Dekan košickej fakulty umení Tibor UhrínPavel Neubauer, Muse.kosice/Tasr, Facebook
StoryEditor

Dekan z košickej fakulty umení ukradol v kaviarni obraz. Išlo len o improvizované predstavenie, obhajuje sa

Nikola Michalkova07.03.2024., 10:00h

Nešlo o žiadne predstavenie, ale o krádež, tvrdia majitelia kaviarne, z ktorej dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach ukradol obraz.

Lajkuj Brainee.sk na

Už v pondelok sa na sociálnych sieťach objavilo video, vtedy ešte neznámeho páchateľa, ktorému sa pravdepodobne v kaviarni zapáčil jeden obraz. Išlo kúsok známej výtvarníčky Herty Viktorín Ondrušovej, ktorá vystupuje pod pseudonymom Mozaiková lady. Nachádzal sa v kaviarni Muse na Hlavnej ulici v Košiciach. Video ukazuje muža, ako sa prechádza po kaviarni, obzerá sa okolo seba a následne zvesuje obraz. Paradoxom je, že sa síce obzeral, ale kameru si nevšimol. „Išiel asi na toaletu, tam sa pohyboval aj s manželkou a neviem, ako potom obraz vyniesli. Či ho mal pod tričkom alebo v taške, ťažko povedať,“ vyjadrila sa pre portál Košice Korzár majiteľka kaviarne Katarína Gedeonová. To, že obraz chýba, si všimla čašníčka až po polhodine.

Rozuzlenie krádeže

Video z kamerového záznamu zverejnili na internete s prosbou, aby majiteľom pomohli identifikovať páchateľa. Začali sa zbiehať tvrdenia, že ide o dekana Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, Tibora Uhrína. Majitelia podali trestné oznámenie, s páchateľom sa následne stretli na polícii. „Neozval sa sám. Ozval sa prodekan Richard Kitta zo školy, že počkajte, nerobte z toho problém, nechajte to tak, on sa vám určite ospravedlní a obraz vráti,“ opísal manžel a trestné oznámenie napokon stiahli.

Dekan na polícii obraz majiteľom vrátil a vyjadril sa, že išlo o stávku. No majiteľka to tak nevidí. „Stávka by bola, keby vyšiel za dvere a obraz hneď vrátil. Ale nie takto, že s tým odíde domov. Ešte aj platil kartou. A nechal tringelt dve eurá, neviem, či to myslel akože za obraz alebo ako,“ myslí si majiteľka Katarína.

Vysvetlil to aj študentom

Dekan svoje konanie vysvetlil aj študentom. Avšak to, čo v stanovisku uviedol, nahnevalo majiteľov kaviarne. „Niektorí z vás boli možno konfrontovaní s nedávnym virálnym videom na sociálnej sieti, ktoré súviselo s mojou osobou. Týmto by som rád objasnil, že išlo o happening s fiktívnym konceptom, ktorý nemal nič spoločné s reálnym deliktom,“ vyjadril sa Uhrín deň po incidente.

Ako sa vysvetľuje na portáli Korzár Košice, happening je improvizované predstavenie. Ide o formu akčného umenia, v ktorom sú spojené prvky divadla, hudby, poézie a výtvarného umenia. Jeho cieľom je zapojiť do akcie aj samotného diváka.

Jeho slová ale majitelia nahnevane vyvrátili. Roland Gedeon tvrdí, že by bolo lepšie, keby sa dekan priznal, že išlo o skrat a ospravedlnil sa. „Ale nie takto. Tým, že vraj to bol nejaký happening, nás postavil do pozície, že sme si to nejako zinscenovali a že to bola hra. Pritom to s hrou nemalo nič spoločné. Aj študenti sa nás pýtajú, či sme si to sami zinscenovali. Ale to nie je pravda. Nevolali sme ho, ani nepoznali,“ povedal. To, že nešlo o happening, vysvetlili aj v komentároch pod príspevkom na Facebooku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 19:39