Môj život z minimálnej mzdyBrainee/miroslav Kamody, Pexels/cottonbro/
StoryEditor

Vyskúšal som mesiac žiť z minimálnej mzdy. Na auto, vyváženú stravu a Veľkú noc som mohol zabudnúť

Miroslav Kamody20.05.2022., 12:00h

Smutná realita toho, ako vyzerá život s minimálnou mzdou v hlavnom meste, alebo ako som si rozbil tráviaci systém, zrušil Netflix, jedol zemiaky so zemiakmi, žobral cigarety a každý večer sa modlil k bohom všetkých svetových náboženstiev, aby ma náhodou nerozbolel zub.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ sleduješ náš web pravidelne, tak už veľmi dobre vieš, že v priebehu posledných mesiacov som si vyskúšal mesiac žiť podľa rád greenfluencerov, chodiť za každých okolností výlučne iba po schodoch a naposledy som vymenil svoj smartfón za hlúpy telefón. Nič ma však nedokázalo pripraviť na život s minimálnou mzdou.

Nemysli si o mne, že som boháč. Tento článok píšem v prenajatom byte v bratislavskom Novom meste, jazdím na 12-ročnom aute a z toho mála, čo mi zostane po odložení si peňazí na moju septembrovú svadbu, míňam akurát tak na nejakú vinylovú platňu a kopu jedla. Aj tak ma však prekvapilo, o koľko sa znížila kvalita môjho života, keď som mal k dispozícii len minimálnu mzdu.

image

Úrad poslal covidovú pomoc pre 463 ľudí omylom jedinému mužovi. Všetko prehral v kasíne

„Mne nechceli veriť kolegovia premiéri a premiérky, keď som chodil na Európsku radu, že na Slovensku je bežný dôchodok 280 eur. Nechceli mi veriť, že človek vo firme zarába 450 eur. Povedali mi, že to je nemožné z niečoho takého vyžiť... Práve taká nejaká schopnosť ľudí žiť z nízkych príjmov, postarať sa o svoje rodiny aj za cenu, že títo ľudia robia v dvoch-troch zamestnaniach, toto je podľa mňa prednosť Slovenska,” povedal nie tak dávno politik, ktorý chodieva s milenkou a kamarátom súkromným lietadlom do Abú Zabí. Politik, pre ktorého je minimálna mzda len pojmom na papieri.

Pre mnohých Slovákov je však život s minimálnou mzdou bežnou súčasťou života. Aj keď sa mi podarilo zvládnuť vyžiť z tejto sumy celý mesiac, tento článok nie je ukážkou toho, že „pozrite sa, dá sa to”, ale skôr ilustráciou života, ktorý sú nútení žiť približne štyri percentá (200-tisíc) pracujúcich na Slovensku.

image

Život s minimálnej mzdy

Unsplash/christian Dubovan/

Moje výpočty

Minimálna mzda pre rok 2022 u nás predstavuje 646 eur, čo možno na prvý pohľad nevyzerá až tak tragicky, no „v čistom” sa bavíme o sume 525,65 eura. Z toho som musel zaplatiť polovicu nájmu (275 eur, čo by v prípade, že žijem sám, približne odpovedalo cene za prenájom jednej izby v okrajových častiach Bratislavy), paušál (50 eur), príspevok do 3. piliera (30 eur), Netflix (7,99 eura) a internetový balík televíznych programov (9,60 eura). 

Žmurknutím oka som sa dostal na sumu 153 eur a šesť centov, čo automaticky znamenalo totálne zabudnúť na využívanie auta a akékoľvek výlety mimo Bratislavy. Po meste sa prepravujem výlučne MHD, pričom mám zaplatenú ročnú električenku (na ktorú som si ušetril v rámci mesiaca podľa rád greenfluencerov). To však znamená, že ak si ju chcem kúpiť aj na budúci rok, musím si z minimálnej mzdy odkladať každý mesiac 16,66 eura.

V tomto momente by nefajčiarovi zostalo na účte 136,40 eura, čo predstavuje 4,54 na deň. Ja ako fajčiar som si nastavil 10 krabičiek na celý mesiac (približne 6 cigariet denne), čo ma vyšlo na 43 eur mesačne. Dostávame sa na moju finálnu sumu, ktorá mi zostala na život - 93,40 eura, respektíve 21,77 na týždeň, 3,11 na deň. Bokom som si tak nevedel odložiť žiadne peniaze, v prípade boľavého zubu či desaťeurového poplatku na pohotovosti by som bol zrejme stratený. Do úvahy neprichádzalo ani pivko niekde na terase, nové oblečenie či donášky jedla.

image

Projektoval Bosporský prieplav a Eiffelova veža stojí len kvôli nemu. Neskutočný príbeh Jána Čiernihausa zo Šale

Žalúdok pláva do neznáma

Ak som chcel vyžiť z troch eur a jedenástich centov na deň, musel som zásadne zmeniť svoje stravovanie. Od začiatku som v obchodoch kupoval zľavnené veci tesne pred koncom záruky, čo zo začiatku skvele fungovalo. Jedeného dňa mi však jogurt (v posledný deň záruky) spôsobil v tráviacom trakte tornádo, takže som si musel v práci vybrať sick day.

Snažil som sa jesť trikrát denne a samozrejme čo najviac variť. Autobusom som sa odviezol na okraj Bratislavy a v diskontnom obchode som si nakúpil čo najväčšie balenia za čo najnižšiu cenu. K tomu som prihodil najlacnejšie wifonky a polotovary. Keď sa mi na konci týždňa zvýšili nejaké drobné z dní, keď som neminul svoj celý trojeurový rozpočet, doprial som si na Račianskom mýte v čínskom bistre opekané rezance s jarnými závitkami za 2,50.

Môj mesiac však ani zďaleka nebol bezchybný. Celú Veľkú noc som musel zmietnuť zo stola, lebo šalát, syrek, údené, víno a „niečo tvrdšie” by pri dnešných cenách znamemalo, že by som posledných 10 dní nemal čo jesť. Sústredil som sa preto na jedlá v štýle „veľa za málo”. Jedol som krumplipaprikáš, cestoviny s praženicou a párkom či sójové rizoto. Robil som si zeleninové vývary zo zľavnených polievkových zmesí a na moju radosť som si doprial aj dukátové buchtičky v brutálnej zľave.

image

Život s minimálnej mzdy

Brainee/miroslav Kamody/

Žiadny Netflix a zemiaky so zemiakmi

Najväčšie chyby, ktorých som sa dopustil bolo, že som v niektoré dni nedodržiaval počet vyhradených denných cigariet. Bol som preto nútený zrušiť Netflix, ktorý mi od ďalšieho mesiaca nebude fungovať. Niekoľkokrát som sa dostal do situácie, kedy som naschvál chodil v práci fajčiť s ostatnými, aby ma „ponúkli”. Raz som si dokonca pýtal cigaretu aj na ulici od neznámeho človeka. Okrem toho som v práci na zelený štvrtok kývol na obed s kolegyňou, čo mi spôsobilo obrovský škrt cez rozpočet.

Niektoré dni mal môj žalúdok dosť práce s tým, aby v ňom zostali niektoré zľavnené mliečne výrobky. Kúpe zľavneného mäsa som sa preto oblúkom vyhýbal. Zmenšil som si porcie, aby mi jedla vydržalo viac a ku koncu mesiaca som sa uchýlil k jedlám alá zemiaky so zemiakmi (kaša a zemiak, obaľovaný a pomaly vyprážaný na štýl karfiolu).

Na konci mesiaca mi zostali tri eurá - dve som dal za vychladené pivo na terase a euro som si odložil na pamiatku. Podarilo sa mi vyžiť z minimálnej mzdy, no môj životný štandard išiel rapídne dole. Úprimne, aj keď sa nepovažujem za výstredného boháča, neviem si predstaviť žiť takto dlhodobo.

image

Život s minimálnej mzdy

Unsplash/markus Winkler/

Mesiac som takto fungoval sám (so snúbenicou sme si oddelili financie a ona si hospodárila sama), nekúpil som si žiadne veci a nepostretla ma žiadna udalosť, ktorá by si vyžadovala peniaze navyše. Mnohí z približne 200-tisíc ľudí s minimálnou mzdou na Slovensku však vychovávajú deti a musí sa postarať o domácnosť. To rozhodne nie je prednosť Slovenska, ako tvrdil expremiér Fico, ale smutný obraz nepríjemnej reality, v ktorej musia niektorí dennodenne žiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:06