vyhlásení Ligy za duševné zdravie ostro kritizujú slová poslankyne Kataríny Hatrákovej (OľaNO), ktorými reagovala na obvinene straníckeho kolegu Jána Heráka zo sexuálneho zneužívania. Spochybnila totiž , že pri násilí na deťoch, v rodinách a v intímnom vzťahu sa podľa nej nedá hovoriť o striktnom rozdelení obete a páchateľa.

Dieťa je vždy obeť

„Dieťa je vždy obeť. Dokonca aj v domácom a intímnom partnerskom násilí je násilník plne zodpovedný za svoje správanie, a to aj v prípade, že na svoju obranu uvádza niečo ako „provokáciu“ zo strany obete,“ píše sa v liste.

Okrem toho odborníci upozorňujú, že hoci poslanci apelujú na prezumpciu neviny páchateľa, „rovnakú váhu má aj prezumpcia statusu obete,“ a dodávajú: „V záujme adekvátnej podpory obetí si treba uvedomiť, že vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú veľmi zriedkavé. Podľa zahraničných výskumov sa krivé, vykonštruované obvinenia zo sexuálneho zneužívania vyskytujú iba v 2 – 12 percentách formálne oznámených prípadov.“

Celé znenie nájdeš tu: 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:39