Vladimír Mečiar/Robert FicoTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Najkontroverznejší slovenskí politici: Od Mečiara až po Fica s Mazurekom

Lukáš Kovalčík21.05.2022., 11:30h

Všetci títo politici v minulosti polarizovali či dodnes silno polarizujú spoločnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Údajná spolupráca s mafiou, neonacizmus, korupcia, nekompetencia či škandály.

Hovorí sa, že politici sú odrazom spoločnosti. Nuž, ak je to pravda, Slováci by mali zbystriť pozornosť, pretože naša krajina nikdy nemala núdzu o kontroverzných politikov, ktorých mená sú spájané s tými najhoršími spoločenskými javmi. Brainee ti prináša výber najkontroverznejších slovenských politikov.

Vladimír Mečiar

Kto by ho nepoznal? Bývalý premiér za HZDS bol populista s autoritárskym správaním. Napriek tomu, alebo možno aj vďaka tomu, bol počas prvého desaťročia po Nežnej revolúcii najpopulárnejším slovenským politikom. S obdobím jeho vládnutia sú spojené viaceré závažné politické i ekonomické kauzy.

image

Vladimír Mečiar

TASR/Jakub Kotian

Napríklad  únos prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho, ktorý sa odohral v roku 1995. Podľa vyšetrovateľov ho vykonali vtedajší príslušníci SIS. Mečiar v tej dobe vyhlásil na únos amnestiu. Keďže Mečiar bol v čase spáchania únosu premiérom, a teda bol priamym nadriadeným riaditeľovi tajnej služby, mnohí právnici, politici a politológovia sú toho názoru, že amnestie si Mečiar vlastne udelil sám sebe.

Viac kontroverzných slovenských politikov nájdeš v našej galérii. 

S únosom Michala Kováča mladšieho je spájaná aj vražda policajta Roberta Remiáša. Ďalšou kapitolou, ktorá sa udiala za Mečiarovej vlády, je divoká privatizácia v 90. rokoch, ktorú mnohí ľudia označujú za najväčšiu krádež v histórii Slovenska. Rozpredávanie štátneho majetku vtedy prinieslo zopár vyvoleným astronomický majetok.

image

Andrej Danko zle porovnal ceny masla v Londýne a na Slovensku. Ľudia ho vysmiali v komentároch

Počas Mečiarovho vládnutia, bolo Slovensko Západom označované za „čiernu dieru na mape Európy."

Robert Fico

Ak niekoho v slovenskej politike môžeme označiť za „Mečiarovho žiaka“, určite ním je Robert Fico. 

Len prednedávnom slovenský parlament nevydal na väzobné stíhanie bývalého trojnásobného premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica. Nevyhoveli tak žiadosti generálnej prokuratúry, ktorá chcela lídra opozičnej strany vziať do väzby, aby neovplyvňoval svedkov pri vyšetrovaní kauzy Súmrak.

image

Robert Fico

TASR/Jaroslav Novák

Fico bol dlhoročným slovenským premiérom a spája sa s ním nespočetné množstvo káuz. Tak napríklad nejasné financovanie Smeru v jeho počiatkoch, kauza Hedvigy Malinovej, mýtny tender v roku 2008, Váhostav, rabovanie zdravotníctva a mnohé ďalšie.

Pavol Rusko

Bývalý mediálny magnát a politik počas svojho života okúsil obrovský úspech, no postupne spadol na úplné dno. V politike pôsobil ako predseda strany ANO a minister hospodárstva. 

Jeho asi najznámejšou aférou je kauza zmenky. Minulý rok Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu a Ruska za falšovanie zmeniek odsúdil na 19 rokov väzenia. 

Rusko je taktiež obvinený z prípravy vraždy Sylvie Volzovej. Akt sa mal udiať ešte v roku 1997, preto od marca 2018 nosil na nohe monitorovací náramok, do väzby bol vzatý až po viac ako dvoch rokoch života s náramkom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 14:01