Robert Fico na tlačovej konferencií strany SMER-SD na ktorú prišiel bez rúška v Bratislave 19. júna 2020. FOTO TASR Dano VeselskýDano Veselský/Tasr
StoryEditor

Fico na čiernom zozname napadnutej krajiny. Šíri proruskú propagandu, tvrdia Ukrajinci

Alexandra Ševčíková26.07.2022., 12:00h

Poslanec strany SMER-SD sa ocitol na zozname 75 osôb, ktoré vo svete podporujú ruskú propagandu. Je na ňom aj francúzska politička Marine Le Pen, či americký senátor Rand Paul.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako uvádza portál Euractiv, Centrum boja proti dezinformáciám, ktoré je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, zverejnilo zoznam 75 predstaviteľov medzinárodného spoločenstva. Medzi nimi sú aj politici, vedci, novinári či členovia vojenského personálu. Podľa centra „propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou“.

Na ukrajinskom čiernom zozname sa tak ocitol aj poslanec Robert Fico. Okrem neho sa z Vyšehradského regiónu na ňom ocitol aj poľský historik a politológ Tomasz Jankovsky.

Centrum tvrdí, že Fico hovorí o ukrajinskom neplnení podmienok Minských dohôd. Zároveň má podľa nich bývalý premiér verejne šíriť, že sa nedá dokázať zodpovednosť za konflikt na Ukrajine, ale aj to, že západ by mal zrušiť voči Moskve sankcie.

image

Romana Tabák pre Brainee: Moje meno predáva, médiá si na mne robia čítanosť

Robert Fico na tieto udalosti reagoval na sociálnej sieti. „Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident, je zločinec. Taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku. Keď máte iný názor, najskôr sa vás snažia mediálne umlčať a kompromitovať, keď to nefunguje, tak vás zatvoria,“ napísal Fico.

Ako pokračoval, na Ukrajine v skutočnosti prebieha vojna medzi Spojenými štátmi a Ruskom, pričom Ukrajina je „pod absolútnou kontrolou USA“.

„Nie som ani na strane USA, ani Ukrajiny či Ruska; som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ dodal Fico.

Na zoznam sa dostali aj siedmi europoslanci a europoslankyne, a to najmä z Francúzska, americký republikánsky senátor Rand Paul, francúzska politička Marine Le Pen a brazílsky exprezident Lula de Silca.

Tvorcovia zoznamu rozdelili ľudí na ňom do troch skupín. Väčšina z nich má podľa Centra ospravedlňovať agresiu Ruska a zároveň tvrdiť, že súcitia s Ukrajincami. Ďalší buď otvorene podporujú Putinov režim, alebo odsudzujú ruskú agresiu, no sú proti dodávkam zbraní Ukrajine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:42