Unsplash/CDC
StoryEditor

Naše babky boli priekopníčky ekológie. Ich tipy a rady ti pomôžu žiť udržateľnejšie

Eliška Trpíšková22.08.2021., 12:00h
Pamätáš si na babkinu zbierku igelitiek, šuplík plný plastových téglikov či jej nedeľné vstávanie na trh a vôňu čerstvej zeleniny? Je čas zobrať si od nej príklad!
Lajkuj Brainee.sk na

Všade samé igelitky

Aj tebe sa určite minimálne raz stalo, že si u babky otvoril komoru alebo nejakú skrinku a vypadla z nej jedna veľká igelitka naplnená stovkami menších igelitiek. Malo to však svoju logiku a hlavne to nezaťažovalo životné prostredie! Naše babky totiž tieto igelitky použili nejedenkrát a do obchodu neodišli bez toho, aby si túto čarovnú skrinku neotvorili a nevybrali z nej svoju svedomito uskladňovanú tašku. Ak si náhodou na niečo také u svojej babky nenarazil a tieto plastové igelitky nemala, tak určite používala nejakú vlastnoručne vyrobenú či klasickú sieťovú tašku. Babky a tašky do obchodu boli jednoducho nezameniteľná dvojka. Kiežby to tak fungovalo aj dnes a nevyhadzovali by sme v supermarketoch drobné za kus plastu, ktorý aj tak použijeme len raz a mihnutím oka skončí v odpadkovom koši.

Babka fashion week

Aj ty sa niekedy nechtiac pristihneš pritom, ako skroluješ webstránku fast fashion reťazcov, pretože vyšla nová kolekcia a ihneď potrebuješ najnovšie kúsky? Naše babky by len nechápavo pokrútili hlavou. Každá z nich totiž mala jeden kabát, ktorý im vydržal minimálne desať sezón a stále to bol podľa nich ten najkrajší kabát na svete. A nie len preto, že ho kúpili v Poľsku na blšáku. Ak sa im aj náhodou niekde roztrhol, okamžite zobrali svoj šijací set a všetko zašili tak, aby si nikto ani len nevšimol, že tam je nejaká záplata. To isté s dedkovými ponožkami. Pamätáš sa na tie vysoké, šedé, bavlnené ponožky, ktoré mal na palci roztrhnuté?

To nič neznamenalo! Babka zobrala ihlu a ponožky boli o pár minút ako nové. Keď prišiel ten moment, že sa babke malo narodiť vnúča, ihneď pre neho utekala ušiť dupačky alebo deku s jeho krstným menom. A keď už vnúča vyrástlo, šálu a čiapky od babky sa len tak nezbavilo. Aj toto sú však spôsoby, ako žiť ekologicky. Nepotrebuješ si každý mesiac kupovať nové oblečenie. Otvor si Youtube, pozri si pár tutoriálov ako sa naučiť šiť a skús to. Sme si istí, že to neoľutuješ. Poďakuje ti nielen životné prostredie ale aj tvoja myseľ, ktorá si pri tejto aktivite parádne oddýchne!

Trhová kultúra

Soboty na trhu boli vždy samozrejmosťou. Babka ráno nasadla na bicykel a o siedmej ráno si už búrlivo hrkútala sa kamarátkami, či so samotnými predajcami. Presne vedela, kde majú najlepšie paradajky, papriky či uhorky. Vtedy ešte ani netušila, ako veľmi podporuje lokálny trh, ktorý je dnes pre mnohých už dávno tabu. Chodievame sa nákup do veľkých potravinových reťazcov ale o tom, že by sme mohli ísť ráno na trh a podporiť tak domácich producentov ani počuť. Takýto spôsob nákupu má samé výhody – môžeš prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy, podporíš miestnu ekonomiku a nakupuješ overené domáce bio produkty.

Unsplash/Emmy Smith

Posaď, zavar a uskladni!

Áno, presne týmto „mottom“ sa riadili aj naše babky. Aj ty si musel v detstve zbierať na záhrade nekonečne veľa spadnutých marhúľ a sliviek, ktoré chcela tvoja babka zavariť? Alebo z nich uvariť džem? Nehovoriac o tom, že dedko z nich robil pálenku. Okrem marhúľ a sliviek si naše babky pestovali celú radu ovocia a zeleniny, na ktoré si dnes už ani nespomenieme. A uhorky? Ak sa nezavarilo minimálne päťdesiat pohárov, ako keby uhorková sezóna ani nebola. Malo to však samé pozitíva – keď si chcel k obedu kompót, jednoducho si zašiel do komory a vybral ten najväčší zaváraninový pohár. Keď dnes svojej babke povieš, že si ideš kúpiť zavárané uhorky do supermarketu, pozerá na teba ako puk a povie, že nerozumie, kam ten svet dnes speje. Skús jej však dať za pravdu. Popros ju, nech ti pomôže zavariť základné suroviny a zabiješ tak dve muchy jednou ranou – budeš mať zásoby kvalitných domácich potravín a navyše ušetríš kopu peňazí!

„Táto miska sa zíde“

Babky nadbytočný odpad nepoznali a nemuseli sa strachovať o storočný rozklad plastov v prírode. Keď v obchode kúpili maslo, misku z neho umyli a uskladnili. Vraj sa im to ešte zíde. A mali pravdu. Takto to robili s každou jednou miskou až sa stalo, že sa v šuplíku nahromadili a tebe potom nešiel otvoriť. Tégliky z jogurtov, plastové krabice zo zmrzlín či tácky z mäsa a zeleniny sa jednoducho vždy uskladnili. Potom prišla dcéra aj s vnúčatami na nedeľný obed a babka im aspoň mala do čoho zabaliť sladkú výslužku. Staré mamy boli ekologickejšie ako my a ani o tom nevedeli. K tomuto trendu by si sa mal vrátiť aj ty a uvidíš, že tvoja produkcia odpadu sa rapídne zníži!

Navarené na týždeň

Sťažuješ sa, že nemáš na varenie čas, aj keď v kútiku duše vieš, že ten čas by sa predsa len našiel. Len si príliš lenivý. Alebo príliš pohodlný a radšej zájdeš do svojej obľúbenej reštaurácie, či do fast foodu, ktorý sa nachádza na rohu tvojej ulice. Pravdou však je, že naše babky si na varenie našli čas vždy a výhovorky nepoznali. Vytiahli tri obrovské hrnce a navarili rovno na týždeň, pričom jednu várku odložili do mrazničky a ďalšiu zabalili vnúčatám na obed. Mali by sme si z nich zobrať príklad a vyčleniť si denne určitý čas na prípravu jedla.

Netvrdíme, že hneď musíš uvariť sviečkovú alebo segedínsky guláš. Nájdu sa aj oveľa rýchlejšie a zdravšie varianty. Ak by si to však chcel vyšperkovať, dnes nájdeš mnoho receptov napríklad na zerowaste kuchyňu, vďaka ktorej vyprodukuješ minimum odpadu. Ušetríš tak kopu peňazí a navyše presne vieš, aké suroviny do svojho jedla použiješ. Ekonomické aj ekologické!

DIY

Okrem šitia a háčkovania tu máme aj ďalšie DIY tipy, ktoré sme pre teba od našich babiek odkukali. Skús si vyrobiť napríklad vlastné čistiace prostriedky a zaručujeme ti, že odteraz po nich v drogérii ani len nesiahneš. Určite ti niekde v poličke leží biely ocot, sóda bikarbóna či citrón. Nebojsa ich zmiešať a pre krajšiu vôňu môžeš použiť esenciálne oleje.

Pridanou hodnotou vlastnoručne vyrobených čistiacich prostriedkov je fakt, že presne vieš, čo si použil a nemusíš sa tak báť umelých chemikálii, ktorých je dnes všade kopcom. Ak by sa ti to náhodou zdalo príliš komplikované, skús si pozrieť tutoriály na Youtube. Aj keď naše babky túto metódu nevyužívali s takým nadšením ako my a predsa len stavili na svoje vedomosti, snaha sa cení a v rámci ekologického života kvitujeme aj takúto variantu. Hor sa do upratovania!

Unsplash/Darling Arias

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:58