Unsplash/Bryan Turner
StoryEditor

Streľba do holubov či plávanie cez prekážky. 8 olympijských disciplín, o ktorých si netušil

Eliška Trpíšková03.08.2021., 08:00h
Počas histórie sa na olympiádach objavili rôzne netradičné športy.
Lajkuj Brainee.sk na

Divoká Seina

Okrem svetoznámeho Ninja Faktoru bolo plávanie cez prekážky aj olympijskou disciplínou. Dnes to znie ako nonsens, no v roku 1900 v Paríži tento šport zobrali naozaj vážne. Dejiskom sa stala práve parížska rieka Seina, na ktorej museli plavci zdolať hneď niekoľko bariér – súťažiaci museli napríklad preliezť člny, podplávať ich či vyliezť na stĺp. Celková dĺžka prekážkovej dráhy bola až 200 metrov. Víťazom tejto disciplíny sa stal Frederick Lane z Austrálie, na druhom mieste sa ocitol Rakúšan Otto Wahle a bronzovú pozíciu si vybojoval Peter Kemp z Veľkej Británie. Austrálčan Lane vtedy okrem zlata z tejto disciplíny získal aj zlato v plávaní na 200 metrov bez prekážok. Klobúk dolu.

Greenpeace by nesúhlasilo

Vieš o tom, že streľba na holuby bola kedysi oficiálnou olympijskou disciplínou? Pravdou je, že ani my. Okrem toho, že v roku 1900 sa prvýkrát v dejinách zúčastnili Letnej olympiády v Paríži aj ženy, tieto legendárne hry sa môžu pýšiť aj jednou z najdivnejších športových disciplín vôbec. Ak to teda môžeme nazvať športovou disciplínou. Cieľom súťažiacich bolo zostreliť čo najviac holubov, ako bolo možné. Celkovo bolo zabitých približne 300 holubov a zo súťažného poľa sa stala smršť krvi a peria. Vtedajšiemu víťazovi sa podarilo zostreliť až 21 holubov.

Niečo ako šerm

Francúzska bojová disciplína s názvom La Canne sa objavila na Parížskej olympiáde v roku 1924. Aby sme ti to priblížili, jednoducho si predstav šerm bez sečných zbraní a nahraď ich palicou. Presne takou palicou, ktorú používajú starí ľudia pri problémoch s schôdzou. Napriek tomu, že palica je pomerne ľahká a vyrobená z gaštanu, tento šport je nesmierne nebezpečný. Myslíš, že vtedy mali súťažiaci na sebe ochrannú uniformu so špeciálne upravenou maskou na protekciu tváre? Silne o tom pochybujeme.

TASR/AP

Jedna disciplína nestačí

Už pri sledovaní atletického trojboju neveríme tým dychberúcim výkonom, ktoré jednotliví atléti predvádzajú. Ale ako môžu byť dobrí až v piatich športoch naraz? Moderný päťboj bol zaradený medzi olympijské disciplíny v roku 1912 na Letnej olympiáde v Štokholme a od tohto roku nechýbal ani na jednom podujatí. Ide o súťaž jednotlivcov, ktorá sa skladá z piatich disciplín – beh na 3000 metrov, plávanie na 200 metrov, streľba z pištole, športový šerm a jazda na koni. TASR/AP

Moderný päťboj založil barón Pierre de Coubertin s úmyslom zachovať myšlienku antického päťboja výchovy všestranného športovca a harmonického rozvoja osobnosti. Na začiatku mali právo štartovať výhradne vyšší dôstojníci a pre svoju náročnosť sa považoval za armádny šport. Dnes si naň trúfajú športovci z celého sveta a olympiáda bez neho by nebola to pravé orechové.

Skúsil si to každý

Nejeden z nás sa zúčastnil preťahovania lanom na brannom cvičení či na účelových cvičeniach ochrany života a zdravia na stredných školách – ba dokonca ešte aj na základke. Vedel by si si však predstaviť, že by preťahovanie lanom bolo zaradené do programu olympijských disciplín? Tento nezvyčajný šport sa vyznačuje silnými tímami, ktoré sa snažili dostať svoju stranu lana za vyznačený bod. Súťažiaci boli zvyčajne silovo zdatní bojovníci, ktorí boli ochotní pre svoj tím urobiť aj to nemožné. Preťahovanie lanom sa poslednýkrát objavilo na olympiáde v roku 1920 a historici tvrdia, že najviac medailí z tejto disciplíny získala práve Veľká Británia.

Inšpirované telocvikom

Okrem preťahovania lanom tu máme rovno aj jeho sesterskú disciplínu – šplh po lane. Od roku 1896 do roku 1932 sa šplh po lane považoval za olympijskú disciplínu. Úlohou súťažiacich bolo vyšplhať sa v polohe sedu čo najrýchlejšie na vrchol lana. A to všetko iba za pomoci rúk!

Na prvých olympiádach lano meralo okolo 8 metrov, no neskôr sa jeho dĺžka zvýšila až na 15 metrov, pričom niektorí súťažiaci neboli schopní túto výzvu zdolať a skončili diskvalifikovaní. Následne okrem rýchlosti vyšplhania začala porota brať do úvahy aj samotný štýl šplhania. Ktovie, s akými pravidlami by sa súťažiaci museli vysporiadať dnes.

Vysoko do oblakov

Z trampolíny, na ktorej si skákal doma na záhrade ako 10-ročný sa na Letnej olympiáde v Sydney v roku 2000 stala oficiálne olympijská disciplína. Tento šport vytvára spolu so športovou a rytmickou gymnastikou perfektné trio, ktoré si každým rokom získava čoraz viac fanúšikov. Čím krkolomnejší je skok, tým gymnasta získa od poroty viac bodov. Najvýraznejšou skokankou na trampolíne je Kanaďanka Karen Cockburn, ktorá počas svojej kariéry získala niekoľko cenných kovov. V súčasnosti však v tomto športe dominuje Čína a dokonca má aj mužskú kategóriu. Jednotlivé skoky siahajú až do výšky ôsmich metrov a sú naozajstnou atrakciou celej olympiády. Samozrejme, táto disciplína nechýbala ani v Tokiu.

TASR/AP

Na korčuliach bez ľadu

Hokej na kolieskových korčuliach prvýkrát debutoval na Letných olympijských hrách v Barcelone v roku 1992. Tento šport má rovnaké pravidlá ako ľadový hokej, no s tým rozdielom, že športovci nemajú obuté korčule s ostrými nožmi ale s klzkými kolieskami. Jednotlivé tímy boli rozdelené do skupín presne ako to poznáme z ľadového hokeja. Na prvom mieste sa vtedy umiestnila Argentína, druhí boli Španieli a tretí zasa Taliani. Od Portugalcov sa očakávalo veľa, no museli sa uskromniť len so zemiakovou medailou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:02