Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom.Tasr, Facebook/Hoaxy A Podvody/
StoryEditor

Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie

Michal ČiernikTASR30.03.2024., 12:17h

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok upozorňuje na falošný web s jeho menom a avizuje podanie trestného oznámenia. Jeho reálna webová stránka zároveň čelí hackerským útokom.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 2. mája

Reakcia spoločnosti Creo Advertising

Spoločnosť Creo Advertising nevytvorila falošnú stránku Ivana Korčoka. Pravdivosť informácií, ktoré spájali spoločnosť Creo Advertising so stránkou ivankorcok2024.sk nebola nijakým spôsobom preverená a informácie sa nakoniec ukázali ako nepravdivé.

Na falošný web prezidentského kandidáta upozornila stránka Hoaxy a podvody. Internetová stránka www.ivankorcok2024.sk podľa analytického tímu projektu Hoaxy a podvody doména indikuje oficiálnu, reprezentatívnu web stránku jedného z kandidátov na prezidenta a obsahuje jeho vymyslené citáty.

image

Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá

Hoci sa na stránke píše, že „udalosti, javy a osoby tu spomínané môžu byť fiktívne, javy náhodné a spomienky nepresné,“ tento text sa podľa Hoaxov a podvodov nachádza na málo viditeľnom mieste, a tak môže dôjsť k podvodnému konaniu voči voličom.

Na podvodný web zareagoval aj samotný Ivan Korčok. „Priatelia, včera poobede sme dostali informáciu, že „niekto” spustil falošnú stránku s mojím menom, kde boli vymyslené citáty a ďalšie klamstvá o mojej osobe. Dokonca si platili reklamu, aby sa pri hľadaní môjho mena táto stránka ukázala ako prvá,“ píše na svojom facebookovom profile.

Hackerský útok

Okrem toho sa zároveň s novoobjavenou falošnou stránkou objavili správy o hackerských útokoch na oficiálny kampaňový web Ivana Korčoka. „Priatelia, od včera večera naša stránka čelí hackerským útokom a dnes je nedostupná,“ zverejnil kandidát na Facebooku.

Podľa neho stojí za celou touto kampaňou jeho protikandidát Peter Pellegriny. „Po tom, čo sa v ostatných dňoch objavil falošný web, ktorý sa tvári ako môj kampaňový a očividne ho vyrobil ten istý človek, ktorý robil aj web Petra Pellegriniho, asi nie je úplne ťažké zistiť, čo sa deje,“ podelil sa na svojim profile.

Z analýzy falošného Korčokovho webu totiž vyplýva, že za ňou stojí agentúra Creo Advertising, ktorá pomáha aj s kampaňou Petra Pellegriniho.

Pellegrini sa bráni

Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini odmieta výroky svojho súpera v druhom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka, v ktorých spája "údajné útoky na svoje stránky" s Pellegriniho kampaňou. TASR o tom informovala hovorkyňa kandidáta Patrícia Medveď Macíková.

Korčok podľa hovorkyne skúša rovnaký scenár ako niekoľko dní pred uplynulými parlamentnými voľbami Progresívne Slovensko, keď informovalo o útoku hekerov. „Nikdy sme sa nedozvedeli, ako to bolo v skutočnosti, pretože to progresívcom v kampani zjavne nepomohlo, a tak celý ´útok´ išiel po voľbách dostratena,“ uviedla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 07:11