Štefan HarabinTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Harabina chvália v ruskej televízii, otvorene hovorili aj o možnom financovaní slovenských politikov

Lukáš Kovalčík24.05.2022., 11:00h

„Na Slovensku sú vlastenecké televízie, rádia, atď. Môžeme tieto zdroje financovať, aby pracovali a hovorili pravdu,“ vyhlásil v televízii prvý viceprezident ruskej Akadémie geopolitických problémov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruská propagandistická mašinéria funguje na Slovensku už dlhodobo, no počas vojny na Ukrajine eskalovala do enormných rozmerov. Všimnúť si to môžeš napríklad na množstve hoaxov a konšpirácií, ktoré sa divoko šíria sociálnymi sieťami.

Medzi aktívnych šíriteľov proruských postojov patrí aj bývalý sudca najvyššieho súdu, a známa postava konšpiračnej scény Štefan Harabin. Nedávno ho dokonca pochválili v relácii na najsledovanejšej ruskej televízii Kánal.

Pochvaly z Kremľa

„Obyvatelia Slovenska majú k Rusku veľmi pozitívny vzťah. Keď idete na Slovensko, je tam bývalý premiér Ján Čarnogurský. Je tam najvyšší sudca Harabin a tak ďalej. Títo ľudia sú veľmi prorusky orientovaní. Prečo nepomáhame týmto politikom zmeniť režim, ktorý je k nám nepriateľský?“ pýta sa v relácii Čas ukáže prvý viceprezident ruskej Akadémie geopolitických problémov Araik Stepaňan.

 

@malkin1777

 

♬ A Dark Knight - Hans Zimmer & James Newton Howard

 

Harabin je aktuálne stíhaný za prečin schvaľovania trestného činu. Bývalý neúspešný kandidát na prezidenta na začiatku vojny v statuse na Facebooku napísal, že by urobil presne to isté, čo Putin. Príspevok bol neskôr zmazaný.

image

Zvíťazíme a napichneme vás na vidly, varuje skupinka hysterických ruských dôchodkýň

V súlade s kremeľskou propagandou Harabin nepravdivo tvrdí, že Ukrajine vládnu nacisti, ktorí porušujú minské dohody a vraždia tam nevinných civilistov. 

„Zastavenie nacistov, ktorí od roku 2014 zavraždili 15-tisíc vlastných civilistov, len pre ich ruskú národnosť, to bolo zjavnou genocídou," napísal vtedy na sociálnu sieť Harabin.

Araik Stepaňan v relácii Čas ukáže ako hosť hovoril o tom, že v Rusku sa síce v súvislosti so zavedením ekonomických sankcií hovorí o Slovensku ako o nepriateľskej krajine, no mnohí Slováci majú k Rusku pozitívny vzťah. Okrem Harabina vyzdvihol aj ďalšieho milovníka Putinovho režimu, expremiéra Jána Čarnogurského.

image

Ján Čarnogurský

TASR/Jakub Kotian/

Financovanie politikov 

V súvislosti s ich menami otvorene hovorili o možnostiach financovania prorusky orientovaných politikov. Video sa šíri na sociálnej sieti TikTok, ale aj na Facebooku. 

Opakované Stepaňanove vyjadrenia o financovaní Kremľu spriaznených slovenských politikov zastavil až moderátor Ruslan Ostaško, ktorý mu oponoval s tým, že Rusko sa nepotrebuje s niekym kamarátiť za peniaze.

„A prečo to nemôžu robiť sami?“ opýtal sa moderátor vo videu. V tej chvíli Stepaňan vybuchol, a zakonšpiroval si o tom, že „na Slovensku vládu financuje Soros, a preto sa k Rusku stavia negatívne“.

„Na Slovensku sú vlastenecké televízie, rádia, atď. Môžeme tieto zdroje financovať, aby pracovali a hovorili pravdu,“ trval si na svojom viceprezident ruskej Akadémie geopolitických problémov.

V nedávnej minulosti NAKA obvinila zo špionáže a vyzvedačstva prispievateľa Hlavných správ Bohuša Grabára, ktorého mal k špionáži verbovať ruský plukovník Sergej Solomasov. Informoval o tom Denník N. Vo videu Grabár dostal 500 eurový úplatok a rovnakú sumu aj pre svojho kamaráta.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:51