AktuálneBrainee
StoryEditor

Stovky pediatrov zo slovenských pohotovostí podávajú výpoveď. Je nás málo a sme preťažení, odkazujú

TASR30.06.2023., 11:00h

Stovky pediatrov k piatku podávajú výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb (APS). Odôvodňujú to, okrem iného, ich nedostatkom a preťaženosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Žiadajú dodržiavanie Zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci aj na ochranu zdravia. Poukazujú pritom na to, že návrhy na zmenu fungovania pohotovostí v parlamente nepodporili. TASR o tom informovala Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS).

Chýba každý piaty pediater

„V systéme chýba každý piaty pediater a každý druhý z tých, čo pracujú, je dôchodca. (...) Je absolútne kľúčové využiť limitované ľudské zdroje na zabezpečenie základnej liečebnej a preventívnej zdravotnej starostlivosti o deti a dospievajúcich na najbližšie obdobie. To sa dá docieliť jedine optimálnym využitím ich pracovnej kapacity, ktorá nie je neobmedzená,” skonštatovala.

image

Chirurgia je pre ženu nepriateľské teritórium, keby som chcela zarobiť viac, nešla by som na medicínu, hovorí neurochirurgička

Poukázala na to, že ministerstvo zdravotníctva preto navrhlo viaceré zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí. Išlo o skrátenie ordinačných hodín do 20:00 a redukciu niektorých bodov APS.

Politici a spoločnosť ich nevypočula

„Po zverejnení návrhov na zmeny APS sa rozpútali vášne z jednotlivých regiónov, ignorujúce fakty a sledujúce jediný záujem, nenahnevať voličov. Politici ani spoločnosť nevypočula primárnych pediatrov, a preto tí využili svoje zákonné právo a začali podávať výpovede zo zmlúv s poskytovateľmi APS,” podotkla spoločnosť.

image

Príbeh gynekologičky z Osvienčimu. Vykonávala ženám interrupcie, aby ich ochránila pred zvrátenými pokusmi Mengeleho

Pediatri podľa vlastných slov odmietajú slúžiť nad rámec pracovného času určeného Zákonníkom práce a slúžiť bez ohľadu na ich vek a zdravotný stav. „​Odmietame povinnosť, akú nemá žiaden pracujúci v tomto štáte, povinnosť slúžiť mimo pracovného času,” povedali.

Zároveň žiadajú profesionalizáciu ambulantných pohotovostných služieb, zvýšenie platieb za využitie služby APS, ale aj zvýšenie mzdy lekára za hodinu služby. Rovnako apelujú aj na edukáciu pacientov o tom, ako riešiť ľahké ochorenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 06:37