Pokiaľ sa nedokážeš prinútiť cvičiť, skús sa nejako motivovať alebo si zašportuj s priateľmi (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Nechce sa ti cvičiť a cítiš sa previnilo? Nezúfaj, odborníci majú pre teba dobré správy

Radka Rosenbergová10.06.2021., 13:58h
Podľa evolučného biológa z Harvardu Daniela Liebermana nám naše inštinkty kážu, aby sme sa vyhli zbytočnej aktivite.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa neho tak nemusíme súdiť ľudí, ktorí sa vyhýbajú akýmkoľvek fyzickým aktivitám. Daniel Lieberman zhrnul svoje poznatky v knihe EXERCISED: Why Something We Never Evolved to Do is Healthy and Rewarding. Uvádza tu, že najdôležitejšie je porozumieť našim pocitom a prekonať ich. Mali by sme si uvedomiť, že pohyb je nielen skvelý pre naše zdravie, ale môžeme sa pri ňom aj zabaviť. Napríklad taký tanec nás nabije pozitívnou energiou. 

Pokiaľ sa nedokážeš prinútiť cvičiť, skús sa nejako motivovať alebo si zašportuj s priateľmi. Z pohybu sa tak stane zábava. Lieberman tiež vyvracia mýtus, že ak si starší, nemal by si to s pohybom preháňať. 

Biológ z Harvardu vyvracia rôzne mýty o cvičení (ilu) Biológ z Harvardu vyvracia rôzne mýty o cvičení (ilu) unsplash.com

Fyzická aktivita spúšťa širokú škálu mechanizmov opráv a údržby, ktoré pôsobia proti účinkom starnutia. Vďaka tomuto evolučnému dedičstvu je staroba najhoršou dobou, v ktorej môžeme vo fyzickej aktivite poľaviť. Je to preto, že nás sedavé zamestnanie zbavuje všetkých tých mechanizmov proti starnutiu aktivovaných cvičením,“ vysvetľuje biológ.

Namiesto dlhých hodín cvičenia ti postačí občasná aktivita

Ďalším mýtom je, že musíš neustále vykonávať nejakú fyzickú aktivitu alebo si dokonca zvyšovať jej obtiažnosť. Tak napríklad - naši predkovia neboli prehnane aktívni, no napriek tomu mali neuveriteľnú silu. Typický lovec a zberač strávil mierne až intenzívne náročným pohybom asi dve a štvrť hodiny denne, napriek tomu nebol nijak extrémne svalovo vyvinutý a podobne ako my presedel z celého dňa asi desať hodín.

Postačí teda, ak sa napríklad počas sedavej práce pôjdeš na niekoľko minút poprechádzať. Práve občasná fyzická aktivita je pre človeka dôležitá. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:28