sexuálne zneužívanie v cirkviPexels.com/
StoryEditor

Jeden dostal podmienku, druhý sa zaľúbil. Orava má problém s pedofilnými kňazmi

Michal Čiernik05.07.2022., 08:00h

Nezosmilníš! Pre dnes už bývalých kňazov Františka a Petra šieste božie prikázanie v priebehu ich pôsobenia v cirkvi asi nič neznamenalo. Obete sexuálneho obťažovania, vtedy len 12 a 13 ročné dievčatá, sa po rokoch odvážili povedať pravdu. Súd a rímskokatolícka cirkev však podľa širokej verejnosti zlyhala. A Slováci podpisujú petíciu za sprísnenie trestov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na trojročné sexuálne zneužívanie svojim učiteľom a kňazom Františkom spomína mladé dievča len veľmi ťažko. „Keď prišiel na našu školu, mala som trinásť rokov.“ Zo začiatku ju po omši vyvážal v aute a dlhými rozhovormi sa snažil získať jej priazeň.

Neskôr však František ukázal svoju pravú tvár. „Keď už mi začal vyzliekať tričko a bolo cítiť, že chce niečo viac, tak som ho odmietla.“ Nezostalo však len pri bozkoch. „Posielal mi nahé fotky a chcel ich aj on odo mňa.“ Priznala sa dnes už 16 ročná obeť v reportáži pre Markízu.

Prvýkrát ju obvinený pohlavne zneužil v štrnástich rokoch. „Určite som si nepredstavovala môj prvý pohlavný styk s kňazom na fare.“ Dúfala, že pedofila Františka dostihne za svoje činy spravodlivý trest. No rozsudok ju aj celé Slovensko prekvapil. Okresný súd v Dolnom Kubíne udelil bývalému kaplánovi za svoj zločin tri roky podmienečne.

{article}70894{/article}

Právny zástupca obvineného pri prvom pojednávaní požadoval dokonca len dva roky podmienečne, to súd odmietol. „Máme tu od 400 do 500 prípadov ročne, ktoré väčšinou končia s podmienečným trestom, napriek tomu, že spodná hranica trestu sú 3 roky a vrchná 8 rokov.“ S počudovaním sa vyjadril pre Markízu Marcel Boris, advokát poškodenej.

Zarážajúci nie je len konečný verdikt súdu, ale aj postoj samotného odsúdeného. Po skončení pojednávania vzal František zbabelo nohy na ramená a tváril sa, akoby bolo jemu ublížené. Ušiel bez akéhokoľvek ospravedlnenia či vyjadrenia. Môžme si len domýšľať, či sa šiel vyspovedať.

Len na porovnanie - za krádež auta môžeš dostať rovnako vysokú sadzbu ako za sexuálne zneužitie mladistvého. Potom sa nemôžeme čudovať, prečo sa aj v dnešnej dobe stále viac opakujú podobné zvrátenosti.

{article}68650{/article}

Medializovaný prípad kňaza Františka pohol aj s ďalším miestnym prípadom zneužívania. Bývalý kňaz Peter mal prinútiť 12 ročné dievča k orálnemu sexu. Narozdiel od predchádzajúceho prípadu, tento je len vo fáze vyšetrovania.

Cirkev o tom vedela

V tomto prípade si čierny bod pripísala cirkev, ktorá sa snažila celý prípad zamiesť pod koberec. Najprv kňaza Petra preradili z mesta do menšej dediny a následne ho z klérického stavu odvolali. Na políciu to však neoznámili. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara povedal pre TV Markíza, že na políciu nešli, pretože ak si to obeť výslovne nepraje a podpíše aj písomné stanovisko, takúto povinnosť nemajú.

Rodičia jej našli správy v mobile

Len 12 ročné dievča sa zo začiatku bálo a hanbilo priznať. Rodičia vedeli len o správach, skutočnosť však bola horšia. „Postupne ako ma bozkával, ma začal obchytávať po nohách.“ Priznala v reportáži mladá obeť. S celou pravdou sa zdôverila až v štrnástich rokoch pri spovedi inému farárovi.

Mala nočné mory

Na políciu to obeť nahlásila až v šestnástich rokoch, keď začala pociťovať posttraumatický stres. „Začala veľmi zle spávať, budievala sa, mala nočné mory, ako sa sním stretáva. V škole bola nesústredená, kde si to všimol jeden z učiteľov, ktorý ma hneď kontaktoval.“ Tvrdí mama maloletej.

Zaľúbil som sa

Peter, narozdiel od svojho kolegu, si dokázal priznať chybu. „My sme si písali, rozumeli sme si, ona bola veľmi inteligentná. Zaľúbil som sa. Ten vekový rozdiel som nevnímal.“ Dnes že vraj žije so svojou priateľkou v čistote a svoje činy ľutuje. „Prebudil sa vo mne chlap a zlyhal som.“

„Sexuálne zneužívanie v cirkvi žiaľ existuje, je to pre nás veľká bolesť a je potrebné, aby sa s touto pliagou bojovalo“ Dodal na záver Martin Kramara. Jednou s možností ako môžeš bojovať proti tomuto zlu aj ty, je nová petícia za zvýšenie trestov pre kňazov, ktorí sexuálne zneužívajú deti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 10:09