Tomáš Hellebrandt a Igor MatovičFacebook/Tomáš Hellebrandt, TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Známy ekonóm končí na Matovičovom ministerstve: Nedokážem pracovať pre takého človeka. Podporila ho aj Čaputová

Miroslav Kamody13.08.2022., 10:45h

Tomáš Hellebrandt strávil štvrťstoročia v zahraničí, aby zbieral skúsenosti, ktoré chcel potom zužitkovať v našej krajine. Práca pod Igorom Matovičom však zmohla aj absolventa Oxfordu.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský ekonóm Tomáš Hellebrandt sa rozhodol skončiť na ministerstve financií. Ako informoval v statuse na sociálnej sieti Facebook, výpoveď dal 27. júla a koncom septembra končí ako štátny zamestnanec. Podľa jeho slov sa toto rozhodnutie rodilo dlhšie, no silný impulz mu dal až nedávny vývoj.

Frustráciu umocnil Matovičov rodinný balíček

„Absolútny nezáujem vedenia ministerstva o odborné stanoviská, prípadne aktívna snaha o zabránenie šírenia výsledkov mojej analytickej práce vo verejnom priestore vytvárajú pocit, ktorý je pre človeka s mojim mentálnym nastavením neznesiteľný. Pocit zbytočnosti,” napísal v statuse.

Podľa neho frustráciu, ktorú už dlhšie cítil, výrazne umocnili udalosti okolo schvaľovania takzvaného rodinného balíčka. „Odhliadnuc od jeho obsahu, ku ktorému mám odborné výhrady, spôsob, akým Igor Matovič túto svoju srdcovku pretlačil v parlamente významne prispel k legitimizácii extrémistických politických síl a k oslabeniu nepísaných pravidiel, na ktorých napriek všetkej špine a zášti v slovenskej politike donedávna existovala zhoda naprieč demokratickými stranami.”

Závislosť na hlasoch fašistov je za čiarou

Ako pokračoval, „závislosť na hlasoch fašistov pri presadzovaní zákonov je za čiarou. Rokovanie a diskusia s fašistami či odpovedanie na ich otázky za zatvorenými dverami je za čiarou. Delenie fašistov na dobrých a zlých podľa aktuálnych politických potrieb je ďaleko, ďaleko za čiarou.”

image

Igor Matovič je Homofób roka. Expremiéra potopil výrok, že Pellegrini je po*ratý bu*erant

Hellebrandt dodal, že hocičo iné, ako vytrvalý, odhodlaný a nekompromisný politický boj za demokraciu a ľudské práva a proti autoritárstvu vo všetkých jeho podobách je neakceptovateľné. „Nedokážem pracovať pre človeka, pre ktorého je tento princíp dobrý iba pokým nepredstavuje prekážku na ceste k naplneniu jeho osobných politických ambícií. Preto odchádzam,” napísal smerom k Igorovi Matovičovi.

Podporu mu vyjadrila Cigániková aj Čaputová

„Kvalitných odborníkov s osobnou integritou na ministerstve financií nepotrebujú,“ napísala v reakcii na odchod ekonóma Jana Bittó Cigániková. „Ak som sa počas svojej politickej kariéry dačo naučila, tak to bolo zistenie, že obklopiť sa čo najväčšími kapacitami v odbore a počúvať ich rady, je nenahraditeľné. Niektorí majú ale iný prístup - čo ja vymyslím, je dokonalé,“ dodala.

Okrem toho zverejnil Hellebrandt screenshot SMS správy, ktorú mu údajne mala poslať prezidentka Čaputová. „Pri čítaní vašich slov musel mať každý priemerne inteligentný čitateľ jasno v tom, že Váš odchod bude pre MF stratou. Že odchod vzdelaných ľudí so zahraničnou skúsenosťou z hodnotových dôvodov a tiež preto, že nie je záujem využiť ich analýzy a dáta pre rozhodovanie, je diskvalifikujúce, ale nie pre Vás,“ píše sa v jednom z bodov, ktoré mu prezidentka adresovala.

Okrem toho mu napísala, že bude rada, pokiaľ sa niekedy stretnú osobne. Hlava štátu Hellebrandtovi adresovala aj slová, v ktorých mu ďakovala za jeho návrat na Slovensko a principiálny postoj, keď dôjde k prekročeniu hodnotových hraníc.

Kto je Tomáš Hellebrandt

Hellebrandt sa na Slovensko vrátil po štvrťstoročí života v zahraničí. Podľa neho išlo o splnenie predsavzatia, ktoré si dal ešte ako 19-ročný úspešný uchádzač o miesto na Oxforde - že svoje vzdelanie neskôr využije vo verejnej službe doma.

image

Čistá faloš či nevinná panička z Pezinka. Tento kvíz preverí, či viete priradiť výroky o prezidentke k našim politikom

„Všetky moje veľké životné rozhodnutia, od výberu vzdelávacieho odboru až po výber zamestnania výlučne vo verejnom alebo neziskovom/think-tank sektore sledovali cieľ získania vedomostí a skúseností, ktoré by raz mohli prispieť k spoločnej snahe urobiť Slovensko lepšou krajinou pre život. Som nesmierne poctený, že som dostal príležitosť realizovať toto svoje predsavzatie práve na Útvare hodnoty za peniaze.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 17:24