Juraj s bronzovou medailou so zimných olympijských hier.Tasr/ Jaroslav Novák/
StoryEditor

Dráč, zabávač, najsledovanejší hokejista sezóny. Slafkovský sa stal legendárnou jednotkou draftu

Michal Čiernik07.07.2022., 19:00h

Jednotka NHL draftu 2022 sa zapísala do histórie ešte skôr ako vykorčuľovala na ľad. Ako sa dostal urastený východniar až na vrchol tabuľky najtalentovanejších hokejistov sveta?

Lajkuj Brainee.sk na

Do hokeja ho nenútili. „Neplánovali sme mu hokejovú budúcnosť. Videli sme však, že ho hokej baví. Mali sme radosť z toho, že sa hýbe a športuje,“ vravela jeho mama Gabriela. Práve bývalá reprezentantka v plávaní a aktívna členka triatlonového tímu Košice by mala byť dôvod Jurajovho športového nadšenia. Podporu mal samozrejme od oboch rodičov. „Nepovažujem sa za manažéra jeho kariéry, s manželkou sme ho skôr usmerňovali a radili mu.“ Doplnil Jurajov otec pre Denník N.

Hokejovo vyrastal vo svojom rodnom meste v Košiciach. V štrnástich spravil veľké rozhodnutie a odišiel do zahraničia. „Nebolo to jednoduché, keď si pomyslíte, že vám odchádza z domu 14-ročné dieťa a bude preč sedem až osem mesiacov v roku, no nechceli sme brániť jeho snom,“ prezradil Jurajov otec. Po pôsobeniach v Čechách a v Rakúsku zakotvil vo Fínskom TPS Turku, kde sa aj najviac presadil.

V juniorke som si mohol dovoliť viac, tu však ide o veľa.

V Turku sa učil zodpovednosti. „Vo Fínsku, najmä v posledných zápasoch základnej časti a v play off, tréneri netolerujú chyby a zbytočné straty pukov. Vedia nás za to rezať,“ opísal Juraj pre sportnet.sk. „V juniorke som si mohol dovoliť viac, tu však ide o veľa. Tréner vie, že bez výsledkov si pozíciu neudrží, na chyby nie je priestor,“ dodal.

Fínska liga je predsa len iný oriešok, čo sa odzrkadlilo aj na mladíkovej bodovej bilancii. Zo začiatku nastupoval len v juniorke fínskeho klubu, kde v 22 zápasoch strelil 14 gólov a na 20 prihral. Kľúčová bola preňho táto sezóna, v ktorej sa stal právoplatným členom A tímu. Z 49 zápasov získal 17 bodov a účasť vo finále play-off.

image

FOTO Predstavujeme našich hokejových chlapcov. Jeden randí s Američankou, ďalší už má dieťa

Fínsky defenzívnejší štýl hry si však dvojmetrový tínedžer vykompenzoval v reprezentácií. Jeho 7 gólov na zimnej olympiáde zavŕšených bronzovou medailou, či 9 kanadských bodov na majstrovstvách sveta z neho spravili hviezdu.

Okrem skvelých výkonov na ľade sa šikovný krídelník preslávil svojim humorom a zdravým sebavedomím aj pred kamerami. Každý si určite spomenie na jeho „góly z bufetu“. Alebo na to, ako mu v Pekingu poplietli meno a na dres nalepili menovku „Slafkovksy“. Keď sa pred odletom po zisku bronzu s niektorými spoluhráčmi objavil pred televíznou kamerou, stal sa aktérom virálneho videa. „Nemám oči také divné?“ pýtal sa redaktorky. „Mám jak Ronaldo dať kolu preč?“ pokračoval v zabávaní prítomných.

image

Redaktorka RTVS spôsobila vo Fínsku škandál, urazila trénerku Nemecka. Na situáciu reaguje

Mladý východniar zabával svojim entuziazmom aj Fínov. Pätnásťročný fanúšik Jasper nosil v Turku na zápasy slovenskú vlajku a na lícach mal napísané „Jurko“. Vo fanshope tímu TPS sa po olympiáde predávali predmety s podobizňou mladého Slováka.

Toto všetko ho postupne dostalo až na potenciálny vrchol draftovacieho zoznamu. Tu sa blížime k spomínanému rekordu. Juraj Slafkovský alebo Šimon Nemec sa môžu stať najvyššie draftovanými Slovákmi. Tým bol doteraz Marián Gáborík. V roku 2000 po ňom Minnesota siahla z tretej pozície.

Počas tohto slávnostného momentu ľad vystriedajú pódia, stoly, a priestory pre manažérov a hráčov. Na každý výber má tím tri minúty. Po tomto čase vedenie klubu vyjde na pódium a nahlas oznámi meno hráča, ktorého si vyberajú. Hráč príde na pódium, oblečie si klubový dres a s predstaviteľmi tímu sa odfotí. Prvé kolo trvá približne tri až štyri hodiny. Po prvom kole bude vedieť o svojom budúcom klube len 32 hráčov. Možnosť prvého výberu získal Montreal Canadiens a ako druhý bude vyberať New Jersey Devils.

image

Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát

Práve tím z Východnej konferencie, spolu s Tomášom Tatarom je najviac spájaný s menom nášho supertalentu. Košický rodák prezradil aj detaily ohľadom rozhovorov so zástupcami Diablov: "Hral som s Tatarom, tak som mu počas MS kládol otázky," povedal Slafkovský. „Spýtal som sa ho, ako sa veci majú v New Jersey. Tomáš mi povedal, že by bolo pekné, keby som mohol s ním hrať aj v mužstve, ale uvidíme." Počas uplynulých dní však Slafkovského oslovilo dokopy 14 tímov, najdlhšie komunikoval s Montrealom a práve s New Jersey.

„Ak by bolo na mne, najradšej by som bol v top trojke. Samozrejme, všetko sa môže zmeniť, ale verím v svoje schopnosti. Podstatné bude, aby klub, ktorý si ma vyberie, veril, že sa môžem posúvať,“ zaželal si košický rodák.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:21