Brainee.sk
StoryEditor

Poplach v centre Bratislavy. Pyrotechnici objavili leteckú bombu, Mlynské Nivy sú uzavreté

Miroslav Kamody20.07.2021., 09:30h
Dnes približne o 8-tej hodine našli pyrotechnici v Bratislave leteckú bombu, ktorá si vyžiadala uzatvorenie okolitých ulíc.
Lajkuj Brainee.sk na

„Dnes krátko po 08.00h bola pri pyrotechnickom prieskume v areáli staveniska na Chalupkovej ulici nájdená letecká bomba. Pyrotechnik okamžite odporučil evakuáciu okolitých budov, ako aj autobusovej stanice Mlynské Nivy,“ píše polícia na sociálnej sieti.

Policajti v súčasnosti vykonávajú na mieste potrebné úkony. „V tejto súvislosti žiadame občanov aby sa vyhli danému miestu nálezu, priľahlým uliciam a keď sa nachádzajú na mieste aby sa riadili pokynmi polície,“ dodáva polícia, ktorá bude o situácii informovať hneď, ako to bude možné. 

Paralyzovaná doprava

Pre nález leteckej bomby v Bratislave na Chalupkovej ulici sú paralyzované autobusové a trolejbusové linky MHD v centre hlavného mesta. Električková doprava však naďalej premáva podľa grafikonu. TASR o tom informoval hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec.

Autobusový dopravca Slovak Lines informuje o uzavretí autobusovej stanice na Bottovej ulici a priľahlých ulíc. „S bezpečnostnými zložkami koordinujeme a opätovné otvorenie stanice odhadujeme zhruba za tri hodiny,“ uviedol na sociálnej sieti dopravca.

TASR/Jaroslav Novák

​Autobusové spoje s vozidlami, ktoré sa momentálne nachádzajú v priestoroch stanice, aktuálne nepremávajú až do opätovného otvorenia stanice. Ostatné spoje, ktoré boli v teréne pred uzavretím stanice, budú podľa dopravcu premávať. V smere Senec a Pezinok však obslúži cestujúcich zastávka na Prievozskej ulici.

V smere na Šamorín môžu cestujúci nastupovať a vystupovať na Pažítkovej ulici a na smer Záhorie môžu využiť zastávku na Račianskom mýte. „Diaľkové a medzinárodné spoje budú premávať z Bajkalskej ulice,“ spresnil Slovak Lines.

​V centre Bratislavy sa pre nález leteckej bomby začínajú tvoriť aj rozsiahle kolóny. Zelená vlna RTVS informuje o uzavretí ulíc Mlynské Nivy, Košická, Landererova, Karadžičova v okolí autobusovej stanice.

Previesť alebo zneškodniť

Krízový štáb aktuálne rieši otázku, či nájdenú leteckú bombu na stavenisku na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy odstránia na mieste, alebo prevezú a zneškodnia v inej lokalite. Na mieste to povedal pyrotechnik Ján Fehér.

Zároveň ozrejmil, že ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj.

„Analyzujeme, či je munícia schopná prevozu. Zasadá krízový štáb a rozhoduje, akým spôsobom bude odstránená,“ uviedol pyrotechnik. K prevozu, respektíve odstráneniu bomby dôjde podľa neho zrejme až vo večerných hodinách, keď sa upokojí doprava v okolí bratislavských Nív.

Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

​Leteckú bombu našli v utorok ráno počas pyrotechnického prieskumu staveniska na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy, kde má vyrásť developerský projekt Metropolis. „Prieskum realizuje odborná firma, ktorá má na takýto prieskum potrebné povolenia, certifikácie a oprávnenia. Taktiež má vypracované presné postupy, čo robiť pri náleze munície. Hneď po náleze preto došlo k zaisteniu miesta a ohláseniu skutočnosti polícii,“ uviedli pre TASR zo spoločnosti Mint Investments, ktorá developuje projekt Metropolis.

Polícia od nahlásenia bomby postupuje podľa vlastných krízových plánov. Aktuálne prebieha zaistenie munície pyrotechnickým expertom a koordinácia s políciou. „Stavenisko bolo vyprázdnené a polícia z preventívnych dôvodov evakuovala aj okolie stavby. Pyrotechnik v súčasnosti zisťuje, či je možné bombu previezť alebo bude zneškodnená na mieste,“ potvrdil developer.

Aktuálne sa v rámci projektu Metropolis realizujú prípravné práce a koordinácia výkopov. Výkopové práce majú podľa investora prebiehať do septembra, keď dosiahnu približnú hĺbku sedem metrov pod úrovňou terénu.

Pyrotechnik tvrdí, že v tomto území (v okolí niekdajšej rafinérie Apollo) bolo v roku 1944 zhodených niekoľko ton bômb. „Po bombardovaní sa celý objekt zasypal. Nachádza sa tu pôvodná štruktúra terénu, ako to vyzeralo počas druhej svetovej vojny. Teraz sa to pri stavebných činnostiach odkrýva, preto je tu prísny pyrotechnický dozor,“ spresnil Fehér.

Obavy sú zažehnané

Ulice v okolí Mlynských nív v Bratislave, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov pre nález leteckej bomby na Chalupkovej ulici uzatvorené, opäť otvorili. Obnovila sa aj mestská hromadná doprava a autobusová regionálna doprava v tomto okolí.

„Premávka liniek MHD v oblasti Mlynských nív je obnovená v plnom rozsahu. Odklon dotknutých liniek je zrušený,“ informuje na svojom webe Dopravný podnik Bratislava. Autobusový dopravca Slovak Lines na sociálnej sieti uviedol, že opäť otvorili autobusovú stanicu na Bottovej.

TASR/Jaroslav Novák

„Všetky spoje z nej budú v najbližšej dobe odchádzať podľa pôvodného cestovného poriadku bez obmedzení, ale treba počítať s miernym meškaním,“ spresnil dopravca s tým, že prvý spoj do rakúskeho prihraničného mesta Hainburg an der Donau bude odchádzať o 16.30 h.

Mlynské nivy, Košická a Landererova v okolí autobusovej stanice sú podľa Zelenej vlny RTVS opäť otvorené. „Na križovatke Landererova – Košická – Prístavná – Most Apollo nefungujú semafory, premávku riadi polícia,“ spresnila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:19