TenistkyTwitter/History of Tennis
StoryEditor

Príbeh sestier Wiliamsových: Tenisové legendy zmenili históriu, zažili rasizmus a sú jehovistky

kov08.05.2022., 09:00h
Na úspechu slávnych sestier má nemalý podiel aj ich otec Richard, o ktorom bol natočený aj životopisný film. Čo však vo filme nebolo?
Lajkuj Brainee.sk na

Venus a Serena Williamsové jednoznačne patria medzi najvýraznejšie tenisové hráčky v športovej histórii. Za svoj úspech vďačia obrovskému talentu a úsiliu, ale aj unikátnemu plánu svojho otca Richarda.

Toho vo filme King Richard bravúrne stvárnil Will Smith a za svoju kreáciu získal Oscara. Ako však vyzeral príbeh sestier Wiliamsových v realite?

Chudobné afroamerické dievčatá

Venus a Serena to na začiatku vôbec nemali ľahké. Dve chudobné afroamerické dievčatá z ghetta hrajúce tenis? V osemdesiatych rokoch 20.storočia, kedy sestry so športom začínali, toto spojenie vyvolávalo u mnohých ľudí skôr úškrn či prekvapenie, než obdiv.

No o 10 rokov neskôr, sa už nikto nesmial. Poďme však po poriadku.

​Ich otec Richard určite nebol bežným rodičom, pretože základný plán úspechu, ktorý neskôr jeho dcéry naozaj dosiahli, sám ešte pred ich narodením vymyslel a spísal. Plán mal 70 strán.

Richard pracoval ako nočný strážnik, v skutočnosti však jeho srdce bilo pre tenis, ktorý neustále sledoval. Rodina žila v chudobnom prostredí kalifornského Comptonu. Richard začal svojim dcéram dávať lekcie tenisu, vo veku štyri a pol roka, pričom ich brával trénovať na verejné tenisové kurty. Okrem neho, sestry trénovala aj ich matka Oracene Price.

Sestry Wiliamsové Tenistky v detstve Twitter/History of Tennis

​Základy tenisu Richard Serenu naučil na skromných verejných kurtoch, kde bolo niekedy počuť aj streľbu z okolitých štvrtí. Nebola to veru žiadna idylka.

Motorom boli peniaze

Film King Richard zobrazuje, že hnacím motorom Richarda za tenisovou slávou jeho dcér, bola motivácia zmeniť konvencie v tomto „bielom športe“, a dokázať, že aj Afroameričanky v ňom môžu dosiahnuť historické úspechy, avšak sám Richard vo svojej autobiografii priznal, že skutočným motorom tohto rozhodnutia boli peniaze, píše Vanity Fair.

Vraj ho k tomu inšpirovalo sledovanie jedného profesionálneho zápasu, počas ktorého si uvedomil, že víťaz si za štyri dni úspešného turnaja odniesol 40 000 dolárov.

Venus a Serena mali nesporný tenisový talent, keď sa k tomu pripojila tvrdá práca a úsilie ich otca, úspech prestával byť iba vzdialenou víziou.

Venus Wiliams v detstve Tenistka Twitter/History of Tennis

​​U staršej Venus bolo enormné športové nadanie viditeľné už vo veku siedmych rokov, keď si jej talent všimol miestny tenista Tony Chesta. Mladá tenistka na turnajoch vzbudzovala veľkú pozornosť, a už o pár rokov neskôr sa rodina sťahovala na Floridu, kde sestry niekoľko rokov trénoval Rick Macci vo svojej prestížnej tenisovej akadémii. 

V tom čase sa Serena cítila byť v tieni svojej sestry, pretože pozornosť cielila najmä na Venus, avšak tenisu sa venovala aj tak.

Staršia sestra

Venus vyhrávala jeden turnaj za druhým, a jej budúcnosť v profi športe vyzerala ružovo. Venus Williamsová mala taký herný talent, že sa stala hráčkou č. 1 medzi hráčkami do 12 rokov v Južnej Kalifornii, keď mala iba jedenásť rokov. Rasové problémy a ponižujúce komentáre zo strany spoločnosti však viedli k tomu, že otec mladú Venus stiahol z turnajov. 

Richard Williams následne prevzal zodpovednosť za trénovanie svojich dcér a stal sa ich oficiálnym trénerom.

Richard Wiliams Otec slávnych tenistiek Twitter/History of Tennis

​Venus Williamsová odohrala svoj prvý oficiálny zápas medzi dospelými ženami, keď mala štrnásť rokov. Hoci zápas prehrala, ukázala sa v dobrom svetle proti vtedajšej svetovej dvojke Arantxe Sanchez Vicario.

Rok 1997 priniesol pre Williamsovú progres sprevádzaný úspechom. Na turnajoch úrovne I sa Williamsová dokázala dostať do štvrťfinále troch z piatich súťaží, čím si vybojovala pozíciu v Top 100.

O rok neskôr už bola na piatom mieste v svetovom rebríčku, vďaka tomu, že sa jej podarilo dostať sa do štvrťfinále všetkých štyroch grandslamových turnajov. 

Venus Williams Tenistka Twitter/History of Tennis

​Neskôr nasledovali úspechy, ale aj pády či zranenia, avšak faktom zostáva, že Venus sa postupne stala ikonou. Stala sa historicky prvou Afroameričankou v pozícii svetovej jednotky. Vlastní sedem grandslamových titulov, štyri zlaté olympijské medaily, a dva tituly v zmiešanej štvorhre.

Pozoruhodnou vecou je aj to, že spoločne so svojou sestrou Serenou vo Wimbledone dokázali vyhrať päť grandslamových titulov vo štvorhre. Ako však sestry, ktoré si boli blízke, no od začiatku svojho života museli čeliť istému typu porovnávania medzi sebou, našli súhru?

Najlepšia tenistka histórie

Na juniorských turnajoch Serena za päť rokov vyhrala 46 z 49 zápasov, čiže jej bilancia bola neskutočná. Neskôr sa rodina kvôli lepším podmienkam na tenis presťahovala na Floridu. Tam sa už ich otec Richard vzdal niektorých svojich trénerských povinností, ale určite sa nevzdal riadenia Sereninej a Venusinej kariéry.

Serena Wiliams v detstve Tenistka Twitter/History of Tennis

Serenin tréner Rick Macci nie vždy súhlasil s Richardom, ale rešpektoval, že sa ich otec „správal k svojim dcéram ako k deťom, a dovolil im byť malými dievčatami“. 

Prvý profesionálny turnaj tenistka odohrala v septembri 1995. Stal sa ním Bell Challenge v Québecu. V prvom kole kvalifikácie podľahla vtedy 149. hráčke sveta Annie Millerovej za menej ako jednu hodinu a na odmenách zarobila 240 amerických dolárov, píše športový web Vavel.

O štyri roky neskôr, ako sedemnásťročná získala svoj premiérový titul v ženskej dvojhre, keď vo finále parížskeho Open Gaz de France zdolala domácu Améliu Mauresmovú, finalistku práve skončeného grandslamu. Obom mladým sestrám Wiliamsovým sa vtedy podaril nový tenisový historický rekord.

Päť hodín po parížskom víťazstve Sereny totiž vybojovala titul na turnaji vzdialenom 5 000 míľ IGA Superthrift Classic v Oklahoma City aj jej osemnásťročná sestra Venus, čím sa obe stali prvými sestrami, ktoré kedy triumfovali na turnajoch v rovnakom týždni aj dni.

Ďalší mesiac potom zvíťazila na svojom prvom turnaji kategórie WTA Tier I Evert Cup v Indian Wells, keď vo finále zdolala vtedajšiu svetovú sedmičku Steffi Grafovú. Na ďalšie udalosti tejto kategórie nazvanej Lipton International Players Championships v Key Biscayne porazila v semifinále svetovú jedničku Martina Hingisovú, predtým ako vo finále ukončila jej víťaznú šnúru šestnástich zápasov v rade jej sestra Venus, ktorá dominovala v prvom vzájomnom turnajovom finále histórie okruhu WTA.

Serena Wiliams Tenistka Twitter/History of Tennis

​V pondelok 5. apríla 1999 bola prvýkrát v kariére klasifikovaná medzi najlepšími desiatimi tenistkami sveta, keď figurovala na 9. mieste rebríčka WTA.

Štýl hry

Podstatou jej herného štýlu sú údery od základnej čiary dvorca, ktorými sa snaží kontrolovať výmenu. Serena má silné podanie, prvý servis hrá stabilne s dobrou úspešnosťou (niektorými je tento úder považovaný za vôbec najlepší v ženskom tenise).

Jeho najvyššia rýchlosť dosiahla neskutočných 206,5 km/h, čo je druhé najrýchlejšie podanie v histórii ženského tenisu. K roku 2008 ju v tomto parametri predstihla iba sestra Venus. Medzi jej ďalšie silné stránky patria základné údery z oboch strán – forhend aj bekhend. Dobre tiež zvláda volej, hru nad hlavou v podaní smečov a v hre na sieti jej určite pomáha jej výška.

Serenu dnes mnohí odborníci považujú za najlepšiu tenistku v histórii. Afroameričanka vyhrala 23 grandslamových titulov vo dvojhre, čo je najviac zo všetkých hráčov v otvorenej ére a druhé miesto v histórii (po Margaret Courtovej, ktorá ich má 24). 

V ženskej štvorhre sa zase stala trojnásobnou olympijskou víťazkou na Letných olympijských hrách 2000 v Sydney, 2008 v Pekingu a 2012 v Londýne. Na finančných odmenách dokonca zarobila najväčšiu čiastku zo všetkých tenistiek vôbec. 

Svedkovia Jehovovi

Neskutočný športový úspech sestier Wiliamsových, na ktorom má nemalý vplyv ich otec Richard vzbudzuje údiv, ale aj uznanie. Málo sa však hovorí o tom, že celá rodina patrí k náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia, ktorá býva často označovaná za sektu.

Jej členovia sú známi vytrvalou kazateľskou činnosťou, a očakávaním blízkeho príchodu konca sveta (armagedon). Vo svetle týchto faktov pôsobí Richardov plán pre sestry, neobvyklé rozhodnutia počas vedenia kariéry jeho detí či tréning, ktorý by mnohí rodičia nazvali „terorom“, pochopiteľnejšie. 

Richard Wiliams Otec Twitter/History of Tennis

Táto časť ich života bola v životopisnom filme King Richard zobrazená absolútne minimálne, menej pozorný divák by si ju pravdepodobne ani nevšimol. 

Jehovovi svedkovia napríklad neslávia žiadnu príležitosť, ktorá je na počesť niekoho iného ako Jehovu. To sa pred pár rokmi dotklo aj dcéry Sereny Wiliams. „Olympia narodeniny neslávi. Sme Jehovovi svedkovia. Také veci nerobíme,“ vyjadrila sa tenistka.

Ich nevlastná sestra Isha Price, dcéra ich matky z prvého manželstva, rozprávala kedysi pre denník The New York Times, aké to je chodiť od domu k domu a presviedčať ľudí, aby konvertovali na ich náboženstvo, a nechať sa občas vyhodiť z dverí.

Otec Venus a Sereny Richard Wilimas sa za to, že je jehovistom tiež nehanbí. Na Wimbledone mal kedysi dokonca tričko s nápisom Jehova My God. Jeho dcéry veria, že za ich úspechy na tenisových kurtoch môže čiastočne aj Jehova. 

„Veríme v Boha a Bibliu. Bez neho by sme nikto neboli tam, kde sme.Ďakujem mu za všetko dobré v mojom živote,“ uviedla Williamsová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:56