ZOHTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Od prelomového Petrohradu až po bronzový Peking. Toto sú najväčšie slovenské hokejové momenty

Lukáš Kovalčík20.02.2022., 12:47h
Celé Slovensko je opäť na nohách.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskí hokejisti v sobotu získali historicky prvú medailu na ZOH. V sobotnom dueli o tretie miesto na olympijskom turnaji v Pekingu zvíťazili nad Švédskom 4:0 a vybojovali bronzové kovy.

Dosiaľ bola slovenským maximom v ére samostatnosti štvrtá priečka na ZOH 2010 vo Vancouveri. Tento fenomenálny úspech však ani zďaleka nie je jediným prípadom, kedy sa na našu krajinu upierali oči celého sveta. Prinášame ti prehľad najlepších momentov slovenského hokeja.

Zlato na MS 2002

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2002 sa konali vo Švédsku v mestách Göteborg, Karlstad a Jönköping. Boli to v poradí 66. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Majstrom sveta sa stalo práve Slovensko, ktoré vo finále zdolalo Rusko 4:3.

Tieto majstrovstvá sú všeobecne považované za najväčší úspech slovenského hokeja. Víťazný gól za Slovensko strelil Peter Bondra, a celý náš tím bol vtedy nabitý hviezdami zo „zlatej generácie“. V našom drese sa vtedy okrem spomínaného Bondru predstavili aj legendárni útočníci ako Miro Šatan či Pálffy, ale aj obrancovia Rišo Lintner, Višňovský  či gólman Ján Lašák.

Po šampionáte hokejistov doma čakal veľkolepý príchod na Slovensko, plné námestia a nekončiace oslavy. Titul majstrov sveta dokonca vo svojej dobe dokázal výrazne ovplyvniť pohľad vlády na šport celkovo.

Striebro z MS 2012

Turnaj sa konal vo Fínsku a Švédsku od 4. do 20. mája. Zlatá medaila nám vtedy ušla len o chlp. Vo finále sme v náročnom stretnutí podľahli Rusom. Zaujímavosťou v slovenskom výbere bolo, že kapitánom nebol Miroslav Šatan, ale Zdeno Chára.

Za Slovensko vtedy opäť hrali viaceré hviezdy. Menovite to bol napríklad Zdeno Chára, Šatan, Radivojevič, Handzuš či Andrej Sekera. 

Majstrovstvá priniesli niekoľko priam až infarktových momentov, pri ktorých diváci doma tŕpli napätím, no nakoniec sme sa radovali zo striebornej medaily.

MS 2000 v Rusku

Tento šampionát bol vo viacerých veciach pre Slovensko prelomovým. Bolo to prvýkrát, kedy na Slovensku vypukla skutočná hokejová eufória, sprevádzaná oslavami davov, a Slovensko ako pôvodný outisder turnaja, sa svojimi skvelými výkonmi postupne dostalo do pozície čierneho koňa majstrovstiev.

​Slovenskí hokejisti napokon prehrali finálový zápas s Českom 3:5 a získali strieborné medaily, ktoré boli vôbec prvé v samostatnej ére Slovenska. Tento úspech takpovediac nikto nečakal, a môžeme sa domnievať, že práve tieto majstrovstvá zohrali kľúčovú úlohu hokeja, na jeho ceste k masovej popularite na Slovensku.

Výprava priletela po šampionáte do Bratislavy až po polnoci, no na námestí ju čakali tisícky ľudí. Celý národ bol vtedy na nohách.

Vancouver 2010

Na zimných olympijských hrách v Kanade sme hrali fantastický hokej, chýbala nám však troška šťastia. Po skvelých výkonoch sme sa dostali až do semifinále, no tam sme tesne nestačili na silnú Kanadu. V ďalšom zápase sme siahali na medaily, no po nezvládnutej tretej tretine v zápase o bronz s Fínmi, sme skončili štvrtí.

Vo svetle našej hokejovej histórie je bronz z Pekingu, po rokoch ďalším obrovským úspechom. Dôležitosť mu pridáva aj fakt, že ide o našu prvú medailu z olympijských hier v dejinách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:07