TASR/M. Baumann
StoryEditor

Nad Tatrou sa blýska, famózny Slafkovský i Rybár. Svet reaguje na historický bronz Slovákov

TASRkam19.02.2022., 16:00h
lovenskí hokejisti získali historicky prvú medailu na ZOH. V sobotnom dueli o tretie miesto na olympijskom turnaji v Pekingu zvíťazili nad Švédskom 4:0 a vybojovali bronzové kovy.
Lajkuj Brainee.sk na

Dosiaľ bola slovenským maximom v ére samostatnosti štvrtá priečka na ZOH 2010 vo Vancouveri. Je to druhá slovenská medaila na ZOH 2022 po zlate Petry Vlhovej v slalome. Nižšie si môžeš prečítať reakcie svetový médií, samotných hráčov i slovenských osobností, ktoré našim hráčom gratulujú k historickému úspechu.

Zuzana Čaputová, prezidentka SR: „Slovensko má bronz! Obrovská gratulácia našim hokejistom do Pekingu. Vďaka, že ste to nevzdali, že ste počas celého olympijského turnaja nestratili odhodlanie. Vaša húževnatosť a vytrvalosť priniesli radosť z hokeja takmer do každej slovenskej domácnosti. Svojou hrou nám všetkým pripomínate, že ak sa dokážeme zomknúť, môžeme byť úspešní. Zisk bronzovej medaily na zimných olympijských hrách je fantastickým športovým úspechom pre celé Slovensko. Sme na vás hrdí.”

TASR/M. Baumann

Marek Hrivík, kapitán SR: „Zatiaľ si uvedomujem asi len na 30 percent, čo sme dokázali. Ešte to celé len príde. Dúfam, že sú na nás doma všetci hrdí a užívajú si to. Hrali sme jeden pre druhého počas celého turnaja, všetci sme bojovali za tím. Dnešný zápas bol náročný, nebolo to med lízať, každý z nás si siahol na dno síl. Dokázali sme však všetkým, že Slovensko vie hrať hokej a má dobrých hráčov. Dúfam, že sme inšpirovali aj mladšie generácie. Niečo podobné sa udialo v roku 2002, keď sme získali zlato z MS. Verím, že tento úspech pomôže ďalším generáciám.”

​Český web isport.cz: „Historická medaila, Nad Tatrou sa blýska! Slovenský tím prepísal svoju olympijskú históriu, keď zdolal Švédsko v súboji o bronz. Dvakrát skóroval Juraj Slafkovský, ku ktorému sa pridali aj Pavol Regenda a Samuel Takáč. Švédov vynuloval brankár Patrik Rybár.”

​Boris Kollár, predseda Národnej rady SR: „Chlapci, ďakujeme vám za úžasnú bronzovú medailu a skvelú reprezentáciu nášho Slovenska. Podaril sa vám obrovský historický úspech! Zaslúžili ste si ho svojimi bojovnými výkonmi, ktorými ste nám robili obrovskú radosť.”

Hokej ZOH TASR/Jaroslav Novák

Juraj Slafkovský, autor dvoch gólov SR v zápase o bronz: „Najdôležitejšie je, že sme to tímovým výkonom dali. Zaslúžili sme si to za celý turnaj, za naše predvedené výkony. Prvý gól bol akoby z bufetu, ale ak máte potrebné šťastie, tak potom sa môže podariť aj takýto úspech.”​

Švédsky web Expressen: „Šok, sme bez medaily. Slováci boli skvelí počas celého turnaja a zaslúžene berú bronz. Od úvodných minút diktovali tempo hry a poslali Švédov domov s prázdnymi rukami.”

​Eduard Heger, predseda vlády SR: „Úžasné, vyhrali sme bronz. Ďakujeme chlapci, celé Slovensko sa raduje a oslavuje vďaka vám. Vybojovali ste pre nás bronzovú olympijskú medailu. Ste naši obrovskí hrdinovia. Gratulujem! Počas celej olympiády sme vám verili a fandili v každom zápase. Predvádzali ste skvelé výkony. Tešíme sa na vás doma na Slovensku!”

Reuters

​Pavol Regenda, útočník SR: „Je to krásna odmena za tri týždne driny. Bolo to náročné psychicky aj fyzicky. Chceli sme zlato, ale aj bronz je krásny kov a sme za neho radi. Nečakal som to, ale veril som, že tento tím na to má. Je to veľký úspech pre Slovensko a dúfam, že ďalšie roky to bude takto pokračovať. Pre mňa bol olympijský turnaj nesmierna skúsenosť, som rád, že som tu mohol byť a pomôcť tímu.”

Ruský web Sport Express: „Historická chvíľa pre Slovensko. Dva góly do prázdnej bránky ukončili čakanie Slovenska na medailu z olympiády.”

Medailová bilancia po 15. dni

Po pätnástom súťažnom dni na ZOH 2022 v Pekingu vedú medailovú bilanciu Nóri. Športovci zo severu Európy vybojovali doposiaľ 15 zlatých, 8 strieborných a 12 bronzových kovov. Slovensku patrí zásluhou triumfu Petry Vlhovej v olympijskom slalome a bronzu hokejistov 20. miesto. Rovnakú bilanciu majú aj Česi a Belgičania.

Andrej Podkonický, asistent trénera SR: „Ešte stále tomu neverím. Je to neskutočný pocit, krásny, som veľmi rád aj za chalanov, že sa nám podaril. Hráči verili v to, čo od nich Craig vyžaduje. Je to obrovská podpora pre hokej, obrovská motivácia pre deti na Slovensku, je neskutočné, že taká malá krajina vyprodukuje takýto úspech.”

Hokejista ZOH TASR/Jaroslav Novák

​Český web idnes: „Historický bronz, Ramsayho mladý tím zdolal favorita. Partia okolo kapitána Hrivíka prekvapila matných Švédov a zdolala ich 4:0. Sedem gólov na turnaji zaznamenal len 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý skóroval dva razy aj vo finále. Rybár skvelé výkony v bránke zavŕšil čistým kontom.”

Petra Vlhová, slovenská lyžiarka a olympijská víťazka v slalome: „Gratulujem, chalani. Užite si to, lebo je to ten najlepší pocit, aký len môže byť.”

Švédsky web Aftonbladet: Slováci vygumovali Švédov, v stretnutí o bronz ich zdolali 4:0 a získali historický bronz. Favorit pôsobil unaveným dojmom.

TASR/M. Baumann

​Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru: „Sú to nádherné emócie. Mám zimomriavky, slzy šťastia, neviem ako to ešte nazvať. Každopádne som našim hokejistom veľmi fandil a som nesmierne rád, že sa im podarilo získať bronz. Veril som, že aj po úvodných dvoch prehrách dokážu zdvihnúť hlavy, pretože na ich hru sa dobre pozeralo. Je mi ľúto, že neprešli v semifinále cez Fínsko, pretože určite neboli horší, ale tešíme sa aj z bronzového úspechu. Dosiahnuť úspech v kolektívnom športe je ťažšie ako v individuálnom. Ukázalo sa, že cesta, ktorou sa vydali Miro Šatan a Craig Ramsay, je správna.”

​Britský web Eurosport: „Slovensko získalo historicky prvú olympijskú medailu v ľadovom hokeji, keď v Pekingu 2022 porazilo Švédsko 4:0. Góly Juraja Slafkovského a Samuela Takáča v druhej tretine videli Slovákov na ceste pred Slafkovským a Pavlom Regendom, ktoré trafili do prázdnej brány v záverečných minútach, zabezpečili víťazstvo. Švédsko, ktorému tesne uniklo finále po piatich po sebe idúcich penaltách proti Ruskému olympijskému výboru v semifinále, odchádza domov naprázdno.”

TASR/M. Baumann

​Erik Vlček, štvornásobný olympijský medailista v K4: „Chalani si bronz zaslúžili. Postúpiť z kvalifikácie na olympijský turnaj a získať na ňom medailu, to je fantastický výsledok. Fandil som im v každom zápase a povzbudzoval ich. Patrí im veľká gratulácia. Je skvelé, že pribudli ďalší slovenskí olympijskí medailisti.”

The Hockey News: „Pre Slovensko je to prvá mužská medaila na veľkom medzinárodnom turnaji od zisku striebra na svetovom šampionáte v roku 2012. Pred desiatimi rokmi získalo Slovensko na tom istom turnaji zlato. Najnovšia medaila Slovenska na úrovni juniorských majstrovstiev sveta prišla aj proti Švédsku, keď vyhralo o bronz v roku 2015 v Kanade. Juraj Slafkovský, top 10 predpokladaných kandidátov na draft NHL 2022, skóroval o 23:17 a prelomil patovú situáciu.”

Juraj Tarr, dvojnásobný olympijský medailista v K4: „Bol som presvedčený, že chalani zvládnu zápas o 3. miesto a získajú bronz. Olympijská medaila je dielo celého kolektívu, tímové výkony priniesli svoje ovocie.”

Reuters

​Švédsky web svt: „Po slabom výkone v zápase o bronz sa vraciame domov z Pekingu bez medaily. Hráči Tre kronor mali v nohách ťažký semifinálový zápas s tímom Ruského olympijského výboru, na oddych mali necelých 24 hodín a na ľade to bolo vidieť. Mali problém dostať sa do hry, útočná hra bola fádna. Po bezgólovej úvodnej 20-minútovke sa Slováci dostali na koňa v druhej tretine.”

Anastasia Kuzminová, bývalá slovenská biatlonistka a trojnásobná olympijská víťazka: „Máme bronz! A nemáme slov. Chalani, dokázali ste to. Veľká vďaka a obrovská gratulácia celému tímu.”

iihf.com: „Slovensko získalo prvú olympijskú medailu v hokeji. Dva góly v druhej tretine a pevná defenzíva v záverečných 20 minútach zariadili triumf 4:0 nad Švédskom v zápase o bronz na ZOH v Pekingu. Vo Vancouveri 2010 boli Slováci tiež blízko k zisku bronzu, nad Fínskom viedli v tretej časti 3:1, ale náskok premrhali a prehrali 3:5. Podobný kolaps sa im dnes neprihodil.”

Reuters

​Miroslav Šatan, prezident SZĽH: „Verím, že tento úspech nám prinesie nový záujem o hokej a viac pozornosti. Lebo sme dokázali zjednotiť Slovensko. Verím, že si to ľudia užívajú. Myslel som si, že to bude tesný zápas, postupne mi odľahlo a mohli sme si vychutnať záver.”

Reuters: „Slovenská tínedžerská senzácia Juraj Slafkovský dvakrát skóroval a priviedol svoj tím mužov v ľadovom hokeji k historicky prvej olympijskej medaile, keď v sobotu na hrách v Pekingu zdolali Švédsko 4:0 a získali bronz. Ako polovica bývalého Československa sa niekoľkokrát postavili na olympijské pódium a ako samostatný národ sa na hrách vo Vancouveri 2010 dostali do semifinále, no nezískali medailu a v zápase o bronz prehrali s Fínskom.”

Branislav Gröhling, šéf rezortu školstva: „Celý tím podal naozaj úžasný výkon, na ktorý môžu byť naši hokejisti právom hrdí,” vyhlásil Gröhling, ktorý vyzdvihol výkony trojice hokejistov Juraja Slafkovského, Samuela Takáča a Pavla Regendu.


Karol Kučera, splnomocnenec vlády SR pre mládeže: „Je to obrovský impulz pre mládež a celý slovenský šport.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 12:15