Na Slovensku máme unikát: Prvú cestu na svete, ktorá je vyrobená z cigaretových ohorkov.Archív Huga Repáňa/
StoryEditor

Na Slovensku máme unikát: Prvú cestu na svete, ktorá je vyrobená z cigaretových ohorkov

Marta Fandlová09.11.2022., 10:00h

Denne sa predá viac ako 15 miliárd cigariet a na zemi končí približne jedna tretina z nich. Ohorky môžeme vidieť na každom kroku - na chodníkoch, pri zastávkach ale aj v prírode. Zdá sa, že fajčiarov veľmi nezaujíma, aký dopad to má na prírodu.

Lajkuj Brainee.sk na

Hugo Repáň je 23-ročný študent z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave. Minulý rok vyhral súťaž Slovak University Startup Cup s jedinečným projektom, ktorý môže ekologicky pomôcť celej Zemi. Spôsob využitia cigaretových ohorkov prvýkrát skúmali austrálski vedci z RMIT University v jednej z ich publikácií v roku 2017. Hugo túto štúdiu premenil do praxe a vymyslel spôsob, ako sa cigaretové ohorky dajú využiť. Teraz z nich vznikla prvá cesta podobného druhu. Tá je vyrobená čisto z cigaretových ohorkov a nájdeš ju v Žiari nad Hronom, odkiaľ Hugo pochádza. 

Až ku kúpalisku

K vybudovaniu cesty určite prispelo aj desať miliónov ohorkov, ktoré počas jedného roka v meste nazbierali. Práce na najviac zničenom úseku cesty v Parku Štefana Moysesa začali koncom októbra. Trasa bude mať dĺžku viac ako niekoľko kilometrov, a prejdeš sa po nej napríklad vtedy, ak budeš chcieť ísť k známemu plážovému kúpalisku. Opravu cesty realizujú pomocou inovatívnej asfaltovej zmesi s pridaním acetyl-celulózových vlákien vyrobených práve z recyklovaných cigaretových filtrov. Žiar nad Hronom sa tak stane prvým mestom, v ktorom bude cesta vyrobená týmto spôsobom. 

image

Keď sa vojna prediera krajinou, príroda je na poslednom mieste. Zdevastovaná Ukrajina sa už možno nespamätá

Najbežnejší odpad

Cigaretové filtre predstavujú vážnu hrozbu pre životné prostredie. Sú najčastejšie vyskytujúcim sa odpadom na planéte. Denne sa predá viac než 15 miliárd kusov cigariet, z toho až jedna tretina končí na zemi. Filter v cigarete slúži na absorpciu, kvôli čomu obsahujú ohorky viac ako 6,000 toxických a karcinogénnych látok, ktoré vplyvom dažďov kontaminujú pôdu, vodu aj ekosystém. Jeden výskum ukázal, že jeden cigaretový filter kontaminuje až 5 litrov vody na podmienky, nezlučiteľné so životom bežného organizmu. Okrem toho  cigaretový filter je vyrobený zo syntetických acetyl-celulózových vlákien, ktorých rozklad môže trvať až neuveriteľných 15 rokov. Tento cigaretový filter obsahuje ťažké kovy, toxíny a karcinogénne látky, ktoré vplyvom dažďov kontaminujú pitnú vodu a pôdu, kde pestujeme naše plodiny. Viaceré štúdie hovoria o tom, že jeden cigaretový filter dokáže. 

Ako sa dajú tieto cigaretové filtre využiť?

Spôsob využitia cigaretových ohorkov skúmali austrálski vedci z RMIT University v jednej z publikácii v roku 2017. Hugo Repáň v roku 2019 v spolupráci s akreditovaným laboratóriom vydal štúdiu fyzikálno-mechanických vlastností asfaltu s použitím odpadu z cigariet.  Táto štúdia bola komparatívnym typom štúdie, a teda boli porovnávané vlastnosti asfaltovej zmesi s prímesou cigaretových filtrov a kontrolnej vzorky bežnej asfaltovej zmesi. Výskumný tím pri nej dokázal, že použitie cigaretových filtrov ako modifikátoru zmesi nemá žiaden vplyv na jej vlastnosti. A ako to celé prebieha?

image

Dva roky v uzavretom ekosystéme. Šialený projekt takmer skončil nešťastím, ľudia viedli vojnu o jedlo

Projekt EcoButt inštaluje na miestach, kde sú fajčiari najčastejšie aj špeciálne zberné nádoby na cigaretové ohorky. Tieto exteriérové „popolníky“ slúžia na vhodenie špaku cez recyklačný znak, aby sa človek priamo dozvedel, že ohorky z nádoby budú ekologicky zhodnotené. Obsah zberných nádob raz za mesiac vyprázdnia a prepravia ich na prevádzku, kde prechádzajú do recyklačného procesu.

Pozitívnym príkladom bude celá Európska únia

Európska komisia predstavila viacero opatrení s cieľom zlepšiť veľké množstvo odpadu, ktoré vzniká vďaka cigaretovým ohorkom. Prvým predstavením opatrením s dátumom účinnosti od 3. júla 2021 je povinné označovanie plastových výrobkov.  To znamená, že na každej krabičke cigariet bude modro-červená výrazná značka, ktorá poukáže na to, že filter v cigarete obsahuje plast. Ďalšie pripravované opatrenie je opatrenie, ktoré sa týka budúcnosti a príde do platnosti od 5. januára 2023.

Toto opatrenie hovorí o prenesení finančnej zodpovednosti za odpad z cigariet zo samospráv na samotných výrobcov prostredníctvom rozšírenej zodpovednosti výrobcov. V skratke to znamená, že za ohorky v okolí zastávok a chodníkov už nebude platiť mesto z vlastných ale budú za ne platiť výrobcovia. Práve výrobcovia cigariet tak budú povinní financovať náklady na zvýšenie informovanosti o škodlivosti filtrov pre životné prostredie, rovnako tak budú financovať náklady spojené so zberom, recykláciou a náklady na analyzovanie dát znečistenia.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 06:26