Faux pas Remišovej. Nechtiac zverejnila heslo, bolo prilepené na notebooku.Tasr/dano Veselský/
StoryEditor

Prešľap ministerky informatizácie Slovenska. K heslu musí mať ťahák, prístupové kódy prezradila verejnosti

Lukáš Kovalčík29.06.2022., 10:00h

Ministerka si asi internetovú bezpečnosť predstavuje po svojom.

Lajkuj Brainee.sk na

Tak toto je poriadne faux pas. Predsedkyňa strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová sa v utorok na sociálnych sieťach pochválila fotkou z online konferencie World Urban Forum, ktorá sa konala v poľských Katowiciach.

Heslo prilepené na notebooku

Na tom by samozrejme ešte nič nebolo, nebyť jednej veci. Na fotografii jej notebooku jej svietila žltá nálepka s poznámkou HESLO: Mirri 2020. Heslo k jej počítaču si tak mohol pozrieť ktokoľvek, kto fotografiu videl. Čo je z hľadiska IT bezpečnosti maximálny „prúser“. Hrozí totiž, že sa k citlivým údajom ministerstva potencionálne môže dostať prakticky hocikto.

image

Faux pas Remišovej. Nechtiac zverejnila heslo, bolo prilepené na notebooku.

Facebook/Zomri

Na incident upozornila satirická stránka Zomri. Nehovoriac o tom, že exces pôsobí naozaj bizarne vzhľadom na to, že Remišová vykonáva aj funkciu ministerky informatizácie SR.

image

Volili by Slováci Zuzanu Čaputovú opäť za prezidentku? Výsledok prieskumu ťa prekvapí

Komentujúcim pod príspevkom na satirickej stránke tento prešľap pripomenul dnes už legendárnu kauzu nbusr123. Internetový prístup siete Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) vtedy približne päť rokov chránilo priam až primitívne heslo nbusr123, ktoré hackeri využili na prienik do systému Úradu.

Pod príspevkom na Zomri sa samozrejme sa rozprúdila vášnivá debata.

„IT bezpečnosť je v tých najlepšejších rukách!“ satiricky poznamenal jeden z užívateľov. „Toto je presne také smiešne ako smutné,“ napísal užívateľ Tomáš. „V pohodke je to. Asi ako keď si na zadnú stranu kreditky namiesto podpisu napíšeš tvoj PIN," myslí si ďalší komentujúci.

Zbytočná hystéria, odkazuje ministerka

K incidentu sa neskôr na sociálnej sieti vyjadrila aj samotná ministerka. „Je to zbytočná hystéria. Heslo na fotke by nikomu na nič nebolo. Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohych firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva ani k žiadnym iným systémom,“ napísala na sociálnej sieti Veronika Remišová.

„Celý tento „obrovský škandál" je teda len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky," vysvetlila.

Technologiké kuriozity v slovenskej politike

Podobné zvláštnosti či technologické kuriozity nie sú v slovenskej politike ničím výnimočným. Napríklad nedávno sa minister financií a ex premiér Igor Matovič (OľaNO) v diskusnej relácii Na Hrane priznal, že nemá svoj vlastný účet.

„Ja nemám svoj vlastný účet. A vôbec mi nechýba. Ako minister financií v živote som nemal platobnú kartu. Vôbec mi nechýba k životu. Jednoducho dôverujem svojej manželke. Spravuje naše rodinné financie a myslím si, že tak je to správne," uviedol Matovič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:58