Pre víťaza majstrovstiev sveta v Katare čaká rekordná finančná odmena.Fifa.com/
StoryEditor

Pozlátená replika namiesto trofeje, iPhone s titánovým obalom. Čo všetko získajú víťazi futbalových majstrovstiev v Katare?

Michal Čiernik17.12.2022., 09:00h

V sobotu bronzové medaily zabojujú Chorváti s Marokom a zajtra si zmerajú sily obhajcovia z Francúzska proti Messiho Argentíne. Pozri sa, aké odmeny čakajú víťazov a koľko zarobí porazený.

Lajkuj Brainee.sk na

Najkontroverznejší futbalový šampionát sa nám blíži do finále. Turnaj plný prekvapení, zvratov, nefutbalového pozadia a bizarných situácií končí. V sobotu o 16:00 sa dozvieme, ktorý tím si zavesí na krk bronzové medaily. Budú šťastnejší finalisti z posledného šampionátu v Rusku, alebo na treťom mieste skončia marocké Levy z Atlasu? V nedeľu v rovnakom čase sa zase pobijú o najcennejšiu trofej obhajcovia z Francúzska s Argentínou.

Zdvihne nad hlavu prestížnu FIFA World Cup Trophy Lionel Messi a skompletizuje tak svoju zbierku? Súčasná ikonická trofej sa udeľuje od roku 1974 a navrhol ju taliansky umelec Silvio Gazzaniga. Je vysoká 36,5 centimetra a je vyrobená zo 6,175 kilogramov 18 karátového zlata. Základňa má priemer 13 centimetrov a obsahuje dva rady zeleného minerálu malachitu. Hodnota trofeje sa pohybuje okolo 250 tisíc eur.

image

Na majstrovstvách sveta bude pískať žena. Turnaj v Katare sa aj v tomto zapíše do histórie

Možno práve preto je po novom originál uložený v Svetovom futbalovom múzeu FIFA vo švajčiarskom Zürichu. Vyberajú ju. keď ide na FIFA World Cup Trophy Tour. A je prítomná pri záverečnom žrebovaní budúcich majstrovstiev sveta a na ihrisku pri otváracom a finálovom zápase majstrovstiev sveta. Víťazné tímy si berú domov bronzovú pozlátenú repliku.

image

Súčasná ikonická trofej sa udeľuje od roku 1974 a navrhol ju taliansky umelec Silvio Gazzaniga.

Wikipedia/

FIFA chce takýmto spôsobom predísť osudu predošlej Trofeje Julesa Rimeta, ktorá sa udeľovala najlepšiemu tímu od roku 1930. 20. marca 1966, štyri mesiace pred Majstrovstvami sveta vo futbale v Anglicku, bola trofej totiž ukradnutá počas verejnej výstavy vo Westminsterskej Central Hall. O sedem dní neskôr ju objavil zabalenú v novinách v živom plote v Južnom Londýne psík pána Corbetta, Pickles.

image

Trofej Julesa Rimeta ukradli dva krát.

Wikipedia/

O štyri roky neskôr na ďalšom šampionáte zdvihli túto trofej nad hlavu reprezentanti Brazílie. Keďže to bolo už po tretíkrát, umožnili im ponechať si skutočnú trofej naveky, ako to stanovil Jules Rimet v roku 1930. Vystavená bola v sídle Brazílskej futbalovej konfederácie v Rio de Janeiro až do 19. decembra 1983, keď bola znovu odcudzená. Štyria muži boli za zločin odsúdení, trofej však nebola nikdy nájdená. Všeobecne sa verí, že bola roztavená a predaná. Neskôr sa našla len pôvodná základňa.

image

Majstrovstvá sveta v Katare pre Štadión 974 skončili. Futbalová aréna z lodných kontajnerov bude demontovaná

Každý hráč a člen realizačného tímu ktorý sa umiestni na prvých troch miestach získa svoju vlastnú medailu. Presný vzhľad FIFA drží v tajnosti až do samotného udeľovania. Hodnota je tiež pomerne otázna, vychádzať však môžeme z aukcie z roku 2020, kedy sa do Aukčného domu Juliens dostala zlatá medaila z roku majstrovstiev sveta v Rusku. Nemenovaný francúzsky futbalista za ňu získal 71,875 dolárov.

Na víťaza čaká okrem nehynúcej slávy, uznania a drahých kovov aj rekordná finančná hotovosť. FIFA si na odmeny pre reprezentácie vyčlenila celkovo 440 miliónov. Každý tím, ktorý sa kvalifikoval, dostal 1,5 milióna dopredu na prípravu na šampionát. Tímy, čo vypadli v skupine neskôr, získali ďalších 9 miliónov. Víťaz si zoberie domov 42 miliónov, druhý tím 30 miliónov, bronzová reprezentácia 27 miliónov a hráči na štvrtom mieste 25 miliónov dolárov.

image

Majstrovstvá sveta v Katare sa odsúdili na smrť ešte skôr ako začali. Pozri sa, prečo ich celý svet bojkotuje

Ako zaujímavosť je, že najlepší hráč turnaja získa od sponzorskej značky Caviar luxusný limitovaný iPhone 14 Pro. Tento kúsok má zadný kryt z leteckého titánu opatreným plastickou dekoráciou z 18-karátového zlata. Model The Great vznikne v počte iba 22 kusov. Nie je to náhodné číslo, odráža v sebe počet futbalistov nachádzajúcich sa pri zápase na ihrisku. Cena tohto prevedenia štartuje na 24 990 dolároch.

Najlepší národný tím bude môcť svoj úspech patrične osláviť aj vďaka sponzorovi Budweiser. Zákaz predaja piva len dva dni pred turnajom spôsobil, že im zostali na sklade obrovské zásoby plechoviek. Firma však reagovala veľmi promptne a na protest ich ponúkla majstrovi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 06:44