Robert Fico na výjazdovom rokovaní vlády.Radovan Stoklasa/Reuters
StoryEditor

VIDEO Zdravotný stav Roberta Fica je stabilizovaný, ale vážny, potvrdil Kaliňák. Premiéra operovali v Bystrici

Miroslav KamodyTASR15.05.2024., 14:56h

V bývalom baníckom meste sa strieľalo. Terčom streľby v Handlovej, kde v stredu rokovala vláda, bol premiér.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované: Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD).

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica je po útoku v Handlovej vážny. Operovali ho v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Informoval o tom podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák.

„Zažili sme naozaj veľmi tragický deň, ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády,” povedal Kaliňák s tým, že zatiaľ nemá dobré správy a vkladá dôveru do rúk ošetrujúceho personálu.

„Utrpel vážnu polytraumu a jeho stav je mimoriadne vážny,” povedal Kaliňák. Polytrauma je postihnutie najmenej dvoch orgánových systémov, z ktorých aspoň jeden ohrozuje pacienta na živote. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že útočník vystrelil päťkrát.

image

Tlačová konferencia pred nemocnicou

Bernadett Szabo/Reuters

Na premiéra Roberta Fica bol spáchaný atentát. Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách. Minister priblížil, že vyšetrovanie naďalej prebieha. "Robíme všetko, aby sme tento ohavný čin vyšetrili," vyhlásil. Bude apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Atentát v Handlovej

Výstrely mali padnúť pred domom kultúry, kde zasadala vláda. Premiér mal v tom čase ísť medzi ľudí. Denník N informuje, že Fico je zranený, HN disponujú rovnakými informáciami. Premiéra previezli vrtuľníkom do nemocnice do Banskej Bystrice. 

Televízia TA3 informuje o tom, že premiéra Roberta Fica previezli už do budovy Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Aktuálne je vo vnútri v nemocnici. Pred nemocnicou je množstvo novinárov.

„Bol tam dav ľudí, ktorí čakali vonku a jeden z nich začal strieľať. Hneď ho spacifikovali a zadržali, ochrankári zobrali premiéra preč. Podľa našich informácií mal strelec mieriť na samotného premiéra” opisuje situáciu externý spolupracovník HN, ktorý je na mieste. Svedkovia počuli 3-4 výstrely.

Podľa doteraz dostupných informácií útočil muž z Levíc, pištoľ mal legálne, informuje Denník N. Hospodárske noviny dopĺňajú, že by malo ísť o 71-ročného Juraja C.

Markíza informovala o krátkom videu s útočníkom Jurajom C., ktoré zverejnili krátko po jeho zadržaní. Zo záznamu vyplýva, že útočiť sa rozhodol pred mesiacom. „Nesúhlasím s politikou vlády. Sú likvidované médiá, prečo RTVS je napádaná? Mazák je prečo vyhodený z funkcie?“ pýtal sa. Video odvysielala v priamom prenose aj televízia TA3.

Facebookový účet Roberta Fica krátko po útoku tvrdil, že je v životohrozujúcom stave. „V tomto momente je prevážaný vrtuľníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku. Najbližšie hodiny rozhodnú.“

image

Miesto, kde došlo k streľbe na premiéra Roberta Fica.

HN

Údajného útočníka na Roberta Fica zadržali. Polícia opáskovala okolie, handlovský kultúrny dom evakuovali. Ochranka sa postarala o bezpečnosť ostatných členov vlády, informuje Denník N. Schôdzu Národnej rady prerušili na neurčito, dôvodom je postrelenie predsedu vlády. Oznámil to podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha za Smer a smerom k poslancom opozície dodal: „Toto je vaša robota“.

100-percentná bezpečnosť neexistuje

Odborník na bezpečnosť Martin Kraľovič hovorí, že pri ochrane ústavných činiteľov ide vždy o znižovanie možného rizika.

„Na bezpečnosti chránených osôb sa podiela Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý má rôzne zložky ako osobná ochrana, technická ochrana, špecializovaný útvar, kde sú napríklad snipery, ďalej dopravná ochrana, ktorá zabezpečuje bezpečnosť dopravy. Pri väčších udalostiach je prítomný aj policajný zbor, na dostupných videách z Handlovej sme videli aj mestských policajtov aj štátnu políciu. Oni chránia taký širší perimeter, nie sú priamo najbližšou ochranou.”

image

Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho

„Stopercentná bezpečnosť neexistuje ani u pápeža, či amerického prezidenta. Celá bezpečnosť je o minimalizovaní rizika. Samozrejme, keď došlo k tomuto, možno boli porušené nejaké bezpečnostné protokoly, alebo mohlo ísť o zlyhanie jednotlivca či tímu, to je ale príliš skoro komentovať.”

„Predpokladám, že k odvozu ostatných ministrov prišlo až keď vyhodnotili, že perimeter je v poriadku a vyhodnotili, že v blízkostí nie je ďalší strelec.”

Reakcie slovenských politikov

K incidentu sa vyjadrili aj politici. Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsúdila „brutálny a bezohľadný“ útok na premiéra. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil“.

Vyjadrenie prezidentky k atentátu na Roberta Fica:

„Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

image

Čaputová, Fico a Pellegrini. Odhaľujeme, kto mal spomedzi politikov najviac komentárov a kto bol najaktívnejší

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v tejto súvislosti vyhlásil, že „celá nenávistná opozícia má krvavé paprče“. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil útok na premiéra za ohavný čin. „Robo, sme s tebou, drž sa,“ zaželal Ficovi.

Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). „Sme s tebou, veľa síl na zotavenie,“ uviedol.

Mimoparlamentná strana Demokrati absolútne odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rovnako ako líder hnutia Republika Milan Uhrík sú z neho šokovaní a prajú mu veľa síl a skoré uzdravenie.

image

Strelec

Radovan Stoklasa/Reuters

Násilie v akejkoľvek podobe je neprijateľné bez ohľadu na to, či s niekým súhlasíme alebo nesúhlasíme. Sme šokovaní tým, čo sa udialo, predsedovi vlády prajeme skoré uzdravenie a zotavenie,” uviedli Demokrati. Strana verí, že streľba bude riadne vyšetrená a páchateľ spravodlivo potrestaný. „​Som v šoku. Verím, že to premiér zvládne. Prajem veľa síl,” vyhlásil Uhrík.

Predseda PS Michal Šimečka uviedol, že je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica. „Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený.“

image

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici

TASR/Ján Krošlák

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) skoré uzdravenie. „Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia,“ odkázal.

„Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia,“ skonštatoval Matovič v stanovisku.

Ide o útok na princípy slovenskej demokracie, reagoval Peter Žiga (Hlas) na útok na Roberta Fica. Považuje to za výsledok vybičovaných vášní a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory. Žiga očakáva, že tento čin odsúdia úplne všetci. Andrej Danko tvrdí, že za to môžu novinári. 

Polícia pacifikuje strelca, video publikovali hnonline.sk.

SaS a PS rušia dnešný protest na podporu RTVS. Predseda SaS Branislav Gröhling  vyzýva poslancov, aby sa navzájom zo situácie neobviňovali.

Reaguje aj budúci prezident

Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ povedal Pellegrini.

Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali. „Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti. Informáciu zverejnila hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

Svetoví lídri reagujú na atentát

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová taktiež ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica. Svoju reakciu na atentát v Handlovej zverejnila na sociálnej sieti X, informuje bruselský spravodajca TASR.

„Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,” zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za „strašný čin”.

„Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti,” napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako na sociálnej sieti X uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po rokovaní vlády SR v Handlovej.  „​Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu,” odkázal Michel.

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov „s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť".

„Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú situáciu,” vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

image

Sanitka pred nemocnicou, v ktorej je Robert Fico

Radovan Stoklasa/Reuters

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

„​Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,” napísal Pavel.

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za „​hrozný násilný čin”. Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde SR, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

„​Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska,” povedal Biden.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X.

„​Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!” napísal maďarský ministerský predseda.

Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorého postrelili v Handlovej.

„Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,” napísal poľský prezident. „Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,” uviedol poľský premiér.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica. 

„Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska,” uviedol Stoltenberg.

Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. „Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu,” napísal Sunak na sociálnej sieti X.

Výjazdové rokovanie v Handlovej

Vláda dnes bola na výjazdovom rokovaní v Handlovej, kde v rámci regiónu vyčlenil finančné dotácie. Verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v mestách a obciach okresov Prievidza a Partizánske, vyčlení vláda 1 971 207 eur, 230-tisíc  eur poskytne i na opravu havarijného stavu budovy pavilónu opíc v zoologickej záhrade v Bojniciach.

image

Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej

Peter Mayer

Ďalšie desiatky miliónov alokuje v súvislosti s akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Jednými z hlavných bodov programu bola téma ekonomicko-sociálnej situácie v okresoch Prievidza a Partizánske v kontexte s aktualizáciou Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Peniaze pôjdu aj na rekonštrukcie viacerých úsekov ciest.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. jún 2024 08:34