archív Brainee
StoryEditor

Koalícia avizuje dohodu, Kotlebovci prerušili tlačovku. Sme rodina vyčítajú, že oklamali ľudí

TASR24.07.2021., 19:17h
Nezaočkovaní v prípade zhoršenia epidemickej situácie nebudú platiť za testy pri chodení do práce, školy a obchodov.
Lajkuj Brainee.sk na

Koalícia avizuje dohodu pri novele týkajúcej sa využívania covid preukazov a pri preplácaní testov na ochorenie covid-19. Nezaočkovaní občania v prípade zhoršenia epidemickej situácie nebudú platiť za testy pri chodení do práce, školy a obchodov. V ústrety sa má vyjsť aj pendlerom. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) dodal, že po takejto dohode v súvislosti s testami hnutie Sme rodina podporí vládnu novelu v pléne Národnej rady (NR) SR. 

Nebudú sa rozdeľovať na dve skupiny 

Podčiarkol, že po spoločnej dohode na kompromise sa nebudú ľudia rozdeľovať na dve skupiny - očkovaných a neočkovaných. „Budú mať rovnaké práva v prístupe k práci, vzdelávaniu a pri návšteve obchodov,“ uviedol.

Vysvetlil, že ak sa zhorší pandemická situácia a zavedú sa prísnejšie opatrenia, neočkovaní tak nebudú musieť platiť za antigénové testy do práce, školy či obchodu. Priblížil, že by mali mať k dispozícii takzvané nosové testy, teda samotesty. 

Podľa Krajniakových slov sa Lengvarský zaviazal, že ani v novom covid automate v čiernej farbe sa nebude od neočkovaných vyžadovať test do obchodov a bude platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre. Dodal, že pendleri budú mať zabezpečené bezplatné testovanie antigénovými testami. S rezortom zdravotníctva majú nastaviť také podmienky, aby mali testy k dispozícii aj na hraniciach. 

„Dosiahli sme dobrú dohodu, som rád, že sa to podarilo,“ podčiarkol Heger. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš je s dohodou rovnako spokojný. Minister Lengvarský verí, že zmenou zákona sa docieli to, čo je bežné a úplne normálne v iných krajinách v Európe.

Poslanci ĽSNS prerušili tlačovú konferenciu koalície a Sme rodina vyčítajú, že oklamali ľudí, informoval Denník N.

Novela ide do 2. čítania

Úrad verejného zdravotníctva SR by mohol pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu covid-19, negatívne testovaná, alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú poslanci v sobotnom hlasovaní posunuli do druhého čítania. Parlament o právnej norme rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 04:10