Sulík a Matovič sa na ukončení krízy nedohodli. SaS tvrdí, že ich odchodom vláda nepadne.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík podáva demisiu. Matovič je pripravený odstúpiť s ním, no má podmienky. SaS musí schváliť opatrenia OĽANO

TASR31.08.2022., 10:30h

Ak sa schvália opatrenia na riešenie energetickej krízy, ktoré navrhuje OĽANO, minister financií Igor Matovič (OĽANO) je pripravený odísť z vlády spolu s Richardom Sulíkom (SaS). Pred rokovaním vlády to oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Lajkuj Brainee.sk na

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu. O návrhoch OĽANO na pomoc ľuďom je SaS podľa jeho slov pripravená konštruktívne rokovať, ale až po odchode lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Strana odmieta predlžovanie koaličnej krízy.

„Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,” uviedol šéf liberálov s tým, že požiadavky OĽANO vnímajú ako návrhy na rokovanie.

„Igor Matovič premárnil čas, rokovania neboli žiadne,” podotkol Sulík. SaS to podľa jeho slov považuje za zámerné predlžovanie koaličnej krízy a zahrávanie sa s krajinou. Poukázal na aktuálnu energetickú krízu. Podčiarkol potrebu rozhodnúť, ako bude vláda ďalej fungovať, a nie sa vracať do bodu nula pri rokovaniach.

image

Na snímke minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie po koaličných rokovaniach vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave 26. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Jaroslav Novák/Tasr

Sulík zároveň požiadal ostatných ministrov za SaS, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka (5. 9.). Dodal, že Matovičovi tak dávajú čas na splnenie ich požiadavky. Okrem toho informoval, že po jeho odchode z ministerského postu a v prípade zotrvania SaS vo vláde by viedol rezort hospodárstva súčasný štátny tajomník Ján Oravec.

Heger oznámil opatrenia pre SaS

„Prišli sme s návrhom veľmi konkrétnych opatrení na pomoc ľuďom, aby sme zvládli najbližšie obdobie, ktoré predstierame hlavne pred stranu SaS, ale aj pred koaličných partnerov. Potrebujeme pevnú koalíciu, potrebujeme ich schváliť na vláde a v parlamente. Ak budú tieto opatrenia schválené, Igor Matovič prijme výzvu Richarda Sulíka a spolu s ním odíde zo svojej funkcie do parlamentu,” vyhlásil premiér.

Desať bodov, ktoré obsahujú požiadavky OĽANO, zahŕňa 200 eur na dieťa, schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023, ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, stabilitu dôchodkového systému, finančnú disciplínu, nové zdroje príjmov štátu, ako napríklad nové sadzby daní na lieh a hazard či mimoriadne zdanenie ruskej ropy.

image

Známy ekonóm končí na Matovičovom ministerstve: Nedokážem pracovať pre takého človeka. Podporila ho aj Čaputová

Argumenty SaS vraj nie sú pravdivé

Ďalej OĽANO hovorí o zmrazení cien elektriny pre všetky domácnosti, výhodných zmluvách na plyn pre všetky domácnosti, príspevku domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov eur či príspevku dôchodcom 150 miliónov eur. Premiér pripomenul, že argumenty SaS o tom, že dochádza k rozvratu verejných financií a porušeniu koaličnej zmluvy, nie sú pravdivé.

„Dodnes sme márne čakali, že príde jedna požiadavka na zmenu koaličnej zmluvy. SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Igora Matoviča,” skonštatoval minister obrany a člen predsedníctva OĽANO Jaroslav Naď. Podčiarkol, že hnutie nemá žiadne požiadavky voči SaS. Sulík podľa jeho slov dostal protinávrh hnutia a ak chce preukázať, že mu záleží na krajine, prijme to, čo liberáli v parlamente dlhodobo blokovali.

image

Eduard Heger a Igor Matovič

TASR/Dano Veselský

Začiatok rokovania posunuli

Začiatok rokovania vlády posunuli, SaS by sa mala aktuálne radiť o návrhoch hnutia OĽANO. Novinárom to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). O návrhoch OĽANO informoval krátko pred rokovaním vlády premiér Eduard Heger (OĽANO).

Prezidentka žiada premiéra o mená ministrov aj návrh spôsobu vládnutia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Heger (OĽANO), aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako žiada, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda získavať podporu pre zákony.

Rovnako chce, aby sa obdobie vzájomných ultimát v pondelok (5. 9.) skončilo. Zdôraznila potrebu funkčnej vlády, najmä v období kríz. Uviedla to po stredajšom rokovaní s premiérom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

image

Čistá faloš či nevinná panička z Pezinka. Tento kvíz preverí, či viete priradiť výroky o prezidentke k našim politikom

Remišová vyzvala koaličných partnerov, aby do pondelka našli kompromis

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová oceňuje, že si koaliční partneri vytvorili priestor na kompromis. Považuje to za prvý krok k dohode. Vyzvala koaličných partnerov, aby tento priestor využili a do pondelka (5. 9.) našli kompromis.

Dohoda medzi partnermi je podľa Remišovej mimoriadne potrebná aj v kontexte celoeurópskej energetickej krízy. „Nie je čas na bezobsažné hádky,” povedala novinárom po stredajšom rokovaní vlády. Akú formu bude mať pomoc ľuďom, je už podľa nej na technických rokovaniach.

Remišová si nemyslí, že by väčšina návrhov z dielne OĽANO bola pre SaS červenými čiarami, keďže viacero z nich predkladá SaS do parlamentu. „Bola som veľmi sklamaná, že na vláde riešime strategické kroky k zvládnutiu energetickej krízy a minister hospodárstva v tom čase podáva demisiu u prezidentky,” reagovala Remišová na demisiu lídra SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Mal podľa nej vtedy sedieť na vláde.

image

Veronika Remišová (Za ľudí)

TASR/Pavel Neubauer

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) sa k situácii v koalícii nechcel vyjadrovať. Povedal, že ide o spor medzi OĽANO a SaS. Verí, že dôjde k nejakej dohode. Hnutie Sme rodina sa podľa jeho slov vyjadrí až po tom, čo liberáli zaujmú stanovisko.

Do klubu Sme rodina vstúpia Tabák, Krošlák a Šimko

Do poslaneckého klubu Sme rodina vstúpia od 1. septembra poslanci Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia Sme rodina. Tabák a Krošlák sa dostali do parlamentu na kandidátke OĽANO, Šimko kandidoval za ĽSNS. Klub Sme rodina bude mať po novom 20 členov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:27