Ochrankár s nacistickými tetovaniami či spolumajiteľ kebabárne. Kto sú Kotlebovi osobní strážcovia?Facebook/Naše Slovensko
StoryEditor

Ochrankár s nacistickými tetovaniami či spolumajiteľ kebabárne. Kto sú Kotlebovi osobní strážcovia?

Lukáš Kovalčík11.08.2022., 15:00h

Šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko v poslednej dobe na protestoch pravidelne sprevádzajú dvaja muži.

Lajkuj Brainee.sk na

Extrémistická strana Mariana Kotlebu ĽSNS sa už dlhšie v očiach verejnosti snaží zbaviť imidžu fašistov, avšak túto ideu jej pravidelne narušujú viacerí jej súčasní či bývalí členovia. Tí svoju náklonnosť k fašizmu či neonacizmu dokonca verejne vystavujú na sociálnych sieťach.

Kotlebov ochranca

„Jedným z nich je aj Bohuš Bigas, ktorý počas posledného roka robí Kotlebovi na protestoch osobného ochrankára,“ informuje na Facebooku stránka Naše Slovensko, ktorá sa zameriava na prejavy neznášanlivosti, rasizmu, xenofóbie alebo fašizmu v spoločenskom dianí.

image

Čistá faloš či nevinná panička z Pezinka. Tento kvíz preverí, či viete priradiť výroky o prezidentke k našim politikom

Podľa stránky Bigas pracuje ako osobný tréner v činkárni u Morgena a robí ochrankára v nitrianskom bare Lenox ako aj na lokálnych dedinských zábavách. Bigasove fotografie obleteli sociálne siete najmä z dôvodu, že na svojom tele nosí množstvo tetovaní súvisiacich s nacistickou symbolikou. Jeho hruď dokonca pokrýva hákový kríž a symbol SS, ktoré sú síce pretetované, avšak stále presvitajú.

Na fotografiách vidno, že jeho telo zdobí množstvo ďalších odkazov priamo súvisiacich s fašizmom či neonacizmom. „Z mnohých spomenieme nápis Wehrmacht, obrázok koncentračného tábora, portrét Adolfa Hitlera či orlicu Hlinkovej gardy,“ píše Naše Slovensko.

Z dostupných videí a fotografií je zrejmé, že Bigas spolu s ďalším členom ĽSNS Jurajom „Cecom" Vajdom z Nitry majú počas protestov za úlohu strážiť Mariana Kotlebu. 

Spolumajiteľ rýchleho občerstvenia

Vajda bol podľa stránky barmanom a jedným z administrátorov stránky nitrianskeho neonacistického klubu Walhala, ktorý sa navonok prezentoval ako „kartársky klub". Práve návštevníci klubu Walhala boli hlavnými aktérmi brutálnej bitky, ktorá pred rokmi otriasla Slovenskom. Neonacisti vtedy napadli skupinku ľudí pred susedným klubom Mariatchi. Útočníci ich kopali do hláv a surovo mlátili. Obete utrpeli viacero zlomenín, zranení a po kopancoch do hlavy ostali v bezvedomí.

„S viacerými obžalovanými udržiava Vajda kontakty dodnes a angažuje sa aj v štruktúrach nitrianskeho ultras. Odkedy vstúpil do strany ku Kotlebovcom, spolu s ďalšími ľuďmi z nitrianskej neonacistickej scény sa organizačne podieľa na straníckych mítingoch a pravidelne sa objavuje v úlohe security,“ píše Naše Slovensko.

Absurdným, no v radách ĽSNS nie až tak prekvapivým faktom je, že Vajda je podľa stránky spolumajiteľom stánku s rýchlym občerstvením BC Burger. Okrem typického amerického pokrmu totiž ľudí láka aj na najlepší kebab v Nitre.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 15:14