Fakt: Na rozdiel od klasickej marihuany majú syntetické kanabinoidy, ktoré sa považujú za legálnu formu k marihuane, ťažko predvídateľný účinok. Vo všeobecnosti môžu spôsobovať poškodenie obličiek, pľúc, srdca, vyvolávajú kŕče, zrýchlený pulz, extrémnu agitáciu či halucinácie a môžu viesť cez akútnu intoxikáciu až k smrti.Pixabay
StoryEditor

Slovákovi, ktorý mal doma vyrábať konopné maste pre onkologických pacientov, hrozí 25 rokov väzenia

red07.08.2021., 10:34h
Jeho syn Patrik, na ktorého výchovu je Josef sám, môže skončiť na ulici.
Lajkuj Brainee.sk na

Osemnásť-ročnému Patrikovi Šípošovi hrozí, že skončí na ulici. Začiatkom roka, polícia zatkla jeho otca Josefa, ktorý ho vychovával sám. Josef Šípoš, niekdajší majster Európy v rýchlostných člnoch, totiž na pozemku pri Váhu pestoval a sušil marihuanu. Patrik tvrdí, že jeho otec z nej vyrábal konopné maste pre onkologických pacientov a známych. Teraz mu hrozí 25 rokov za mrežami a prepadnutie domu.

Hodnota marihuany v cene domu

„Pri domovej razii otcovi zaistili marihuanu, ktorú nepoužil do mastí. Podľa polície má byť hodnota marihuany taká vysoká ako cena domu,“ povedal Patrik pre Nový čas. Mladík, ktorý sotva dovŕšil vek plnoletosti, sa musel prestať venovať škole a záľubám a našiel si prácu. Hrozí mu, že sa stane bezdomovec. „Ocino sa staral o starkých, no teraz je to na mne. Škola aj hokej išli bokom. Prioritou sú teraz dedko s babkou,“ prezradil mladík, ktorý hrá v prvej lige hokej. Podľa jeho slov jeho otec nebol žiadnym dílerom, ale chcel pomáhať ľuďom.

Obrátili sa na prezidentku

Spolu so starým otcom sa obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú a požiadal ju o milosť vzhľadom na okolnosti prípadu.

Josefa zatkli začiatkom roka. Budúci týždeň sa s ním začína pojednávanie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková naznačila, že zmena Trestného poriadku a trestov za marihuanu by mohla prísť v najbližších mesiacoch. Mala by sa však týkať užívateľov, u ktorých nájdu malé množstvo drogy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 03:26