Bizarný plagát v KošiciachFacebook/Košice - kuriozity a absurdity, Wikipedia/Ville Miettinen
StoryEditor

V Košiciach sa objavili plagáty sľubujúce výkup ľudskej kože za peniaze. Zisťovali sme, kto stojí za bizarnou reklamou

Miroslav Kamody06.04.2023., 16:00h

Na plagáty po Košiciach denne reaguje niekoľko ľudí. Hlúpy vtip môže priniesť tvorcom veľké problémy.

Lajkuj Brainee.sk na

V Košiciach sa v posledných dňoch začali na verejných miestach objavovať plagáty, ktoré sľubujú výkup ľudskej kože. Na bizarnú reklamu upozornil jeden z členov verejnej facebookovej skupiny Košice - kuriozity a absurdity.

Bizarný plagát

„Vykupujeme kožu,” snaží sa ľudí nalákať veľká nápis vo vrchnej časti plagátu s tromi symbolmi amerického dolára a rozmazanou čiernobielou fotkou muža so zdvihnutým palcom. 

image

V Rimavskej Sobote vykopali jednu z najhlbších studní sveta. Bola taká hlboká, ako je Empire State Building vysoká

„Máte kožu? Áno, máte,” pokračuje bizarný čiernobiely plagát, ktorý následne sľubuje, že tvoju kožu kúpi. Garantuje férovú trhovú cenu kože v prípade výkupu celého tela aj rýchle vybavenie do jednej hodiny.

V prípade domáceho samo-odstránenia dokonca sľubuje preplatené poštové a rýchle vyzdvihnutie. Celý plagát dopĺňa ešte výjav Juana Valverdeho de Amusca, na ktorej je znázornený človek s pokožkou v jednej ruke a nožom v druhej.

image

Bizarný plagát v Košiciach

Facebook/Košice - kuriozity a absurdity

Na číslo sme zavolali

Samozrejme, každému musí byť na prvý pohľad jasné, že ide o hlúposť, no my sme predsa len na nižšie uvedené telefónne číslo zavolali a zisťovali, o čo ide.

„No o či ide, vykupujeme kožu, nič zložité,” hovorí mladý hlas po tom, čo sa pýtame na zmysel plagátov. Ako pokračuje, vykupuje „ľudskú kožu, najlepšie bielu.”

Aj keď sme dopredu vedeli, že plagát je prerobenou kópiou pôvodného (namiesto slovenského telefónneho čísla sa na jeho konci nachádza Sing up at webuyskin.com), ktorý sa dá za necelé štyri eurá kúpiť na internetovej stránke Freakbite, pokračujeme v otázkach ako reálni záujemcovia.

image

Pôvodný plagát

Freakbait.com

Biznismeni z nich nebudú

Zaujíma nás preto cena. „Kilo bielej kože je za sto eur.” informuje nás neznámy hlas. „Samozrejme, musí byť v dobrom stave, žiadne kožné choroby a tak ďalej.” Podnikateľského ducha človek na druhej strane linky rozhodne má, v cenách sa však rozhodne nevyzná.

Jeden zo zahraničných zdrojov uvádza, že cena za ľudskú kožu dospelého človeka sa môže pohybovať okolo 30-tisíc dolárov (27 549 eur), portál The Medical Futurist uvádza cenu 10 dolárov (9,18 eura) za centimeter. Váha celej ľudskej kože dospelého človeka je pritom približne 3,6 kilogramu.

Následne neznámemu oznamujeme, že nás tieto informácie zaujímajú hlavne preto, že nám je jasné, že ide iba o vtip a chceme vedieť, kto za nim stojí. „Moment, moment... Daniel G.,” hovorí chlapec (v redakcii máme celé jeho meno). Zároveň potvrdil, že má 16 rokov a študuje.

image

POZOR! Falošní smetiari v Bratislave okrádajú ľudí. Mesto upozorňuje obyvateľov a vyzýva ich, aby boli ostražití

Plagáty ľudia strhávajú

„Môj kolega, s ktorým to robím tiež, tak to bol jeho nápad, ale ja som ho uviedol do zrealizovania sa,” odpovedá na otázku, prečo sa plagáty s jeho telefónnym číslom objavili po meste.

Na tie ľudia skutočne reagujú, podľa Danielových slov sa každý deň ozvú približne traja ľudia. Zároveň potvrdil, že po Košiciach malo byť rozmiestnených približne dvadsať plagátov. „Ale ľudia ich strhávajú, takže teraz neviem,” dodáva.

Na otázku, čo dvojicu viedlo k tomu, aby plagáty rozmiestnili po meste, odpovedá: „Ja neviem odkiaľ ho má môj kolega, ale od neho som ho dostal.”

image

Ruský Tinder Swindler má dvojitú bradu a pivný pupok. Aj tak oklamal 300 žien a pripravil ich o stovky tisíc eur

Môžu mať problém

Okrem toho, že chlapci sa očividne dobre pobavili a nemajú žiadne skúsenosti s cenami za ľudské orgány, môžu si aj poriadne zavariť.

Plagáty podľa ich umiestnenia očividne vylepili svojvoľne, nehovoriac o verejnej ponuke na obchodovanie s ľudskými orgánmi, za ktoré hrozí odňatie slobody na štyri roky až desať rokov, v prípade nebezpečenstva ťažkej ujmy na zdraví alebo smrti sedem až dvanásť rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 23:30